Powrót do treningów po chorobach - ile stracę?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
piotrekk_994
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Chciałem się dowiedzieć ile stracę/straciłem z mojej formy nie trenując przez 2 miesiące z powodu różnych chorób. Jak już jedną wyleczyłem to niestety dochodziła następna. Ostatni trening robiłem sobie 27.05 a powrót przewiduję gdzieś na 20.07. Jeszcze tylko dodam, że przygotowuję się pod półmaraton który odbędzie się w listopadzie. No i jak z powrotem do treningów? Delikatnie przez dłuższy czas, czy tylko na samym początku? Pozdrawiam ;)
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem, jak wracasz po chorobie/przerwie to nie robisz interwałów, tylko spokojne wybiegania i tyle. Stracisz na pewno na prędkości jaką należy utrzymać podczas całego pół-maratonu. I raczej rekordu osobistego nie pobijesz. Albo jeśli uprawiałeś inny sport rekreacyjnie po za bieganiem to szybszy powinien być powrót do formy.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

"To zależy". Zależy głównie od tego, co robiłeś jak byłeś chory. Jeśli byłeś aktywny fizycznie (poza bieganiem) np. siłownia, rozciąganie, rower, pływanie etc i nie szalałeś z dietą, to stracisz mniej niż jeśli byś nic nie robił. Na pewno straciłeś sporo wytrzymałości tempowej, tzn jest duże prawdopodobieństwo, że w tempie w którym 2 mies. temu biegłeś 5km to teraz nie przebiegniesz kilometra, ale nie martw się -to jest do odrobienia. Dwa miesiące zupełnie bez biegania to dość sporo - przede wszystkim zacznij od jakichś 2-3 tygodni spokojnego biegania samych BS-ów z intensywnością konwersacyjną. Nie patrz na tempa i na kilometraż sprzed choroby - bo na pewno powinieneś przez pierwsze 2-3 tyg biegać wolniej i mniej. Konkretnie ile stracisz, to tego się procentowo podać nie da - to indywidualne kwestie. Jedno jest natomiast pewne: dużo łatwiej (szybciej) będzie Ci wrócić na poziom poprzedni niż zajęło Ci dojście na ten poziom.
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To Ty nam powiesz ile straciłeś jak już wrócisz. Póki co to jest to wróżenie z fusów. Jedno sama przerwa w treningach, a drugie to jeszcze choroba, która też pewnie odcisnęła jakieś piętno na organizmie. Każdy organizm jest inny. Jeden odbuduje się szybko, a inny będzie musiał zasuwać niemal od zera. Do listopada jeszcze sporo czasu, więc jest spora szansa, że dobrze się przygotujesz o ile tym razem będą już omijały Cię choroby, czego Ci życzę! Powodzenia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ