Mistrzostwa Polski Seniorów w LA, Kraków, 2015

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
FilipO
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W najnowszym artykule zarzucamy, że trybuny świeciły pustkami. Ale dlaczego mistrzostwa Polski są organizowane m.in. w poniedziałek i wtorek? Choćbym chciał, to ze względu na pracę i obowiązki, nie byłbym w stanie nawet 'podskoczyć' do Krakowa na zawody. Co innego, gdyby impreza odbywała się weekendowo.
Obecnie: wieczny kontuzjusz.
Stare dzieje i rekordy życiowe:
5km - 18min 32s - rok '13
10km - 38min 14s - rok 13'
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kuba, ja nie wiem czy kiedykolwiek Mistrzostwa Polski były jakos promowane? Choćby na portalach branżowych, gdzie w końcu mozna znaleźć teoretycznie najwięcej zainteresowanych kibiców, mimo, że wielu z nich nie zdaje sobie sprawy, że odbywaja sie jakies Mistrzostwa.
Po drugie, to wydaje mi się, że imprezy lekkoatletyczne, to teraz zawsze są imprezy "niszowe" . Dobry przykład to Mistrzostwa ŚWIATA !!! Juniorów 2008, które odbywały się w Bydgoszczy, tutaj galeria zdjęć z tamtego wydarzenia, polecam przyjrzenie się frekwencji na trybunach: BAZA PRO
Dla porównania zdjęcie z lat minionych ze stadionu Legii z Warszawy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

FilipO pisze:W najnowszym artykule zarzucamy, że trybuny świeciły pustkami. Ale dlaczego mistrzostwa Polski są organizowane m.in. w poniedziałek i wtorek? Choćbym chciał, to ze względu na pracę i obowiązki, nie byłbym w stanie nawet 'podskoczyć' do Krakowa na zawody. Co innego, gdyby impreza odbywała się weekendowo.
W niedzielę też była kiszka.
Aby stadionowa LA była popularna, trzeba organizację zawodów dostosować do współczesnych oczekiwań ludzkich. Obecnie zawody są zorganizowane w ten sposób, że ciągną się godzinami (4-5 godzin) i w otoczeniu zawodników nic się nie dzieje
A to musi być wartkie widowisko z profesjonalnym spikerem i wywiadami z zawodnikami po każdej rozegranej konkurencji. Równolegle powinny odbywać się imprezy towarzyszące, np. rodzinny piknik sportowy.
Zawody główne powinny się zmieścić w czasie ok. 2- max. 2,5 godzin. Eliminacje powinny być rozgrywane rano, a w godzinach popołudniowych, najlepiej po godzinie 18, powinny odbywać się ścisłe finały przeznaczone dla szerokiej publiczności i TV. Rozciągnięcie zawodów na trzy dni też nie służy dobrze LA stadionowej. Dwa dni powinny wystarczyć. Dodatkowy dzień powinien być przeznaczony np. na chód.
Dobrym pomysłem byłoby wyprowadzenie konkurencji technicznych "w miasto". W centrum miasta można rozgrywać kulę i skoki.
LA zamknięta wyłącznie na stadionie i funkcjonująca w dotychczasowej formule przeciętnego kibica nie przyciągnie.

Adam, łza się w oku kręci za latami pięćdziesiątymi i sześćdziesiątymi XX wieku. "Ale to już było i nie wróci więcej."
Inne czasy, inne rozrywki. O popularność trzeba walczyć, bo sport wyczynowy bez publiczności obumiera.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
benektorun
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 33:14

Nieprzeczytany post

Grzegorz Kalinowski zakończył już edukację w USA i kilka tygodni temu na stałe wrócił do Polski po 5 latach nieobecności. Szkoda małej ilości startów bo wydaje się, że minimum na Pekin w szybkim biegu było realne.
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Dobry przykład to Mistrzostwa ŚWIATA !!! Juniorów 2008, które odbywały się w Bydgoszczy, tutaj galeria zdjęć z tamtego wydarzenia, polecam przyjrzenie się frekwencji na trybunach: BAZA PRO
Myślę, że z frekwencją na finałowych dniach tych mistrzostw (MŚJ 2008) nie było tak źle. Warto spojrzeć chociażby na załączone zdjęcie. Nie ma porównania do Twojego, ale i tak było nieźle.

Co ciekawe na drugim zdjęciu widoczna jest... Caster Semenya ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
radslo1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:53
Życiówka w maratonie: 3:21:47

Nieprzeczytany post

Oglądałem transmisję w poniedziałek i wtorek. To wyglądało trochę tak jak dzień sportu w szkole a nie Mistrzostwa Polski. Nie dziwię się Anicie Włodarczyk bo powiedziała całą prawdę. Spiker podający jej wynik (żadna rywalka nie tylko z Polski ale i na świecie tyle w tym sezonie nie rzuciła), jakby zapomniał, dopiero po 5 minutach jest żenujące. Ogólnie Anita powiedziała, że spiker przejął się biegami a inne konkurencje po prostu olewał. Ogólnie poziom mistrzostw poza paroma fajnymi wynikami był raczej słaby. Wiem, że temperatura była za wysoka, ale jeśli tyczkarze do medalu muszą skoczyć tyle ile na przeciętnych mityngach się otwiera rywalizację, to coś jest chyba nie tak. Do brązu wystarczyło przecież 5,40m. Nie wierzę, że przy klaszczącej w rytm publiczności tyczkarz nie wydobyłby z siebie więcej. Dodatkowo widać było, że niektórym te medale zwisają. Słychać było bowiem w wypowiedziach, że medal może i cieszy, ale bardziej cieszy minimum, bardziej cieszy wynik, bardziej cieszy, że udało mi się pobiec równo itd. O komentatorach nie wspomnę. Pan Babiarz to jeszcze dawał radę bo ogólnie się w miarę dobrze orientuje ale drugi, chyba Pan Jóźwik to co jakiś czas się mylił kto ma jaką życiówkę itp. Pan Babiarz go korygował :).
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

tak z ciekawosci, gdzie mozna zobaczyc pełną galerie zdjeć z mistrzostw?
W sensie chodzi mi o link, bo widziałem że od was z redakcji ktos rrobił zdjecia :)
Awatar użytkownika
Jelon
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39.49 (chodem:)
Kontakt:

Nieprzeczytany post

runner2010 pisze:tak z ciekawosci, gdzie mozna zobaczyc pełną galerie zdjeć z mistrzostw?
W sensie chodzi mi o link, bo widziałem że od was z redakcji ktos rrobił zdjecia :)
Np. tutaj:

https://plus.google.com/photos/11328975 ... 7640980753

oczywiście zdjęcia tylko do użytku prywatnego.
Keep walking...

Więcej o mnie: http://jelon.blog

To give anything less than your best is to sacrifice the gift. Steve Prefontaine
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

dzięki !! :)
ODPOWIEDZ