Otóż biegam regularnie od roku ze smartfonem i uzywam aplikacji endomondo, wszystko fajnie tylko ze smartfon jednak troche przeszkadza i nie mogę na bieżąco kontrolować tempa, Potrebuję o ile istnieje coś takiego co będzie mi podawało na bieżąco tempo, oraz rysowało trasę którą przebiegłem. Będę wdzięczny za pomoc
Czym zastapię smartfona w czasie treningu
-
wiewioreqezg
- Dyskutant

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie , jestem zielony z tematów zegarków i pulsometrów więc zwracam się o pomoc do was 
Otóż biegam regularnie od roku ze smartfonem i uzywam aplikacji endomondo, wszystko fajnie tylko ze smartfon jednak troche przeszkadza i nie mogę na bieżąco kontrolować tempa, Potrebuję o ile istnieje coś takiego co będzie mi podawało na bieżąco tempo, oraz rysowało trasę którą przebiegłem. Będę wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach

Kazdy zegarek z gps to potrafi
podaj ile mozesz przeznaczyc $ na sprzet.
-
wiewioreqezg
- Dyskutant

OOO i zeby mierzył puls jeszcze , i np będę mógł synchronizować sobie z endomondo na kompie aby podglądać trase ?? nie powiem zakresu cenowego bo nie mam pojecia od ilu zacząć , więc podawaj śmiało przykłady:)
-
LukeDNB
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: 42:32
- Życiówka w maratonie: 3:27:37
Najtaniej i najpewniej będzie popatrzeć za używanymi garminami - 310xt, 210, 110. Modele te dostaniesz za mniej niż 500 złotych. Jeśli chcesz zegarek nowy, to Polar m400 wychodzi najkorzystniej w obecnym momencie (ok. 630 złotych). Chyba że zdecydujesz się na eksperymenty, to możesz spróbować jakiegoś Geonaute z decathlona (onmove 50 chyba nie ma pulsometra, więc wyższe modele wchodzą w grę).
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
-
wiewioreqezg
- Dyskutant

Hmm ten Polar , może może a powiedz mi jeszcze jak on działa, Włączam GPS rozumiem że rysuje mi trasę i mogę potem po zakończonym treningu wrzucić sobie n do endomondo??pozdrawiam
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach

Garmin Fenix 3 za okolo 2000wiewioreqezg pisze:nie powiem zakresu cenowego bo nie mam pojecia od ilu zacząć , więc podawaj śmiało przykłady:)
Suunto Ambit 3 tez za mniej wiecej tyle.
Garmin FR15 za okolo 500zl
Polar M400 za 800
Rozstrzal jest tak duzy, ze jakies widelki cenowe by ulatwily doradztwo
-
wiewioreqezg
- Dyskutant

No nie to w grę wchodzą dwa ostatnie , jak pisałem wczesniej to czego oczekuję od takiego zegarka to głownie tempo i to żebym mogł rejestrować sobie trasę i potem ją podlądnąć w endomondo sobie. 
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach

Oba sie nadadza.
- Tomasz
- Zaprawiony W Bojach

M400 za mniej niż 500zł np w xcomie. Do tego jak poszukasz, kupisz pas pulsometru za 70-150zł.
- zabortom
- Wyga

- Życiówka na 10k: 41:37
Garmin FR15 powinien spełnić Twoje oczekiwania i wymagania. Bez problemu po treningu zrzucisz go na endomondo (podłączając zegarek przez USB do kompa). W czasie biegu na ekranie możesz podglądać po dwa parametry np. tempo/czas itp. Jako pierwszy zegarek moim zdaniem w pełni wystarczający, bez zbędnych opcji zaawansowanych, to co trzeba jest 
- b@rto
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 38:38
A ja bym jednak porozglądał się za czymś bardziej zaawansowanym. Chociażby wybierając między FR15 a Polarem - jednak Polar. CHYBA ŻE! na 100% nie będziemy mieli ochoty trenować ciut poważniej. Bo potem zabraknie jakiejś opcji i będzie żal. Kwestia do indywidualnego przemyślenia.zabortom pisze:Jako pierwszy zegarek moim zdaniem w pełni wystarczający, bez zbędnych opcji zaawansowanych, to co trzeba jest
- janekowalski
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 00:38:26
- Życiówka w maratonie: 02:59:42
- Kontakt:
Warto jeszcze wziąć pod uwagę nowego 310xt. Ten lub wspomniany M400 i masz wszystko co trzeba.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
-
rufuz
najlepiej zastąpić czyms takimwiewioreqezg pisze:Witajcie , jestem zielony z tematów zegarków i pulsometrów więc zwracam się o pomoc do was
Otóż biegam regularnie od roku ze smartfonem i uzywam aplikacji endomondo, wszystko fajnie tylko ze smartfon jednak troche przeszkadza i nie mogę na bieżąco kontrolować tempa, Potrebuję o ile istnieje coś takiego co będzie mi podawało na bieżąco tempo, oraz rysowało trasę którą przebiegłem. Będę wdzięczny za pomocpozdrawiam

- arbuz81
- Rozgrzewający Się

Ja uzywam Polara M400. Ma wszystko co potrzeba, aby podnieść efektywność treninug. Ja dałam za niego nie całe 600 zł, ale teraz są tańsze za nieco ponad 500 zł http://pulsometry.zawsze-taniej.pl/zaku ... -m400.html
Arbuz
- tomhusky
- Wyga

Witam,
Nie chcę zakładać kolejnego prawie identycznego tematu, prawie taka sama sytuacja więc temat rozwinę.
Też używane Endomondo, biegam od roku regularnie, wcześniejsze kilka lat z przerwami, do tego co któryś trening na rowerze, pływanie sporadycznie więc nie brane pod uwagę.
Naczytałem się w ostatnich tygodniach chyba wszystkich testów i porównań możliwych pulsometrów od najtańszych do topowych.
Szkoda mi wydawać 500zł na tańszy model a po kilku miesiącach czegoś będzie mu brakować i znów szukać czegoś bardziej rozwiniętego, z drugiej strony kupując topowy model czy ogarnę wszystkie jego możliwości?
Nie znalazłem dotychczas odpowiedzi w kwestii porównania platform: Polar Flow do Garmin Connect, ilu użytkowników ma jedna i druga platforma? Czy są grupy znajomych, rywalizacje?
Polar jest liderem w jakości pomiaru pulsu i to kusi, jego strona wydaje się bardziej przejrzysta i ciekawsza opcjami, a model V800 naprawę przyjemny wyglądem.
Garmin bardziej renomowaną firmą, strona www bardziej klasyczna, ale w wielu nowych modelach i porównaniach zauważono kiepską jakość sygnału GPS w porównaniu do konkurenta (Polar w wielu nałożonych na siebie biegach z różnych firm pulsometrów widać jakby zaokrąglał trasy czy to nowy lider GPS?).
Model 920xt z topowym paskiem oferuje ciekawe funkcje biegu, wychylenia, itd. ale czy na pewno są aż tak użyteczne?
Model 910xt też ciekawy a 310xt to już klasyk dlatego mimo wielkości też biorę pod uwagę.
Model Forerunner 225 kusząca nowość na ten rok z pomiarem pulsu z nadgarstka i wg jednego filmu na yt w porównaniu do klasycznego paska HR z modelu 220 nie wykazywał praktycznie żadnych odchyłek - używa go ktoś?
Innych firm i modeli nie biorę pod uwagę.
Czy wszystkie powyższe modele mają alarm wibracją i dźwiękiem zadanego tempa, tempo za ostatni kilometr i całego biegu, odliczanie km do zadanego dystansu i podawanie czasu końcowego biegu przy aktualnym tempie i jakie zmiany tempa wprowadzić aby osiągnąć założony czas na mecie?
Pomiar faz snu ciekawy bajer, może i przydatny, szkoda że żaden zegarek nie ma możliwości budzenia w zadanej fazie.
Sorry za długiego posta ale potrzebne to było aby wszystko wyjaśnić, dziękuję za naprowadzenie na właściwy kierunek i kontynuację tematu.
Nie chcę zakładać kolejnego prawie identycznego tematu, prawie taka sama sytuacja więc temat rozwinę.
Też używane Endomondo, biegam od roku regularnie, wcześniejsze kilka lat z przerwami, do tego co któryś trening na rowerze, pływanie sporadycznie więc nie brane pod uwagę.
Naczytałem się w ostatnich tygodniach chyba wszystkich testów i porównań możliwych pulsometrów od najtańszych do topowych.
Szkoda mi wydawać 500zł na tańszy model a po kilku miesiącach czegoś będzie mu brakować i znów szukać czegoś bardziej rozwiniętego, z drugiej strony kupując topowy model czy ogarnę wszystkie jego możliwości?
Nie znalazłem dotychczas odpowiedzi w kwestii porównania platform: Polar Flow do Garmin Connect, ilu użytkowników ma jedna i druga platforma? Czy są grupy znajomych, rywalizacje?
Polar jest liderem w jakości pomiaru pulsu i to kusi, jego strona wydaje się bardziej przejrzysta i ciekawsza opcjami, a model V800 naprawę przyjemny wyglądem.
Garmin bardziej renomowaną firmą, strona www bardziej klasyczna, ale w wielu nowych modelach i porównaniach zauważono kiepską jakość sygnału GPS w porównaniu do konkurenta (Polar w wielu nałożonych na siebie biegach z różnych firm pulsometrów widać jakby zaokrąglał trasy czy to nowy lider GPS?).
Model 920xt z topowym paskiem oferuje ciekawe funkcje biegu, wychylenia, itd. ale czy na pewno są aż tak użyteczne?
Model 910xt też ciekawy a 310xt to już klasyk dlatego mimo wielkości też biorę pod uwagę.
Model Forerunner 225 kusząca nowość na ten rok z pomiarem pulsu z nadgarstka i wg jednego filmu na yt w porównaniu do klasycznego paska HR z modelu 220 nie wykazywał praktycznie żadnych odchyłek - używa go ktoś?
Innych firm i modeli nie biorę pod uwagę.
Czy wszystkie powyższe modele mają alarm wibracją i dźwiękiem zadanego tempa, tempo za ostatni kilometr i całego biegu, odliczanie km do zadanego dystansu i podawanie czasu końcowego biegu przy aktualnym tempie i jakie zmiany tempa wprowadzić aby osiągnąć założony czas na mecie?
Pomiar faz snu ciekawy bajer, może i przydatny, szkoda że żaden zegarek nie ma możliwości budzenia w zadanej fazie.
Sorry za długiego posta ale potrzebne to było aby wszystko wyjaśnić, dziękuję za naprowadzenie na właściwy kierunek i kontynuację tematu.