Hoka One One Clifton
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Jestem poczatkujacym "biegaczem", biegam regularnie od stycznia tego roku. Wlasnie postanowilem zainwestowac w nowe buty (w temacie). Mam pewne problemy z bolem kolan, mam mozliwosc biegac glownie po asfaltowych drogach, wiec pomyslalem ze potrzeba mi dobrej amortyzacji. Nie mialem za bardzo mozliwosci spotkac sie z fizjoterapeuta badz innym profesjonalista w celu zasiegniecia porady. Po dwoch wybiegach po ok 5km mam nadwyrezone mocno sciegna achillesa. Ledwo moge chodzic.
Czy ktos z forumowiczow korzystal z tych butow i mial podobny problem?
Przepraszam za brak polskich znakow.
Pozdrawiam
Jestem poczatkujacym "biegaczem", biegam regularnie od stycznia tego roku. Wlasnie postanowilem zainwestowac w nowe buty (w temacie). Mam pewne problemy z bolem kolan, mam mozliwosc biegac glownie po asfaltowych drogach, wiec pomyslalem ze potrzeba mi dobrej amortyzacji. Nie mialem za bardzo mozliwosci spotkac sie z fizjoterapeuta badz innym profesjonalista w celu zasiegniecia porady. Po dwoch wybiegach po ok 5km mam nadwyrezone mocno sciegna achillesa. Ledwo moge chodzic.
Czy ktos z forumowiczow korzystal z tych butow i mial podobny problem?
Przepraszam za brak polskich znakow.
Pozdrawiam
- janekowalski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:26
- Życiówka w maratonie: 02:59:42
- Kontakt:
Buty nie muszą być źródłem Twoich problemów. Fizjoterapeuta mógłby Ci wiele pomóc. Być może Twoje nogi nie są gotowe na serwowane im obciążenia. Ale to tylko dywagacje, jeżeli Cię boli i nie przechodzi to idź do specjalisty, szkoda zdrowia.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To ekstremalne buty
- tylko dla tych, którzy bardzo mocno akcentują uderzenie piętą. Mnie w podobnym modelu od razu zaczał bolec dolny odcinek kregosłupa. Ale mają wielu zwolenników, w Polsce chocby doniedawnarekordzista Polski w biegu 24 godzinnym w nich biega (lub biegał).
Ale czy mogę miec taki wpływ na sciegno achillesa - nie wiem.

Ale czy mogę miec taki wpływ na sciegno achillesa - nie wiem.
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
Sam szukałem Clifftonow i nie znalazlem u nas. Chyba w UK dopiero
viewtopic.php?f=38&t=44507

If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Chyba nie ma.WojtekM pisze:pytam z ciekawości - czy w PL jest dystrybutor HOKA?
Mój znajomy ściąga je z USA i wystawia na allegro
-
- Zaprawiony W Bojach
to jest dla mnie tajemnica nie do ogarnięcia, dlaczego nikt w Polsce nie ogarnął jeszcze tego tematu. na lavaredo to była druga najpopularniejsza marka po Salomonach. uważam, że w Polsce chwyciłoby znakomicie, ultrai góry sa teraz w modzie, Hoki szłybyłyby jak ciepłe bułeczki.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
abstrahując od butów, które jednym pewnie pasują, a innym nie - w HOKA mają też plecaki do biegania i inne fajne fanty. nie dotykałem, ale zakładam, że raczej są to rzeczy dobrej jakości. może byłaby dzięki temu jakaś większa konkurencja dla Salomona.
Go Hard Or Go Home
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Bo Hoka jest słaba organizacyjnie. To FranzuziQba Krause pisze:to jest dla mnie tajemnica nie do ogarnięcia, dlaczego nikt w Polsce nie ogarnął jeszcze tego tematu. na lavaredo to była druga najpopularniejsza marka po Salomonach. uważam, że w Polsce chwyciłoby znakomicie, ultrai góry sa teraz w modzie, Hoki szłybyłyby jak ciepłe bułeczki.

-
- Rozgrzewający Się
Buty kupione w Norwegii, w Polsce nie spotkalem sie wczesniej w sklepach z ta marka.
Od niedawna zaczalem wdrazac bieganie ze srodstopia a te buty raczej do takiego biegu raczej sie nie nadaja. Moge byc dobrym przykladem aby nie kupowac butow bo wydaja sie super wygodne, tylko pierw zebrac jak najwiecej informacji a najlepiej spotkac sie ze specjalista.
Po wyleczeniu kontuzji sproboje jeszcze raz pobiedz w tych butach aby upewnic sie, ze to faktycznie ich wina. Jesli tak, to mam teraz naprawde wygodne buty to pieszych wycieczek w gorach, ktorych tutaj nie brakuje;)
Od niedawna zaczalem wdrazac bieganie ze srodstopia a te buty raczej do takiego biegu raczej sie nie nadaja. Moge byc dobrym przykladem aby nie kupowac butow bo wydaja sie super wygodne, tylko pierw zebrac jak najwiecej informacji a najlepiej spotkac sie ze specjalista.
Po wyleczeniu kontuzji sproboje jeszcze raz pobiedz w tych butach aby upewnic sie, ze to faktycznie ich wina. Jesli tak, to mam teraz naprawde wygodne buty to pieszych wycieczek w gorach, ktorych tutaj nie brakuje;)
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
W Stanach bardzo wielu biegaczy uwaza Hoka za all times best, do czego przylaczam sie osobiscie.
Od ponad roku biegam w modelu Stinson, wybitnie na asfalt, z ta roznica ze biegam po sciezkach. Nigdy nie mierzylem innych modeli ale mysle ze dosc roznia sie sprezystoscia (Stinson jest chyba najtrwardszy).
Co do kontuzji; biegalem z mikrourazami i wszystko przechodzilo (niekoniecznie na dzieci i wnuki).
Od ponad roku biegam w modelu Stinson, wybitnie na asfalt, z ta roznica ze biegam po sciezkach. Nigdy nie mierzylem innych modeli ale mysle ze dosc roznia sie sprezystoscia (Stinson jest chyba najtrwardszy).
Co do kontuzji; biegalem z mikrourazami i wszystko przechodzilo (niekoniecznie na dzieci i wnuki).
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
z ciekawości zajrzałem na stronę Hoka. model Clifton z tematu to 217g dla rozmiaru 42 2/3 oraz drop 5mm. na papierze nie jest to więc jakiś pancerniak.
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
mam wrażenie, że chodzi raczej o grubość podeszwy i jej miękkość, co może powodować brak stabilności, wrażenie biegania po łóżku wodnym, niż o pancerność.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
przy wadze 217g nie sądzę, aby podeszwa w tym modelu była b. gruba. raczej boki są tylko wywinięte, aby utrzymać w Cliftonach charakterystyczny design dla Hoka. przypuszczam, że stopa jest jednak niżej. tak sądzę wyłącznie ze względu na wagę, bo na żywo nie widziałem.
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
jasne, ja pisałem dość ogólnie o HOKA. sam bym sobie pobiegał i sprawdził