Tętno a trening

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:55
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam !
Dziś miałem w planie drugi zakres , wykonałem trening dobrze , lekko przyspieszając na ostatnim kilometrze .
Jednakże z odczytów pulsometru i to nie tylko dziś miałem średnio 179-182 ud/min maks. 187 . Z Wszelakich tabelek przy wyznaczaniu hrmax ( robiłem nazwijmy to test wysiłkowy i mam koło 197ud/min jak i z bodajże 5 wzorów wyszło mi średnia koło 198 ) więc teoretycznie powinienem zdychać a ja utrzymywałem wysiłek przez 40 minut bez zdychania ( wnioskuję , że organizm radził sobie z usuwaniem mleczanu z krwi bo nogi dość dobrze kręciły) .
Jak wyjaśnić zjawisko ? Dodam , że to nie pierwszy raz niepokoją mnie te wyniki . Pulsometr mam od około pół roku i nie dawno wymieniłem baterie . Podczas leżenia prawidłowo odczytuję tj. około 55-60 ud/min .
PKO
harlan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27
Życiówka w maratonie: 2:49:35

Nieprzeczytany post

Robiłeś testy wydolnosciowe czy tak sobie wyliczyles maxa? Bo z wzorów to możesz działanie matematyczne wyliczyć, z hr max nie do końca to się pokrywa. Pulsometr może być dobry a Twój hr max może wynosić równie dobrze powyżej 200.
Morcin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:55

Nieprzeczytany post

Na podstawie pulsometru po biegu bodajże na 5km przyjąłem najwyższy odczyt (197) , a oprócz tego wyliczyłem sobie około czterema wzorami tętno maksymalne w okolicy 198 .

Może warto sobie odpuścić bieg na tętno i przerzucić się na tempo i sampoczucie ?

EDIT
Wzory z internetu i z książki Trening z pulsometrem .
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Morcin pisze:Witam !
Dziś miałem w planie drugi zakres , wykonałem trening dobrze , lekko przyspieszając na ostatnim kilometrze .
Jednakże z odczytów pulsometru i to nie tylko dziś miałem średnio 179-182 ud/min maks. 187 . Z Wszelakich tabelek przy wyznaczaniu hrmax ( robiłem nazwijmy to test wysiłkowy i mam koło 197ud/min jak i z bodajże 5 wzorów wyszło mi średnia koło 198 ) więc teoretycznie powinienem zdychać a ja utrzymywałem wysiłek przez 40 minut bez zdychania ( wnioskuję , że organizm radził sobie z usuwaniem mleczanu z krwi bo nogi dość dobrze kręciły) .
Jak wyjaśnić zjawisko ? Dodam , że to nie pierwszy raz niepokoją mnie te wyniki . Pulsometr mam od około pół roku i nie dawno wymieniłem baterie . Podczas leżenia prawidłowo odczytuję tj. około 55-60 ud/min .
wszystko z tobą i twoim pulsometrem jest okej. pokaz plik gps albo inny z tego biegu na 5 km

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ