Długość kijków, krotsze na gòry?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zamierzam zakupic BD Distance Z.
Mam dylemat czy kupić 120cm czy krótsze kijki, jak to sugeruje się na stronach niektórych producentów. Mój wzrost to 173, co zgodnie z tabelami i jak przymierzam 120 jest idealnie, ale że głównie chce korzystać z kijków w podbiegach to czy powinienem wziąć 110cm???
Będę wdzięczny za Waszą pomoc☺
Mam dylemat czy kupić 120cm czy krótsze kijki, jak to sugeruje się na stronach niektórych producentów. Mój wzrost to 173, co zgodnie z tabelami i jak przymierzam 120 jest idealnie, ale że głównie chce korzystać z kijków w podbiegach to czy powinienem wziąć 110cm???
Będę wdzięczny za Waszą pomoc☺
-
- Zaprawiony W Bojach
Też używam kijków tylko do podchodzenia/podbiegania, jeśli w ogóle, i uważam, że nie jest to żadnym uzasadnieniem do używania krótszych. Wręcz przeciwnie. Sam mam dłuższe niż wynika z różnego rodzaju tabelek. Przy podchodzeniu chcesz się chyba nimi odpychać a nie podpierać? Jak to jest, że w Nordic Walking kije muszą być oparte zawsze za użytkownikiem, w biegach narciarskich też, a akurat w biegach górskich ktoś twierdzi że kije muszą być krótkie? Chyba to się przeniosło z turystyki górskiej, gdzie rzeczywiście podchodząc w górę często się ludzie opierają na kijach. Odpowiedz sobie też na jedno pytanie: w jakim zakresie ruchu przedramienia i ramion generujesz największą moc i najwolniej się męczą mięśnie? U mnie jest to od pełnego zgięcia w łokciu do kąta lekko rozwartego, więc preferuję kijki dłuższe. Ale ja mogę akurat być jakiś inny
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za komentarz ☺
O ile rozumiem idea krótszych kijków w tym wypadku zakłada że przy podchodzeniu pod gorke mamy wyżej grunt przed sobą, więc ruch z kijkiem o standardowej długości wymaga mocnego wyciagniecia. Ale faktycznie jeśli chce sie odepchnac a nie podciagac na kijkach, to zbyt kròtkie kijki mogą być małoefektywne.
O ile rozumiem idea krótszych kijków w tym wypadku zakłada że przy podchodzeniu pod gorke mamy wyżej grunt przed sobą, więc ruch z kijkiem o standardowej długości wymaga mocnego wyciagniecia. Ale faktycznie jeśli chce sie odepchnac a nie podciagac na kijkach, to zbyt kròtkie kijki mogą być małoefektywne.
- Grzes_PL
- Wyga
Długość kija trekkingowego mierzy się w następujący sposób. Ubierasz buty, w których będziesz używać, zginasz rękę w łokciu, aby uzyskać kąt prosty i mierzysz odległość od podłoża do dłoni. Do tego dodajesz około 3 cm i masz długość kijka
- embe
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:52
- Życiówka w maratonie: 3:23:30
W co zwykle ubierasz buty? Moje odmówiły współpracy - chciałem je dziś ubrać, ale powiedziały basta! Normalnie jak z dzieckiem...Grzes_PL pisze:Długość kija trekkingowego mierzy się w następujący sposób. Ubierasz buty, w których będziesz używać, zginasz rękę w łokciu, aby uzyskać kąt prosty i mierzysz odległość od podłoża do dłoni. Do tego dodajesz około 3 cm i masz długość kijka
Może było za gorąco?
- Maciejos
- Rozgrzewający Się
Mam 173 i używam dokładnie BD ultra distance,długośc120 jest idealna. Inna rzecz same kije ,drugi raz mi odmówiły współpracy ,pierwszy na Niepokornym ,teraz na B7S.Właśnie reklamuje prosząc o zwrot pieniędzy...
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
A co się z nimi dzieje ?Maciejos pisze:Mam 173 i używam dokładnie BD ultra distance,długośc120 jest idealna. Inna rzecz same kije ,drugi raz mi odmówiły współpracy ,pierwszy na Niepokornym ,teraz na B7S.Właśnie reklamuje prosząc o zwrot pieniędzy...
-
- Rozgrzewający Się
Zdecydowałem się ostatecznie na BD distance FLZ. Trochę droższe i niestety cięższe ale liczę, że możliwość zmiany długości też ma znaczenie. Jakos lepiej czuje sie z kijkami o 115cm.
Z drugiej strony te dodatkowe 100g to jest jakiś problem.. długo się wahalem.. moze nie będzie to aż tak bardzo odczuwalne
Chce wyciągać kijki tylko na podbiegach..
Zobaczymy...Podzielę sie swoimi refleksami po sobotnim ultra w Szklarskiej ..
Z drugiej strony te dodatkowe 100g to jest jakiś problem.. długo się wahalem.. moze nie będzie to aż tak bardzo odczuwalne
Chce wyciągać kijki tylko na podbiegach..
Zobaczymy...Podzielę sie swoimi refleksami po sobotnim ultra w Szklarskiej ..
-
- Zaprawiony W Bojach
Też tak zakładałem. Potem się okazało, że przez 90 km nie ma czasu żeby je schowaćzahadoom pisze:Chce wyciągać kijki tylko na podbiegach..
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
- Maciejos
- Rozgrzewający Się
Pierwszy raz : złamał się zaczep (taki "ogon") mocujący jedną z części z drugą, reklamacja uwzględniona.kuczi pisze:A co się z nimi dzieje ?Maciejos pisze:Mam 173 i używam dokładnie BD ultra distance,długośc120 jest idealna. Inna rzecz same kije ,drugi raz mi odmówiły współpracy ,pierwszy na Niepokornym ,teraz na B7S.Właśnie reklamuje prosząc o zwrot pieniędzy...
Drugi raz : urwało się mocowanie opaski na rękojeści, reklamacja w toku.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Dzięki za info.
Zakupiłem jako pierwsze kije lekkie Fizan Compact a jak cos mi nie podpasuje to bede szukał BD
Zakupiłem jako pierwsze kije lekkie Fizan Compact a jak cos mi nie podpasuje to bede szukał BD
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 56
mam 170 cm wzrostu. Doradca w sklepie internetowym poradził bym kupiła kije 110 cm. Potrzebne mi przede wszystkim do podbiegow. Kije przyszły i według mnie o jakieś 5 cm są za krótkie. Czy wymienić na 120 cm . Niestety 115 nie ma
-
- Rozgrzewający Się
Dziękuję za odpowiedź. Kurcze trochę szkoda bo specjalnie kupiłam je na bieg 3 x Śnieżka, który jest jutro i już nie ma jak ich wymienić
Chyba będę musiała lecieć bez kijów:( a te odeślę
Chyba będę musiała lecieć bez kijów:( a te odeślę
-
- Rozgrzewający Się
Witam.
Pobiegłam jednak z tymi krótszymi kijkami - bardzo dobrze mi się biegło, nie czułam jakiegoś dyskomfortu, ze za krótkie. Znajoma powiedziała, że różnica 5 cm (kijki maja 110 cm, a powinnam mieć 115 cm) nie jest aż tak bardzo istotna, w szczególności jeśli potrzebuje je przede wszystkim na podejścia. Czytałam tez wywiad z jakimś biegaczem, który twierdził, że jeśli na podbiegi mamy dylemat czy wybrać kijki trochę krótsze czy dłuższe, śmiało można wybrać krótsze.
Więc zaryzykowałam i to był dobry wybór.
Pozdrawiam
Pobiegłam jednak z tymi krótszymi kijkami - bardzo dobrze mi się biegło, nie czułam jakiegoś dyskomfortu, ze za krótkie. Znajoma powiedziała, że różnica 5 cm (kijki maja 110 cm, a powinnam mieć 115 cm) nie jest aż tak bardzo istotna, w szczególności jeśli potrzebuje je przede wszystkim na podejścia. Czytałam tez wywiad z jakimś biegaczem, który twierdził, że jeśli na podbiegi mamy dylemat czy wybrać kijki trochę krótsze czy dłuższe, śmiało można wybrać krótsze.
Więc zaryzykowałam i to był dobry wybór.
Pozdrawiam