Pierwszy zegarek. Jaki wybrać?

Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sacre pisze: MOże na stadionie biegaj wybiegania ;p a tak poważnie po co ci autolap w terenie ? Skoro w m400 można podejżeć średnią prędkość, jeśli biegasz po pętli wtedy wciskasz lap i zapisuje ;p
Na stadionie będzie chyba najdokładniej robić autolap ;p
Chyba nie rozumiem pytania? Po co mi autolap w terenie? Gdzie w takim razie mam go używać, na siłowni? ;)
Jeśli biegnę interwały albo bieg z narastającą prędkością, to na co mi średnia prędkość z całego biegu? Jeśli dobrze zrozumiałem komentarze, to m400 przy ustawionym autolap np. na 400 m, 1 czy 2 km nie pokaże mi aktualnej średniej z tego odcinka, tylko średnią od początku biegu.
PKO
aaniusiaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54

Nieprzeczytany post

Czytałam recenzje m400 i opinie, Dla mnie jest dość ważna informacja o tempie ostatniego kilometra. Na wybiegania wybieram leśne ścieżki, nie stadion.
Spotkałam się także z wypowiedzią na temat g210 "sygnał jednak jest i można go aktywować, lecz biegając w słuchawkach niestety go nie słychać) podczas łapania międzyczasów (co 1 km np.). Trzeba patrzeć na zegarek podczas kończącego się danego kilometra aby zobaczyć jaki dokładnie mieliśmy czas okrążenia. Zwłaszcza podczas zawodów, gdy chcemy kontrolować czas okrążenia jest to niewygodne"
Moje pytanie odnośnie garmina 210. Jeśli przegapię moment, to czy mogę sprawdzić tempo ostatniego kilometra?
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Paweł100 pisze:
Sacre pisze: MOże na stadionie biegaj wybiegania ;p a tak poważnie po co ci autolap w terenie ? Skoro w m400 można podejżeć średnią prędkość, jeśli biegasz po pętli wtedy wciskasz lap i zapisuje ;p
Na stadionie będzie chyba najdokładniej robić autolap ;p
Chyba nie rozumiem pytania? Po co mi autolap w terenie? Gdzie w takim razie mam go używać, na siłowni? ;)
Jeśli biegnę interwały albo bieg z narastającą prędkością, to na co mi średnia prędkość z całego biegu? Jeśli dobrze zrozumiałem komentarze, to m400 przy ustawionym autolap np. na 400 m, 1 czy 2 km nie pokaże mi aktualnej średniej z tego odcinka, tylko średnią od początku biegu.
Masz racje i jej nie masz :) Właśnie po co biegać na autolapa, skoro dystans jest słabo mierzalny, albo biega sę po pętli gdzie trasa jest dobrze wyznaczona, albo po odcinku gdzie znamy długość trasy i jest podzielona co 1km :)

Będzie cię szlak trafiał jeśli gps z odcinka wskaże ci 4'58/km a biegniesz właściwie po 5'10 i za tym idzie inny dystans ci pokaże ;p
Awatar użytkownika
Johnny Żuberek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: DNF
Kontakt:

Nieprzeczytany post

aaniusiaa pisze:Moje pytanie odnośnie garmina 210. Jeśli przegapię moment, to czy mogę sprawdzić tempo ostatniego kilometra?
Tak.
G210, podobnie jak chyba wszystkie obecne na rynku modele Forerunner (poza 10 i 15), pozwala na ustawienie wartości Pace lub Time dla Last Lap. Słowem, niezależnie, który masz zegarek, czy są tam 3 czy 4 ekrany konfigurowalne, czy z 3 czy z 4 wartościami, jako jedną z nich ustawiasz Pace-Last Lap. Wówczas możesz podejrzeć tempo z zakończonego okrążenia. Nie wiem, czy F210 ma AutoScroll, jeśli tak, to nie musisz nawet klikać w czasie biegu, ekrany same się zmieniają :)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2015, 16:16 przez Johnny Żuberek, łącznie zmieniany 1 raz.
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA
Obrazek
Awatar użytkownika
Johnny Żuberek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18
Życiówka w maratonie: DNF
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:Będzie cię szlak trafiał
szlaG
Sacre pisze:albo biega sę po pętli gdzie trasa jest dobrze wyznaczona, albo po odcinku gdzie znamy długość trasy i jest podzielona co 1km
A ultrasi, miłośnicy leśnych terenów i ci, którzy nie mają pod ręką stadionu, niech siedzą w domu ;)
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA
Obrazek
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Paweł100

Tak czas średni jest z całego biegu albo bodajże z ręcznego lapa, nie wiem dokładnie bo nie korzystam. Wystarczą mi wartości tempo chwilowe oraz średnie i jakos nie czuje chęci powrotu do endomondo a nawet sobie nie wyobrażam. za to bardzo sobie cenie takie funckej jak pilnowanie stref tetna/tempa, czy w przypadku zawodów szacunkowy czas ukończenia. Myślę że ten zegarek zobaczy jeszcze kilka aktualizacji ale jak widać tempo ich robienia jest takie samo jak w przypadku garmina z fenixem....czyli mozolne

interwały da się ustawić w tym zegarku opierając się o strefy tętna, TEMPA, dystans i czas. tak samo da się ostawić blokadę strefy tętna lub tempa. Da się też zrobić zaawansowany trening np cześć trasy w jednej z stef tempa, a inny fragment w innej strefie tempa lub tętna. można to łączyć i przeplatać.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Johnny Żuberek pisze: A ultrasi, miłośnicy leśnych terenów i ci, którzy nie mają pod ręką stadionu, niech siedzą w domu ;)
Niech biegają gdzie chcą, ale może ich szlag trafić ;p
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po ostatniej aktualizacji
polar m400 dostał pokazywanie średniego czasu z autolapu
dostał też obsługę footpoda oraz wsparcie AGPS
dostał blokadę stref tempa i/lub tętna prosto z zegarka

oraz zapowiedziano obsługę notyfikacji (dokładnie to została potwierdzona że są już zaawansowane prace ale niestety najpierw iphone później android)
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Cześć!
Pozwolę sobie skorzystać z założonego tematu - zastanawiam się nad zakupem zegarka. Wydaje mi się, że wystarczyłby mi zegarek z foot podem. Potrzebuję pomiaru odległości i tempa (średniego i chwilowego - a te chyba lepiej podaje właśnie zegarek z fp niż korzystający z GPS). Dobrze by było, gdybym mógł kiedyś połączyć go również z paskiem do mierzenia pulsu.

Jakie propozycje?
Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegających i nie biegających userów forum. Jest to mój pierwszy post ale forum czytam dość długo. Podpinam się pod temat bo mam taki sam dylemat- co kupić. W sumie wybrałem już dwa modele 310xt gremlina i m400 polara. Cena dość podobna tych dwóch zegarków. Na bardzo duży plus zasługuje jak dla mnie wibracja w 310 xt. To mój zegarek musi mieć. Mam małą wadę słuchu i nie słyszę tego piszczenia. Natomiast m400 bardzo ładnie wygląda. I można go używać na co dzień.Budżet na zegarek 800 zł. Jeśli mogli byście podesłać coś ciekawego w tych pieniążkach z alarmem wibracyjnym.
Pozdrawiam
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli musisz mieć wibrację i wygląd do noszenia na co dzień to polecałbym Garmina 220. Wersja bez HR mieści się w budżecie, wersja z paskiem wymaga dołożenia mniej jak 100pln do twoich założonych 800pln. Minusem względem 310 jest czas pracy na baterii i brak trybu multisport. Ale jak jedynie biegasz i nie atakujesz górskich ultra, to będzie OK.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Johnny Żuberek pisze:
Sacre pisze:Będzie cię szlak trafiał
szlaG
Sacre pisze:albo biega sę po pętli gdzie trasa jest dobrze wyznaczona, albo po odcinku gdzie znamy długość trasy i jest podzielona co 1km
A ultrasi, miłośnicy leśnych terenów i ci, którzy nie mają pod ręką stadionu, niech siedzą w domu ;)
Ilu znasz ultrasów, którzy patrzą co km na aktualne tempo biegu? I kto powiedział, że bez zegarka nie da się biegać?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Jeśli musisz mieć wibrację i wygląd do noszenia na co dzień to polecałbym Garmina 220. Wersja bez HR mieści się w budżecie, wersja z paskiem wymaga dołożenia mniej jak 100pln do twoich założonych 800pln. Minusem względem 310 jest czas pracy na baterii i brak trybu multisport. Ale jak jedynie biegasz i nie atakujesz górskich ultra, to będzie OK.
Wibracja to mus jak już pisałem, na co dzień nie muszę go nosić - ogólnie nie lubię zegarków. Rowerem też jeżdżę dość sporo. Zależało mi także na funkcji Virtual Partner. Zamówiłem dziś Garmin Forerunner 310XT HRM - za 773 zł - http://www.euro.com.pl/zegarki-sportowe ... -hrm.bhtml. Dziękuję serdecznie za wskazanie właściwej drogi. Pozdrawiam.
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
bapacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:48
Życiówka w maratonie: 3:09:32

Nieprzeczytany post

Będzie Pan zadowolony :taktak: .
Biegam z tym zegarkiem od ponad roku i po mimo że to dosyć stary model, jak na razie nie widzę na rynku niczego na co chciał bym go wymienić. Gdyby była jeszcze opcja zrzucenia treningu przez WiFi bezpośrednio do GC, ewentualnie za pośrednictwem bluetooth i telefonu... no ale nie można mieć wszystkiego :hahaha:
SuperBari1168
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zegarek do biegania powinien mieć, moim zdaniem: duże cyfry na wyświetlaczu, długie podświetlenie, aktywowane jednym przyciskiem, międzyczasy, monitor serca, GPS i Długi czas trzymania baterii - standard to około 10 godzin pracy z włączonym modułem i 4 tygodnie przy funkcjonowaniu jako normalny zegarek. Dla normalnych, domowych treningów to nie problem, ale przy dłuższych rajdach, może to się okazać trochę za mało.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ