Strefy w oparciu o rezerwę tętna

Mr Marcin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

Witam!

Ostatnio wreszcie miałem trochę czasu i zająłem się próbą wyliczenia sobie stref tętna. Mam garmina 210 i na stronie garmina chciałem edytować te strefy w oparciu o rady J Danielsa. Nie jest to oczywiście trudne jeśli bierzemy pod uwagę po prostu tętno maksymalne - wtedy wiadomo, matematyka się kłania. Jednak na stronce garmina można budować strefy tętna w oparciu o HRR (przyznaję, że nigdy o tym wcześniej nie słyszałem). Trochę poczytałem i już mniej więcej wiem o co chodzi, ale nie mam pojęcia jak wyznaczyć strefy tętna opierając się na HRR. Moja strefa biegu spokojnego (65-79% HRmax) bez podawania tętna spoczynkowego to przedział 125-152 u/m. Po wpisaniu tętna spoczynkowego, wartości uległy oczywiście zmianie, tylko że ja kompletnie nie wiem jak to czytać:) czy ktoś się orientuje i mógłby wyjaśnić, jak "przekonwertować" np. 65-79% HRmax, na HRR?

ps. Proszę w miarę możliwości się nie śmiać, dopiero zaczynam przygodę z bieganiem i chciałbym mieć te strefy po prostu dobrze ustawione :)
PKO
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

W aplikacji RunCalc strefy tętna są wyznaczane właśnie na podstawie różnicy między tętnem maksymalnym i spoczynkowym. Skoro o tym czytałeś, to pewnie wiesz, że:
zakres pracy tętna = tętno maksymalne - tętno spoczynkowe
, a kolejne progi są wyznaczane równaniem:
próg tętna = tętno spoczynkowe + zakres pracy tętna * procent progu
Według pewnym uproszczeń uznaje się, że procent progu 60-70% to spokojny bieg, 70-80% to wysiłek aerobowy, 80-90% - anaerobowy, a powyżej 90% to już strefa VO2 max. Swoje strefy oparte o zakres pracy tętna możesz wyznaczyć przy pomocy tego kalkulatora.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Mr Marcin pisze:czy ktoś się orientuje i mógłby wyjaśnić, jak "przekonwertować" np. 65-79% HRmax, na HRR?
Tutaj masz przykłady obliczeń:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004

Ale to nie jest zwykła konwersja z HRmax na HRR, czyli dopiero przy wysokim tętnie %HRR = % HRmax
Poza tym te strefy są w dużej mierze umowne.
Mr Marcin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

Dzięki panowie, przydatne wskazówki i informacje:)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mr Marcin pisze:Witam!

Ostatnio wreszcie miałem trochę czasu i zająłem się próbą wyliczenia sobie stref tętna. Mam garmina 210 i na stronie garmina chciałem edytować te strefy w oparciu o rady J Danielsa. Nie jest to oczywiście trudne jeśli bierzemy pod uwagę po prostu tętno maksymalne - wtedy wiadomo, matematyka się kłania. Jednak na stronce garmina można budować strefy tętna w oparciu o HRR (przyznaję, że nigdy o tym wcześniej nie słyszałem). Trochę poczytałem i już mniej więcej wiem o co chodzi, ale nie mam pojęcia jak wyznaczyć strefy tętna opierając się na HRR. Moja strefa biegu spokojnego (65-79% HRmax) bez podawania tętna spoczynkowego to przedział 125-152 u/m. Po wpisaniu tętna spoczynkowego, wartości uległy oczywiście zmianie, tylko że ja kompletnie nie wiem jak to czytać:) czy ktoś się orientuje i mógłby wyjaśnić, jak "przekonwertować" np. 65-79% HRmax, na HRR?

ps. Proszę w miarę możliwości się nie śmiać, dopiero zaczynam przygodę z bieganiem i chciałbym mieć te strefy po prostu dobrze ustawione :)
znajdz sobie bieg na 5 km w okolicy na bieg załóż pulsometr szczytaj wszystkie dane z tego biegu i oszacujesz sobie strefy .

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Rzuc okiem. Chyba dobrze liczy.

http://www.marathonguide.com/fitnesscal ... e2calc.cfm
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rezerwa tętna to różnica między HRmax a HRmin (spoczynkowym). Jeśli chcesz przeliczyć % rezerwy tętna na konkretną wartość bpm (uderzeń serca na minutę), to podstaw do wzoru:

HRmin + (HRmax-HRmin) * x = HRx

gdzie wszystkie HR masz w bpm a x to % rezerwy tętna.

EDIT:
W oparciu o rady Jacka Danielsa to lepiej jest trenować w oparciu o prędkość biegu a nie tętno ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ