Zły dobór buta (?)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
sebcioo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Dziś zakupiłem swoje pierwsze buty do biegania ASICS GEL-TROUNCE 2. Wszystko byłoby cacy ale mam kilka wątpliwości, co do doboru towaru przez sprzedawczynię... Otóż, normalnie noszę buty o rozmiarze wkładki 27cm (pół centymetra większe). Mój nowy nabytek ma rozmiar wkładki 28,5 cm... Choć wiem, że stopa powinna mieć trochę luzu, to jednak to "trochę" wydaje mi się za dużo. (Link do zdjęcia: http://iv.pl/images/86747359570015365074.jpg)
Mało tego, sprzedawczyni w sklepie stwierdziła, że mam stopę pronującą, a nigdy wcześniej nie miałem problemu z płaskostopiem czy czymkolwiek innym.
Wolę rozwiać sobie wszelkie wątpliwości nim zacznę trening i uniemożliwię sobię zwrot czy wymianę.
Pozdrawiam!
PKO
axe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:42
Życiówka w maratonie: 3:56:58

Nieprzeczytany post

Hmm...no moim zdaniem pani przesadziła...1,5 numeru to troche dużo...ja tez biegam w Asicsach i przy "normalnym" rozmiarze 42, buty do biegania noszę 42,5. Jak palec będziesz miał tam, gdzie na zdjęciu, to dosyć szybko może Ci się przetrzeć ta siateczka na wierzchu.
Pronator nie ma wiele wspólnego z płaskostopiem, poza tym to nie żadna "wada", tylko sposób stawiania stopy podczas kontaktu z podłożem :)

--
Axe
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A na jakiej podstawie stwierdzono pronację?
But moim zdaniem zbyt duży, ale to kwestia indywidualna.
biegam ultra i w górach :)
Arturowski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:39:00
Życiówka w maratonie: 3:29:43

Nieprzeczytany post

sebcioo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie mam pojęcia, na jakiej podstawie stwierdzono pronację. Test przeprowadzę później i dam znać... Czyli co, moje wątpliwości się potwierdziły? But jest za duży? Wymienić na but o 1cm mniejszy? Przypominam, że mam stopę o długości 26,5-27cm. Czy może na biedę da radę w takich kulfonach biegać? :P Bo na siłę nie chcę wysyłać i narażać siebie na koszty.. Wymianę bym zrobił poprzez wysyłkę, do Poznania nie chce mi się znów jechać.
EDIT: Postanowiłem się przebiec wynik to 3,6km w 20minut. Nie narzekałem na nic poza bólem stopy. Nie wiem czego to kwestia, czy tego, że buty dobrano mi pronatora czy czego ale poza tym jest okej.
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Z numeracja butow to zawsze jest problem.
Ja mam duza stope, nosze buty rozmiaru 46 (czasami 47).
Do biegania mam Pumy - 47 I Asicsy - 49. Wprawdzie czuje ze Pumy sa ciasniejsze, ale roznica nie jest duza. Asicsy 48 byly za ciasne.
danon1973
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mi się na szczęście z butami udało.
Nie wiedziałem, że but do biegania musi być większy jak kupowałem obuwie.
Przy mojej stopie 46 wziąłem rozmiar 46.
Na szczęście moje kalenji nie cisną i po przebiegnięciu 10km nie czuję jakbym miał w ogóle buty na nogach.
Fuks :bum:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ