Do wody dodawać sól himalajską czy cukier trzcinowy?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Takie pytanie mam, gdy trenuję to piję dużo, najczęściej jest to woda, bo jest tania. Tylko do wody dodawać sól himalajską czy cukier trzcinowy [miód, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop daktylowy, stewia, ksylitol wrzucam do jednego worka, po prostu są to produkty słodkie a sól jest słona].
A może zrobić mały miks, odrobina soli himalajskiej + cukier trzcinowy w proporcji np 1:4, albo w odwrotnej proporcji, jak uważacie ?
Dodatkowo czasami dorzucam sok z pomarańczy/grejpfruta/cytryny, oczywiście wyciskany na świeżo.
Odrzucam w tym wypadku cukier biały oraz cukier brązowy, ze względu zdrowotnych.
A może zrobić mały miks, odrobina soli himalajskiej + cukier trzcinowy w proporcji np 1:4, albo w odwrotnej proporcji, jak uważacie ?
Dodatkowo czasami dorzucam sok z pomarańczy/grejpfruta/cytryny, oczywiście wyciskany na świeżo.
Odrzucam w tym wypadku cukier biały oraz cukier brązowy, ze względu zdrowotnych.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
- Arek Bielsko
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
woda + miód + sól (himalajska) = idealny napój treningowy
proporcje dowolne, zależnie od potrzeb, gustów i samopoczucia
"co nas nie zabije, to nas wzmocni"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
"odrobina cierpienia jeszcze nikomu nie zaszkodziła"
-
- Zaprawiony W Bojach
Polecam rozrobić wodę z sokiem z cytrusów, taki sok lepiej wpływa do krwiobiegu. Ale trzeba uważać podczas biegu oraz przed biegiem, gęstego soku nie polecam w ten sposób pić, warto pobawić się w proporcjach. Ale najlepiej taki sok rozcieńczony wypić po biegu.
I dalej jestem ciekaw, jak to ma się cukier trzcinowy + sól himalajska. Może ktoś już tak testował ?
I dalej jestem ciekaw, jak to ma się cukier trzcinowy + sól himalajska. Może ktoś już tak testował ?
-
- Zaprawiony W Bojach
To już od dawna piję.Arek Bielsko pisze:woda + miód + sól (himalajska) = idealny napój treningowy
Tam teraz testuje 30g kakao + sok z pomarańczy/cytryn + sól himalajska oraz mleko czekoladowe.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
a w czym himalajska jest lepsza od zwykłej jodowanej?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 52 min
- Życiówka w maratonie: 4:15:12
conajmniej +10 do lansuSkoor pisze:a w czym himalajska jest lepsza od zwykłej jodowanej?

wiki pisze:...detect at least ten different minerals, in addition to sodium chloride (98%).[2]
The chemical composition of Himalayan salt includes 95–96% sodium chloride, contaminated with 2–3% polyhalite and small amounts of ten other minerals. The pink color is due to iron oxide.[3]
Jak widac nie zawiera jodu 0.00x% (jodku potasu), a zawiera polihalit (sol potasowa) 2-3%.wiki pisze:...wykryli co najmniej dziesięć różnych minerałów, oprócz chlorku sodu (98%).
Skład chemiczny soli himalajskiej zawiera 95-96% chlorku sodu, zanieczyszczone przez 2-3% polihalitu (sol potasowa - K2Ca2Mg(SO4)4·2H2O) i niewielkie ilości dziesięciu innych minerałów. Rozowy kolor oznacza zawartosc tleneku żelaza
Ktora lepsza? Poniewaz sod (Na) nam szkodzi to wynika ze o te 4-5% lepsza jest Himalajska. A najlepsza himalajska nad Baltykiem, odstajemy tez potrzebna porcje jodu

-
- Zaprawiony W Bojach
W takim razie ta jest 5 - 7 razy lepsza od himalajskiej. I wiele innych, które można kupić w każdym większym sklepie, także w wersji bez antyzbrylacza. Sól to tylko sól a kupowanie soli przywiezionej z miejsca oddalonego o kilkanaście tysięcy km z uwagi na jej rzekomo magiczne właściwości jest naiwnością i przejawem konsumpcjonizmu.Sghjwo pisze:Jak widac nie zawiera jodu 0.00x% (jodku potasu), a zawiera polihalit (sol potasowa) 2-3%.wiki pisze:...wykryli co najmniej dziesięć różnych minerałów, oprócz chlorku sodu (98%).
Skład chemiczny soli himalajskiej zawiera 95-96% chlorku sodu, zanieczyszczone przez 2-3% polihalitu (sol potasowa - K2Ca2Mg(SO4)4·2H2O) i niewielkie ilości dziesięciu innych minerałów. Rozowy kolor oznacza zawartosc tleneku żelaza
Ktora lepsza? Poniewaz sod (Na) nam szkodzi to wynika ze o te 4-5% lepsza jest Himalajska. A najlepsza himalajska nad Baltykiem, odstajemy tez potrzebna porcje jodu
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
Tak ładnie i kulturalnie napisane... podziwiam cierpliwość. Ja chciałem pytającemu o sól himalajska napisać coś w stylu "zawiera mocz jaka mający właściwości utleniające"... no po prostu nie mogę poważnie reagować na takie pytaniaKangoor5 pisze:Sól to tylko sól a kupowanie soli przywiezionej z miejsca oddalonego o kilkanaście tysięcy km z uwagi na jej rzekomo magiczne właściwości jest naiwnością i przejawem konsumpcjonizmu.

- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
Może mniejsza szansa, że to chemiczna-drogowa tylko przepakowana?Skoor pisze:a w czym himalajska jest lepsza od zwykłej jodowanej?
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
2. A to mój blog biegowy
-
- Zaprawiony W Bojach
Pewności nigdy nie ma.Może to być zwykła sól.....ważne że psychika oszukana i myśli,że himalajska.Bacio pisze:Może mniejsza szansa, że to chemiczna-drogowa tylko przepakowana?Skoor pisze:a w czym himalajska jest lepsza od zwykłej jodowanej?

- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
Jakiś czas temu z męczącej alergii wyleczyło mnie placebo. I co z tego, że placebo? Ważne, że zadziałało! :DKrzychu M pisze:Może to być zwykła sól.....ważne że psychika oszukana i myśli,że himalajska.
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
2. A to mój blog biegowy
-
- Zaprawiony W Bojach
Było napisać, że zawiera kwas mrówkowy ;pgocu pisze: Tak ładnie i kulturalnie napisane... podziwiam cierpliwość. Ja chciałem pytającemu o sól himalajska napisać coś w stylu "zawiera mocz jaka mający właściwości utleniające"... no po prostu nie mogę poważnie reagować na takie pytania))
Sól himalajska jest zdrowsza i lepsze działanie ma na organizm tak samo jak picie piwa po treningu czy jedzenie na śniadanie bułki z bananem, gdzieś to udokumentowane jest w sieci, sporo dowodów na to czy na tam to w którymś tam kościele dzwoni ale czy na pewno jest tak jak piszą naukowcy ?
Warto sięgnąć po sól oddalaną od nas o 5 758km, niż tą co mamy bliżej co jest mniej wartościowa i nadaje się do dodania do pasz dla świń.
Po himalajskiej soli serce inaczej bije. Trudno w to uwierzyć, wiem o tym.
A wracając do sedna topiku, to chodziło mi czy ktoś eksperymentuje z izotonikami własnej roboty, prócz picia wody.
Raczej tutaj na forum, mało ludzi co robią swojski napój na trening, prócz podpiwku czy piwa.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja np dodaje do każdej butelki z wodą sól himalajską, grubsza szczypta, nawet tej soli nie zmielam, a np sól jodowaną, kuchenną czy morską bym bał się dodawać, i ostatnio robiłem badania krwi i mam wyśmienite wyniki.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli chodzi o "izotoniki", to na zawodach ultra dodaję do każdego bidonu wody jedną lub dwie kapsułki soli podobnej do tej z mojego pierwszego wpisu. Skład: NaCl, KCl i jakiś związek magnezu. Mógłbym kupić podobne kapsułki w cenie ponad 1PLN/szt, zawierające sól z jeszcze kilkoma więcej minerałami, ale jaki byłby tego sens? Można też takie kapsułki połykać, ale moim zdaniem lepiej rozcieńczyć w wodzie. Lekko słona woda jest nawet smaczniejsza.
Co do sensu przewożenia soli na takie odległości, jest to podobnie głupie jak kupowanie wody butelkowanej z lodowca. Jest kilka głupszych rzeczy, np. jedzenie truchła wołu przywleczonego z Argentyny bo to modne, ale nie ujmuje to bezsensu przywożenia soli z Himalajów.
Co do sensu przewożenia soli na takie odległości, jest to podobnie głupie jak kupowanie wody butelkowanej z lodowca. Jest kilka głupszych rzeczy, np. jedzenie truchła wołu przywleczonego z Argentyny bo to modne, ale nie ujmuje to bezsensu przywożenia soli z Himalajów.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok