Szybkie buty do napierania po skałach

elter
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Szukam butów do szybkiego biegania po skalistym terenie. Chodzi głównie o Karkonosze. Od zeszłego sezonu znacznie poprawiłem szybkość i nie bardzo mam teraz w arsenale odpowiedni but do tego celu.

Szukam:
- raczej niższego dropu
- mniejszej stabilizacji niż większej (albo jej braku)
- umiarkowanej amortyzacji
- płytki w podeszwie
- kosmicznej przyczepności na skale

No właśnie, chętnie znalazłbym jakieś "naturale" z podeszwą zewnętrzną ze "sticky rubber" i płytką ochronną w podeszwie. To "sticky rubber" jest chyba kluczowe bo głównie o to mi chodzi. Mam IceBug Acceleritas z podeszwą wykonaną z takiej gumy i trzyma jak zła ale na Karkonosze to ma za duże klocki, za mało, ochrony i za mało amortyzacji więc bieganie w nich boli.

Co mam/miałem i wiem, że szukam czegoś innego: IceBug Acceleritas 3, Brooks Cascadia 6, Inov-8 Trailroc 245, Inov-8 Roclite 295, Inov-8 X-Talon 212, Nike Zoom Wildhorse.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Płytka w podeszwie eliminuje naturalizm. Tzn ja jestem zwolennikiem płytek czy twardych gum do biegania po skałach ale to juz jest nie takie naturalistyczne.
W katalogbiegowy.pl nie mamy jeszcze granych sporo butów (czekaja) ale ta jest taki parametr jak sztywność (to jest sztywność wzdłużna) który pokazuje jak podatny jest ten but na zginanie (czyli ewentualnie przeciwstawianie się kamieniom wchodzącym w stopę). To będziemy jeszcze poprawiać, ale jak wpisałem w wyszukiwarkę, że but ma być jak rozumiem lekki, terenowy i przyjrzałem się wykresowi sztywność/miekkość to wysoko wychodzi ten but:

http://katalogbiegowy.pl/s-lab-fellcross-2.html
elter
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dlatego pisałem "naturale" w cudzysłowiu. Fajnie byłoby dostać lekką przewiewną cholewkę, miękki zapiętek i płytkę w podeszwie środkowej. Pytanie czy coś takiego istnieje?
Z Salomonami jest jeden problem. Mają kosmiczne ceny. Konkretnie przesadzone. Ja wiem, że można dostać je taniej w outletatach tej marki ale dla mnie to niestety zwykle za daleko:/
No ale pooglądam. Dzięki Adam.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no to może NB MT110v2. tylko nie wiem jak z tym zapiętkiem :D
Go Hard Or Go Home
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ