przemek1410 pisze:Witajcie:)
Wybieram się na Poznań maraton w październiku i nie wiem jaki plan treningowy wybrać. W kwietniu pobiegłem półmaraton w Dąbrowie Górniczej w czasie 1.31,moja życiówka na 10 km to 41.36 zrobiona w kwietniu tego roku.
Wg mnie to powinno być tak. Nie bierzemy planu pod konkretny wynik końcowy tylko realizujemy plan na podstawie aktualnych możliwości. Przykładowo może się okazać tak, że weźmiesz sobie jakiś plan na 3:15 i będziesz nim leciał, tempa mogą się okazać za szybkie i nie dociągniesz planu albo jakąś jeszcze kontuzję złapiesz. Jak weźmiesz plan na 3:30 to może się okazać, ze trenujesz za lekko i spokojnie przygotujesz się do tych 3:30 i to zrobisz, ale być może potencjał był na lepszy wynik. Dlatego weź sobie zbuduj jakiś plan pod maraton, który zawiera to co trening maratoński powinien zawierać, albo znajdź gotowca, a tempa treningów dobierz z kalkulatorów na podstawie aktualnej formy np. z tej dyszki albo półmaratonu z kwietnia.
W Twoim przypadku akurat w miarę bezpieczne kalkulatory pokazują 3:13-3:14 więc gotowy plan pod 3:15 może wyglądać spoko.