Witam
Proszę o przeniesienie o przeniesienie jeśli trafiłem do złego działu.
Przeprowadzam badania na temat potrzeb biegaczy w kontekście ich aplikacji mobilnych.
Wiem, że temat nie jest niszowy, istnieje masa apek z Endomondo na czele, ale chciałbym Was zapytać, czy jest coś czego Wam osobiście brakuje, lub co mogłoby działać lepiej podczas biegania (lub w innej sytuacji jakkolwiek związanej z bieganiem).
Chodzi mi o sprawy bardzo przyziemne i banalne (zły design, trudność w korzystaniu z apki), rzeczy związane z geolokalizacją (co gdzieś się znajduje), parametrami zdrowotnymi, wydarzeniami jak i absolutnie kosmiczne rzeczy, które wpadną Wam do głowy.
Powiedzcie też jeśli macie ochotę jakie są Wasze dotychczasowe doświadczenia z aplikacjami.
Proszę o PW, jeśli ktoś zechciałby pogadać dłużej na ten temat.
Uprzedzam, że nie jestem zawodowym biegaczem, choć staram sobie zrobić od czasu do czasu przebieżkę po lesie.
Bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Mikołaj
Doświadczenia z aplikacjami do biegania - prośba o opinię
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
np:
1. rekomendowanie planów treningowych z uwzględnieniem pogody na kilka dni do przodu
2. mapka przebytej drogi zawsze pod ręką + podst. statystyki,
3. gdzie jest najbliższy sklep, pkp itd - być może ważne jeśli biegam w terenie podmiejskim
4. utwory z spotify pod tempo biegu
5. dodaj zdjęcie z trasy (połączenie foto z informacją o danym treningu i położeniu)
6. wszystkie informacje o zbliżających się maratonach w jednej apce
czy któreś z tych funckji uznalibyście za przydatne, lub macie jakieś inne w głowie?
1. rekomendowanie planów treningowych z uwzględnieniem pogody na kilka dni do przodu
2. mapka przebytej drogi zawsze pod ręką + podst. statystyki,
3. gdzie jest najbliższy sklep, pkp itd - być może ważne jeśli biegam w terenie podmiejskim
4. utwory z spotify pod tempo biegu
5. dodaj zdjęcie z trasy (połączenie foto z informacją o danym treningu i położeniu)
6. wszystkie informacje o zbliżających się maratonach w jednej apce
czy któreś z tych funckji uznalibyście za przydatne, lub macie jakieś inne w głowie?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
Wszystkie te funkcje mozna uznac za przydatne, tylko z zastrzezeniem ze bardzo malo przydatne
W wiekszosci taka applikacja ma pomagac w treningach, ktore powtarzane sa regularnie (i do znudzenia ), przewaznie na tej samej trasie (lub trasach), wiec powyzsze funkcje sa raczej drugo-, trzeciorzedne.
Ja uzywam runkeepera i funkcje ktore moglyby mi sie przydac to:
- monitoring tempa, ustawiam zakres tempa i jak zwalniam lub przyspieszam to dostaje sygnal dziwiekowy, z pomiarem tak co 300-500 metrow
- mozliwosc ulozenia indywidualnego planu treningu wraz z kalendarzem (to moze i jest w wersji platnej)
W wiekszosci taka applikacja ma pomagac w treningach, ktore powtarzane sa regularnie (i do znudzenia ), przewaznie na tej samej trasie (lub trasach), wiec powyzsze funkcje sa raczej drugo-, trzeciorzedne.
Ja uzywam runkeepera i funkcje ktore moglyby mi sie przydac to:
- monitoring tempa, ustawiam zakres tempa i jak zwalniam lub przyspieszam to dostaje sygnal dziwiekowy, z pomiarem tak co 300-500 metrow
- mozliwosc ulozenia indywidualnego planu treningu wraz z kalendarzem (to moze i jest w wersji platnej)