Trening pod szybkość

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Sui
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 53:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć ;)

Jest tutaj sporo fanów biegania, ale także i różnorodnych treningów. Do tej pory biegałem rekreacyjnie dystanse do 15-18km, dodatkowo była siłownia, która do tej pory była priorytetem. Niestety dojechałem do wagi 80kg (przy 173cm) i grając w piłkę zauważyłem, że często biegam jednostajnie, brakuje mi szybkości. Teraz chce zrezygnować z siłowni, zjechać z wagi (chcę do 74kg), ale potrzebuję Waszego wsparcia, jeśli chodzi o trening. Chciałbym biegać 4 razy w tygodniu, ale domyślam się, że bieg jednostajny mi nie pomoże. Jak to przeplatać? Jakieś interwały? Jeżeli tak to ile rund, jaka przerwa itp.

Z góry dzięki Biegacze!
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

1. Ile razy w tygodniu biegałeś do tej pory?
2. Jakim tempem biegałeś do tej pory?
3. Jeżeli startowałęś w jakiś zawodach to jakie miałeś wyniki? Jeżeli nie startowałeś to jakie są Towje "rekordy" z treningów?
4. O jakie szybkie bieganie Ci chodzi? Priorytetem będzie szybkie 5-10 km czy szybki start do piłlki 5-10 metrów? Czy jeszcze co innego?
5. Z siłowni rezygnujesz cąłkiem czy będziesz jeszcze a niej korzystał?
Krzysiek
Awatar użytkownika
Sui
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

1. Do tej pory biegałem 2-3 razy w tygodniu.
2. Najczęściej 5:40/km
3. 10km - 53:30, 15km - 1:25
4. Nie ukrywam, że podstawa jest start do pilki
5. Z siłowni chce zrezygnować, wrzucam dietę 2400kcal z podziałem makroskładników: 270b, 240ww, 40f
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sui pisze:1. Do tej pory biegałem 2-3 razy w tygodniu.
5. Z siłowni chce zrezygnować, wrzucam dietę 2400kcal z podziałem makroskładników: 270b, 240ww, 40f
kolego tu jest forum biegaczy, co za tym idzie takich ludzików co trenują by dany dystans przebiec szybciej. Trening dojścia do piłki szukaj sobie w prasie i literaturze piłkarskiej, jest to trening mocy dynamiki przyspieszenia itd. itd.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Sui
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hejterku :)

Robisz off-top, nic nie dodajesz sensownego do tematu, nie pisz wcale :)

Wydolności!
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sui pisze:Hejterku :)

Robisz off-top, nic nie dodajesz sensownego do tematu, nie pisz wcale :)

Wydolności!
piłkarzyku od swiętej boleści właśnie ci daję radę, a ty masz z tym problem wieź sie ogarnij i zacznij kumać trochę.

Pan Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Sui pisze:1. Do tej pory biegałem 2-3 razy w tygodniu.
Tompoz daje Ci dobrą radę. Poszukanie informacji na stronach poświęconych treningowi piłkarskiemu za pewne dadzą Ci konkretniejsze odpowiedzi.

To co przychodzi mi do głowy to biegi wachadłowe w stylu 5 m tam i z powrotem biegane na maksa np. 10 długości i powtórzyć kilka razy na długich przerwach.

Bieganie podbiegów pod górkę. Dynamicznie, krótkie odcinki pod stromą górkę.

Bieganie sprintów po 20-30 metrów na maksa.

Ćwiczenia pylometryczne np. TAKICH (maksymalnie raz w tygodniu)

Przebieżki po 50 metrów na 95% szybkości na długich przerwach po 15 powtórzeń.

Czy będą najbardziej efektywne, tego nie wiem. Tu prawie nie ma sprinteróœ nie mówiąc już, że start do piłki jest znacznie krótszy od najkrótszego dystansu sprinterskiego. Możesz skąponować pewne kombinacje tych ćwiczeń dwa razy w tygodniu 9poprzedzone rozgrzewką i zakończone truchtem), a w pozostałe dni możesz biegać spokojnie.
Krzysiek
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sui pisze:Cześć ;)

Jest tutaj sporo fanów biegania, ale także i różnorodnych treningów. Do tej pory biegałem rekreacyjnie dystanse do 15-18km, dodatkowo była siłownia, która do tej pory była priorytetem. Niestety dojechałem do wagi 80kg (przy 173cm) i grając w piłkę zauważyłem, że często biegam jednostajnie, brakuje mi szybkości. Teraz chce zrezygnować z siłowni, zjechać z wagi (chcę do 74kg), ale potrzebuję Waszego wsparcia, jeśli chodzi o trening. Chciałbym biegać 4 razy w tygodniu, ale domyślam się, że bieg jednostajny mi nie pomoże. Jak to przeplatać? Jakieś interwały? Jeżeli tak to ile rund, jaka przerwa itp.

Z góry dzięki Biegacze!
ogólnie biegacze nie przepadaja za piłkarzami wiec sie nie dziw reakcji

skoro biegasz 10 km w 53 to z ciebie kanapowiec wysportowany osobnik nie powinien przekroczyc 50

to o co pytasz bez problemu znajdziesz w internecie trening szybkosci a odchudzanie ? ogladaj meteo activ i sie dowiesz jak schudnąc skoro sam tego nie wiesz :)

to tyle

szybkosc ci wzrosnie gdy bedziesz
- wazyc mniej
- miec silniejsze nogi np silownia
- biegaj przebiezki

plan ci nie potrzebny plany sa dla zawodowców
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze: ogólnie biegacze nie przepadaja za piłkarzami wiec sie nie dziw reakcji
E? Skąd taki wniosek? A działkowiczów też nie lubią? A co z cyklistami?
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lisciasty pisze:
marcinostrowiec pisze: ogólnie biegacze nie przepadaja za piłkarzami wiec sie nie dziw reakcji
E? Skąd taki wniosek? A działkowiczów też nie lubią? A co z cyklistami?
patrz wyrzej to wystarczy
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Sadhu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja bym zrobił sprinty po 20 sekund i jakieś sprinty pod górkę. Ewentualnie możesz sobie dodać interwały po 300 lub 400m i porobić trochę siły biegowej. Najlepiej by było gdybyś poszukał na forach lub stronach poświęconych treningowi piłkarskiemu, tam znajdziesz środki treningowe ułożone typowo pod twoje potrzeby.
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Ja bym z siłowni tak od razu nie rezygnował, siła eksplozywna w sprincie jest potrzebna, np szybciej rękoma byś machał a im szybciej machasz [poprawnie] rękoma tym szybciej biegniesz, spójrz np na Usaina Bolta, czy innych sprinterów.
Piłkarze również korzystają z siłowni, ale to jest ukierunkowany trening pod okiem trenera.
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze: patrz wyrzej to wystarczy
Ah, mam rozumieć, że tompoz = biegacze? Ciekawa teza, ale tak jakby trochę bezsensowna :]
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
RHCP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sam gram w piłkę nożną, a bieganie i gimnastykę traktuję jako coś pomocnego w piłce. Jeśli Twoim priorytetem jest piłka nożna, a przede wszystkim poprawa szybkości, to odnosząc się konkretnie do Twojej sytuacji i Twojego przypadku:

1. Schudnij te 6 kg- tak jak zamierzasz. Odżywiając się racjonalnie i trenując to pewnie kwestia 2 miesięcy.
2. Jeśli możesz, to nie rezygnuj z siłowni. Najlepiej wykonuj na niej trening 2 razy w tygodniu, gdzie cwiczysz na każdym treningu całe ciało ciężarem na 80% maksa. Skupiaj się głównie na takich cwiczeniach jak pompki, przysiady, wyciskanie na klatkę, martwy ciąg, wykroki ze sztangą. Zrób sobie kilka obwodów na jednym treningu.
3. Zasada jest taka- chcesz byc dobrym piłkarzem, to graj więcej w piłkę niż biegasz. Akurat raczej wytrawnemu biegaczowi piłka do niczego nie służy, bieganie może piłkarzowi pomóc nabrac kondycji. Jeśli już biegasz, to biegaj odcinki 6-7 km, w każdym kilometrze staraj się robic 100 metrowe przebieżki, żeby nabrac trochę szybkości.
4. Trening szybkości to głównie biegi na maksa- 15-20 metrów. Zrób sobie coś takiego raz w tygodniu 10-15 powtórzeń po 15-20 metrów poprzedzone 10 minutowym lekkim biegiem jako rozgrzewka. Możesz też trenowac w ten sposób- pad na ziemię, sprint 10 metrów albo skok z kolanami do klatki piersiowej i sprint 10 metrów.
5. Jeśli jesteś ukierunkowany na poprawę szybkości, to raczej unikaj biegów jednorazowych 15 km. To niczego nie da w piłce nożnej. Raczej po meczu możesz potruchtac 5 km na drugi dzień bardzo lekko.
6. Rozciągaj się po KAŻDYM treningu/meczu chociaż te 5 minut. To bardzo przyspiesza regenerację.

Podsumowując- jeśli Twoim priorytetem jest poprawa szybkości, to w Twoim przypadku skup się przede wszystkim na wprowadzeniu w życie założeń z punktów: 1, 3, 4,5. Już samo zrzucenie 6 kg to ogromny zastrzyk szybkości i uważam, że na takim poziomie( podejrzewam, że amatorski) to jest kluczowe nawet bez skrupulatnej realizacji punktów pozostałych.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ