Nowy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Fishu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć właśnie zaczynam swoją przygodę z bieganiem. Mój cel jaki chce osiągnąć to poprawa kondycji. Ćwiczę sporty walki i chciałbym prosić was o trening który sprostał bym moim wymaganiom. Chodzi mi głównie jak już mówiłem o lepszą wydajność i lepszą kondycję. Szukałem treningu który by mi odpowiadał ale nic nie znalazłem. Moglibyście podać mi solidny trening który sprostał by moim wymaganiom. Pozdrawiam Fishu
PKO
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Warto najpierw ustalić poziom wyjściowy. Wyjdź przed chałupę i zacznij truchtać. Jak po 10min to nie będzie problemem przyspiesz. Po kolejnych 10 znowu trochę przyspiesz. I tak do momentu aż będziesz miał dość. Napisz ile i w jakim czasie przebiegłeś, to coś się dobierze. Powiedz też ile czasu w tygodniu chcesz przeznaczyć na trening.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Jeśli masz w miarę dobra bazę tlenowa=te kondycję gdzie możesz biec bez przerwy przez 45-60minut na spokojnie, wtedy można by pokusić się o trening pod sztuki walki 2x w tygodniu, wybierając max 4-5 ćwiczeń wielostawowych bez zewnętrznych obciążeń,

Ale mógłbyś spróbować bez bazy tlenowej, może być ciężej

A jeśli chodzi ci o trening biegowy pod sztuki walki to dystanse od 100-800n
Tak, poniżej 100m też będą spoko i w porządku
Ostatnio zmieniony 13 sie 2015, 15:58 przez Yahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Fishu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jeżeli chodzi o trening to chciałbym biegać co drugi dzień gdzieś 5-6 rano. Normalnie biegałem sobie tak o dla siebie jakieś efekty niby były ale marne. Ćwiczyłem z kolegą mistrzem śląska juniorów więc dostawałem wycisk :hahaha: ale biorąc pod uwagę że mam zamiar w przyszłości brać udział w zawodach (MMA) to pomyślałem że może biegał bym specjalnie pod wydajność i kondycje dlatego jagbyscie mieli jakiś trening dla takiego początkującego był bym zadowolony :)
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proponuję bieg przez przecinki - i koniecznie musisz robić interpunkcjowały.
RHCP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bieganie to jeden z najlepszych sposobów, żeby podnieśc kondycję w innych sportach, ale z tego co zauważyłem- na przykład w piłce nożnej jednostajne treningi biegowe w stałym tempie nie dały mi tego, czego bym oczekiwał. Dlatego nie polecam biegania ciągłego, szczególnie w stałym tempie. Musisz po prostu zmieniac tempo, przypieszac, zwalniac.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bieganie tlenowo nijak ma się do treningu mma,
Tam potrzebna jest siła funkcjonalna, wytrzymałość, szybkość, czas reakcji, eksplozywnosc,

Jeśli chcesz przygotować się do zawodów w mma to chyba masz trenera od przygotowania fizycznego oraz od techniki, ew trener od muay thai, zapasów, bjj i boksu ang. , no i mma
Trener ci rozpisał by plan przygotowawczy oraz bezpośrednie przygotowanie pod zawody,
To nie takie proste

ew. kilka jednostek kondycyjnych mógłbym napisać, ale co z tego, musiałbyś to co napisze przełożyć do swojego odniesienia i dobrze przeanalizować aby nie zajechać się

Przejrzyj moje posty, w którymś temacie przykładowe jednostki pisałem już

Piszesz, że już biegałeś ale jak biegałeś?
A ten twój kolega to czego był mistrzem juniorów? MMA? Możesz od niego czerpać wiedzę i brać z niego przykład,
Ale wiesz mma, nie jest takie proste aby startować w zawodach, tam walczysz w każdej płaszczyźnie i trzeba być przygotowanym technicznie i kondycyjnie
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fedor Emalienenko biegał chyba codziennie rano po 8km tlenowo, ale co z tego, on trenował b. Ciężko i ma kilku trenerów, no i wiedzę o trenowaniu
RHCP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Bieganie w tempie konwersacyjnym na przykład 8 km ma duże zalety. Nie twierdzę, że jest inaczej. To przede wszystkim lepsza baza wyjściowa, szybsza regeneracja po mocnych zawodach, ale to tylko dodatek i na cuda tylko takim czymś bym nie liczył.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RHCP pisze:Bieganie w tempie konwersacyjnym na przykład 8 km ma duże zalety. Nie twierdzę, że jest inaczej. To przede wszystkim lepsza baza wyjściowa, szybsza regeneracja po mocnych zawodach, ale to tylko dodatek i na cuda tylko takim czymś bym nie liczył.
Jak pisałem swój post to twojego akurat nie było, więc bez urazy jakby co :)
Albo nie zauważyłen, bo pisze z tapatalku i jest napisane że 4 godziny temu został post wysłany (oba posty)

Do autora, musisz stymulowac system mięśniowej podczas treningu kondycyjnego tak jakbyś miał zawody bądź mocny trening mma
Ostatnio zmieniony 13 sie 2015, 15:07 przez Yahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Fishu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o kolegę to był mistrzem na ileś tam metrów nie pamiętam nie chce was oszukać. Jeżeli chodzi o zawody to pełna amatorka może kiedyś będę startował gdzieś więcej niż regionalne. Chodzi mi o to żebyście mię nakierowali jak mam biegać np. długie dystanse ale długo czy krótki ale szybko coś mniej więcej o to mi chodzi.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No w porzo, dasz rady w tej chwili biec od 45-60min w spokojnym tempie, jeśli nie to dojdz do tego poziomu
Będzie ci łatwiej biegać szybciej bądź robić trening obwodowy na czas czy utrzymać dobre tempo wykonywania ćwiczeń kalistenicznych
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przykładowe jednostki biegowe pod sztuki walki:
Na dystans:
5x 800m p 1minuta, ostatnie 100m na maksimum lecisz. Tempo musi być stałe, nie za szybkie ani nie za wolne.
6x 600m p 1minuta
8x 400m p 1minuta
10x 200m p 30s

albo coś takiego:
3x 400m + 4x 200m + 5x 100m przerwa od 60s do 20s.

10-20x 100m sprint - 100m trucht powrót na linię startu.

Albo na czas:
4-6x 60s szybko - 60s trucht [jak za łatwo, to np możesz truchtać w szybszym tempie]
Najpierw np to:
6-12x 20s sprint - 40s trucht
Jak opanujesz powyższe to poniżej atakujesz:
6-12x 30s sprint - 30s trucht

Wykonanie z 60s oraz z 20s ma inny charakter wysiłkowy.

Napisałem sprint, ale 30s sprintem na maksa jest ciężko, biegniesz b. bardzo szybko po prostu.

W sztukach walki jest właśnie odwrotnie jeśli chodzi o biegane odcinki, zaczyna się od dłuższych a kończy się na krótszych odcinkach, a to dlatego, że wysiłek typu sprint, bardzo krótki, i mocno intensywny stymuluje układ mięśniowy gotowy do walki, taki jak podczas zawodów. Nie masz na ringu biegać długo i wolno, tylko szybko, krótko i mocno, musisz wydobyć z siebie maksimum mocy, eksplozywności.

1500m - tlenowo 84%, beztlenowo 16%
800m - tlenowo 66%, beztlenowo 34%
400m - tlenowo 43%, beztlenowo 57%
200m - tlenowo 29%, beztlenowo 71%

I temu w sztukach walki liczy się ten wysiłek beztlenowy. :)

Fajnie jakbyś miał młot i oponę oraz sanki z obciążeniem.

Z młotem byś np wykonywał uderzenia:
4-6x 2 minuty przerwa 60s
potem byś doszedł do 4minut, coś takiego

Z sankami np 8x 50m biegu ;p

Kettlebel też by się przydał do robienia np swingów, snatchy, clean and press, clean adn jerk, pistoletów, marsz farmera
Sandbak też mógłby ci pomóc, jeśli nie to możesz wykonywać ćwiczenia z manekinem do zapasów [nie wiem jak to się nazywa dokładnie]
Nawet piłka 5kg by się przydał, wtedy byś np mógł wykonać burpees z tą piłką, bądź uderzenia zza głowy o podłoże, bądź nawet uderzenia tą piłką zza klatki o ścianą, czy uderzenia bokiem tą piłką o ścianę etc..

Coś kondycyjnego bez użycia sprzętu:
* burpees 30s
* jumping jacks 30s
* mountain cilmbers 30s [jak to możliwe to nogi lekko na ścianie, trudniej, ale dobre ćwiczenie do muay thai'a, uderzeniem kolanem]
* shadow boxing 30s
powtarzasz taki cykl razem 4x
przerwa po każdym cyklu 60s, brak przerwy między ćwiczeniami

Kolejna jednostka:
*. pull ups 60s
*. burpees 60s
*. squats 60s
* push ups 60s

Nie będę się powtarzał, chyba to już pisałem w którymś z tematów, i potem jest to samo tylko 45s, a potem 30s a następnie kończysz z 15s, cały trening trwa 10minut, nie ma przerw między ćwiczeniami i obwodami ;p, robisz przerwy jeśli musisz i intensywność też dobierasz do swoich możliwości.

* burpees 10x
* push ups 15x
całość powtarzasz 3-4x, przerwa między obwodami 30s, nie ma przerwy między ćwiczeniami, dwa ćwiczenia, i więcej nie trzeba ;p warto kombinować i próbować różnych wariantów

* 12 burpees
* 24 push ups
* 36 przysiadów
* 400m biegu
Nie ma przerw między ćwiczeniami. Między obwodami 30-60s, ale najlepiej bez przerwy.
Aha całość powtarzasz 4x, ostatnio robiłem ten trening. Daje w kość.

Kolejna dawka adrenaliny
* 50m sprint
* 10 push ups
* powrót biegiem na start
* 10 burpees
Wykonujesz całość przez 3 minuty
Powtarzasz 4-6x, przerwa 60s między rundami
Kiedyś taką jednostkę treningową wykonywałem, mocna nawet.

I coś takiego:
* 12 burpees
* 100m sprint bezpośrednio po burpees
* 10 push ups z klaśnięcie czy inna wariacja plyometryczna
* trucht na linię startu
powtarzasz taki cykl łącznie 6-10x

Jak widzisz, ćwiczenia są proste, łatwe do wykonania, ale wymagają siły, mocy, wytrzymałości mięśniowej, dobrej kondycji, musisz sam dobrać, czas, ilość powtórzeń, serii, czas odpoczynku etc... to swoim możliwości. :)

Ale najlepiej to trenera/trenerów się dopytaj o dokładny plan.
Fishu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Widzę że na forum są ludzie obeznaniu w wielu dziedzinach życia to mi się podoba :hahaha: mam nadzieje że treningi będą efektywne i będą przynosić progres. Tym czasem chciałbym jeszcze raz wszystkim tutaj podziękować za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam :)
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teraz zawody można rozgrywać b. często i trzeba być zawsze gotowy do walki. Tak samo jest na ulicy, nie wiesz co cię spotka 15minut drogi od domu idąc wieczorkiem po obrzeżach miasta.

Chyba nie muszę wspominać, aby wykonać porządną rozgrzewkę przed oraz schłodzenie po akcentach.

I dobrze abyś biegał 1-2x w tygodniu od 5-10km spokojnym tempem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ