Hoka One One Clifton

ronja
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Ja właśnie sobie z fanaberii hokuje bo bliżej mi do mini. Głównie biegam po asfalcie/szutrze, ale jakieś swoje opinie tu wrzucę.
czekam z niecierpliwością :)
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Conquesty przetarte. Amortyzacja w nich jest taka dość sprężysta i twarda. Nie są to poduszkowce w których mamy uczucie chodzenia po chmurach. Takie uczucie mam raczej w Ultra Boostach w których amortyzacja jest baaaardzo miękka i to jest na plus dla butów Hoka. Miałem obawy czy buty nie będą niestabilne. Nie są, w zasadzie biegnie się w nich tak samo jak w zwykłych butach. Drop jest dość niski, chyba 4 albo 6mm i tu znowu na plus bo po dłuższym bieganiu w Boostach (duży drop i amortyzacja) zaczęło mnie boleć rozcięgno podeszwowe w prawej stopie (problem zniknął jak pobiegałem trochę w merrell vapor glove). Do dupy są zapiętki. Twarde i sztywne. Po 12km mam piękne pęcherze na achillesach. Przez chwilę leciałem w tych butach w okolicy 3:30/km i tu też zero problemu, powiem nawet, że biegło się fajnie bo czuć było sprężystość pod stopą.

Zastanawiam się do kogo skierowane są te buty... Niewątpliwą zaletą jest trwałość bo przy tej ilości słoniny powinny służyć bardzo długo, z drugiej strony amortyzacja jest sztywna, trochę przypomina mi pod tym względem moje wyszurane startówki (przypuszczam, że podobne pod tym względem będą NB zante) ale to startówki nie są bo ważą coś około 300g (zważywszy na ilość pianki to i tak niewiele). Po 12km jestem zadowolony, pozytywny obraz całości psuję niestety zapiętek który jest sztywny jak cholera i jest to największy minus tych butów. Zobaczymy jak będą się sprawować dalej.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2015, 12:37 przez Skoor, łącznie zmieniany 1 raz.
ronja
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Conquesty przetarte. Amortyzacja w nich jest taka dość sprężysta i twarda. Nie są to poduszkowce w których mamy uczucie chodzenia po chmurach. Takie uczucie mam raczej w Ultra Boostach w których amortyzacja jest baaaardzo miękka i to jest na plus dla butów Hoka. Miałem obawy czy buty nie będą niestabilne. Nie są, w zasadzie biegnie się w nich tak samo jak w zwykłych butach. Drop jest dość niski, chyba 4 albo 6mm i tu znowu na plus bo po dłuższym bieganiu w Boostach (duży drop i amortyzacja) zaczęło mnie boleć rozścięgno podeszwowe w prawej stopie (problem zniknął jak pobiegałem trochę w merrell vapor glove). Do dupy są zapiętki. Twarde i sztywne. Po 12km mam piękne pęcherze na achillesach. Przez chwilę leciałem w tych butach w okolicy 3:30/km i tu też zero problemu, powiem nawet, że biegło się fajnie bo czuć było sprężystość pod stopą.

Zastanawiam się do kogo skierowane są te buty... Niewątpliwą zaletą jest trwałość bo przy tej ilości słoniny powinny służyć bardzo długo, z drugiej strony amortyzacja jest sztywna, trochę przypomina mi pod tym względem moje wyszurane startówki (przypuszczam, że podobne pod tym względem będą NB zante) ale to startówki nie są bo ważą coś około 300g (zważywszy na ilość pianki to i tak niewiele). Po 12km jestem zadowolony, pozytywny obraz całości psuję niestety zapiętek który jest sztywny jak cholera i jest to największy minus tych butów. Zobaczymy jak będą się sprawować dalej.
Nie brzmi to dla mnie źle, właśnie miękkiej niestabilności się obawiam. Merreli i NB nie znam całkowicie, można tą twardość porównać do Cascadii? Przy tak dużej ilości pianki trudno byłoby pewnie wyciąć zapiętek, całość mogłaby się pewnie rozklekotać...

Patrzę, co robi w Hokach Catra Corbett i słabo mi się robi - asfalt i stawianie wielu podobnych kroków to dla moich stóp i nóg opcja non grata, skutkuje podrażnieniami pasma, skurczami i innymi atrakcjami (nie mam takich problemów biegając w terenie i w górach). Ciekawi mnie, czy Hoki zmienią tutaj cokolwiek - coś czuję, że wytrychy jak zwykle nie działają, ale chyba muszę to wypróbować. Nie myślę o bardzo długich trasach, ale pobiec tak do 30km asfaltem byłoby miłą odmianą :)
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

ronja:
Merrell'e o których pisze Skoor są w przybliżeniu tak twarde, jak twarde jest to po czym biegasz. To jedynie cieniutka podeszwa z kawałkiem szmatki.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@ronja, nie mam pojęcia jak twarda/miekka jest Cascadia więc Ci tu nie pomogę. Generalnie amortyzacja w Conquestach jest twarda i dość dynamiczna i jest jej dużo. Jak wdepniesz na spory kamień to czujesz, że w coś się wlazło i tyle, nie tak jak w butach mini, że jak wdepniesz to rzucasz mięsem i chwile skaczesz na jednej nodze. Mi taki poziom amortyzacji dużo bardziej się podoba niż miękkość boostów.

Zapiętek, zapiętek... Raczej małe szanse są żeby go uelastycznić.

Obrazek

Usztywnia go ta czarna guma widoczna na cholewce + jeszcze coś wszyte w środek. Jeśli wywalić to wszystko to zostanie cienka szmatka która nie wiem czy utrzyma piętę w ryzach. Na szczęście sam materiał jest dość miękki więc myślę, że to kwestia przyzwyczajenia skóry do butów i będzie ok. Najważniejsze, że podczas biegu nie czuć ucisku na achilles.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek

Powyzszy model jest lzejszy od pierdniecia komara ;)
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

HOKA zaczyna produkować całkiem ładne buty ;)

Wojtek, a jak z elastycznością Cholewki w nowych modelach? Na chwilę obecną jest to jedyny element który bardzo mnie zdenerwował w Conquestach, konkretnie zapiętek. Ciekawy jestem czy w nowszych też jest taki sztywny czy już może bardziej elastyczny i miękki.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przyznam sie ze za bardzo sie nie przyjrzalem ale dostalem kontakt na PR i mam nadzieje ze bede mogl juz niebawem przetestowac wiecej modeli i wydac werdykty w wielu sprawach.

Ponizej kolejne modele

Obrazek

Obrazek
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ