PARYŻ 2004
- ours brun
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Myślę, że jakiegoś poziomu profesjonalizmu możesz oczekiwać, niemniej francuskie biegi mają w sobie często pewien element nieporządku, mi to nie przeszkadza... Wydaje mi się, że startuje tam na tyle dużo ludzi, że trzeba przewidzieć strategię odpowiedniego ustawienia się i to jest chyba główny problem do pokonania jak na każdym wielkim maratonie...
- Francuz
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Studiuję w Paryżu i tu też odkryłem piękno biegania. Konsekwenją tej mojej miłości będzie start w maratonie - 4 kwietnia - moim 1 w życiu. Zdecydowałem się na ten bieg nie tylko ze względów logistyczych:) , ale także ze względu na dużą liczbę uczestnkiów. Duża liczba biegaczy sprawi, że będzie razniej na trasie i nie będzie tego uczucia, że biegnie się w ogonie. Jeżeli chodzi o certyfikaty medyczne, to niestey jest to przeginka - szczególnie dla obcokrajowców. Niestety Francja jest krajem totalnej biurokracji, a te certyfikaty są tego kwintesencją. Mam nadzieję jednak, że nie zniechęci to wszystkich Polaków do przyjazdu do Paryża ( w zeszłym roku było nas 38) i nie wszyscy wybiorą Dębno:) Sam będę zresztą uważnie śledził MP w Dębnie ze względu na start Artiego (i mam nadzieję innych kumpli z KB MANIAC POZNAŃ). Powodzenia i zapraszam do Paryża ( nie tylko na maraton). AU REVOIR!!!
KB MANIC POZNAŃ
-
- Zaprawiony W Bojach
A skad takie zaswiadczenie trzeba wziac? W Polsce to rozumiem, ze od lekarza sportowego, ale na maraton za granica, to gdzie? Czy musi byc przetlumaczone, poswiadczone notarialnie?
- Francuz
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Na stronie maratonu jest notka o zaswiadczeniu lekarskim i tam na dole jest tekst po francusku, a w angielskiej wersji strony, po angielsku i to trzeba napisac, wpisac nazwisko swojego lekarza i swoje i dac mu to podpisania i opieczatkowania i wyslac na adres FFA, razem ze swoim numerem startowym; chociaz Francuziki nie napisali nic o tym jak maja wygladac te zaswiadczenia biegaczy z zagranicy. Ja mam francuskie zaswiadczenie, ktore wypisal mi lekarz, w ogole mnie nie badajac; te zaswiadczenia to sciema, ale bez nich nie mozna wystartowac. Powodzenia!!!!! Francjo - kraju dziwny.....
KB MANIC POZNAŃ
- Francuz
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Zapomnialbym dodac - nie ma juz miejsc na maraton w Paryzu. Na szczescie zdazylem - huraaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!
KB MANIC POZNAŃ
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:58:00
Dla osób startujących w Paryżu:
1. Zaświadczenia rzeczywiście trzeba mieć
2. W zależności od podanych rekordów zyciowych zostaniecie ustawieni w odpowiedniej grupie czyli ma to wpływ na odległość od linii startu i towarzystwo (nie wiem czy nie sprawdzają w wynikach maratonów europejskich, ale myslę że nie. wniosek: podawać lepszy czas niż się ma)
3. na starcie chcąc byc bliżej czyli w mocniejszej grupie trzeba albo próbować wchodzic na beszczelnego przez wybraną furtkę albo próbować sforsować zabezpieczenia stojace po bokach. Ja wybrałem ten drugi sposób i byłem tylko 25 sek za Kenijczykami na linii startu.
4. szczególnie w poczatkowej fazie biegnie sie w tłoku. proponuję nie biec poboczem ulic, gdyż wbiega sie w zakrety i na ronda. bedąc z boku jest się przytłoczonym do brzegu (gdy wybrało sie złą stronę). albo wybrać środek albo nauczyć sie trasy na pamięć i wiedzieć, jak lawirować (ale to tylko teoretycznie) .trzymać sie środka. to może trwać 10km. potem sytuacja sie powoli przeciera. W Lasku Bulonskim juz jest luz.
5. pogoda moze być zmienna. nastawic sie na wszystko.
6. na wspaniały masaz nie liczyć - mogą sie od Warszawy uczyć. Chyba że sie cos zmieniło.
Więcej nie pamietam...
1. Zaświadczenia rzeczywiście trzeba mieć
2. W zależności od podanych rekordów zyciowych zostaniecie ustawieni w odpowiedniej grupie czyli ma to wpływ na odległość od linii startu i towarzystwo (nie wiem czy nie sprawdzają w wynikach maratonów europejskich, ale myslę że nie. wniosek: podawać lepszy czas niż się ma)
3. na starcie chcąc byc bliżej czyli w mocniejszej grupie trzeba albo próbować wchodzic na beszczelnego przez wybraną furtkę albo próbować sforsować zabezpieczenia stojace po bokach. Ja wybrałem ten drugi sposób i byłem tylko 25 sek za Kenijczykami na linii startu.
4. szczególnie w poczatkowej fazie biegnie sie w tłoku. proponuję nie biec poboczem ulic, gdyż wbiega sie w zakrety i na ronda. bedąc z boku jest się przytłoczonym do brzegu (gdy wybrało sie złą stronę). albo wybrać środek albo nauczyć sie trasy na pamięć i wiedzieć, jak lawirować (ale to tylko teoretycznie) .trzymać sie środka. to może trwać 10km. potem sytuacja sie powoli przeciera. W Lasku Bulonskim juz jest luz.
5. pogoda moze być zmienna. nastawic sie na wszystko.
6. na wspaniały masaz nie liczyć - mogą sie od Warszawy uczyć. Chyba że sie cos zmieniło.
Więcej nie pamietam...
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Ja przeważnie stoję nie dalej niż 5 sec za Kenijczykami ale to w Berlinie
I nie na bezszczelnego ale dzięki excuse me... 

[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wybieram się tam z bratem. Wpisowe zapłacone ale trochę skomplikowała się nam logistyka wyjazdu... Jak tam jedziesz - sam czy jesteś "zorganizowany" ?Dłuda dyskusja ale żadnych chętnych na wyjazd - szkoda.
Laszlo
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
[url]http://www.laszlo.pl[/url]
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Arti, radze excuse moi, bo moga nie perzepuscic 

-
- Rozgrzewający Się
No!
Też jade do Paryża-może być tak,że 1 m-ce w aucie bedzie wolne-ale to rrzutem na taśme.Noclegi są w schroniskach w Paryżu(jest ich 4)w cenie 20,5 Euro/doba-ale jest kłopot bez rezerwacji-a rezerwacja nawet na 1 dobe to przedpłata 1 noclegu.Dla turystów-biegaczy max. ilość noclegów-6 dób.Przedpłata taka sama,czyli 20.5 Euro.
Ja tam biore śpiwór i zobzcze na miejscu
Moje gg :5416211
zadzwońcie zainteresowani przejazdem na przełomie marca i kwietnia(może będzie 1 wolne)
Też jade do Paryża-może być tak,że 1 m-ce w aucie bedzie wolne-ale to rrzutem na taśme.Noclegi są w schroniskach w Paryżu(jest ich 4)w cenie 20,5 Euro/doba-ale jest kłopot bez rezerwacji-a rezerwacja nawet na 1 dobe to przedpłata 1 noclegu.Dla turystów-biegaczy max. ilość noclegów-6 dób.Przedpłata taka sama,czyli 20.5 Euro.
Ja tam biore śpiwór i zobzcze na miejscu
Moje gg :5416211
zadzwońcie zainteresowani przejazdem na przełomie marca i kwietnia(może będzie 1 wolne)
wasyl
- Francuz
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Bylem wczoraj na Marathon Expo odebrac numer startowy!! Chcialem uniknac tlumow i udalo sie!!! Trzeba przyznac, ze wszystko maja profesjonalnie przygotowane i odebranie numeru, a nastepnie T-shirta i innych 'maratonskich' gadzetow
nie zabralo mi wiecej niz 10 minut. A poza tym wystawiaja sie wszystkie liczace firmy ze sprzetem; najlepsze stoisko ma Asics ( we Francji biega w nich 45% biegaczy ). Wystawiaja sie tez przedstawiciele najwiekszych maratonow i biegow we Francji!!! W ulotce na temat maratonow na calym swiecie, znalazly sie rowniez Poznan i Wroclaw. Zarowno jedni, jak i drudzy pisza, ze to najwieksza impreza biegowa w Polsce:) Jest tez polmaraton w Pile! Czy ktos wie ilu w Paryzu pobiegnie Polakow; bo na pewno trojka (drombo) z KB MANIAC POZNAN!!
Widzimy sie zatem pod Lukiem Triumfalnym! pozdro
nie zabralo mi wiecej niz 10 minut. A poza tym wystawiaja sie wszystkie liczace firmy ze sprzetem; najlepsze stoisko ma Asics ( we Francji biega w nich 45% biegaczy ). Wystawiaja sie tez przedstawiciele najwiekszych maratonow i biegow we Francji!!! W ulotce na temat maratonow na calym swiecie, znalazly sie rowniez Poznan i Wroclaw. Zarowno jedni, jak i drudzy pisza, ze to najwieksza impreza biegowa w Polsce:) Jest tez polmaraton w Pile! Czy ktos wie ilu w Paryzu pobiegnie Polakow; bo na pewno trojka (drombo) z KB MANIAC POZNAN!!
Widzimy sie zatem pod Lukiem Triumfalnym! pozdro
KB MANIC POZNAŃ
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Marekmtm gratulacje!!! 2:58 - dobry wynik!!!