axe pisze:ad.1
Hmm..."dyrygowanie" co 100m??? Nie przesadzasz...myślę,że jeśli to się da ustawiać to weź może tak z 500m ustaw...masz biec równym tempem, więc co 500m to naprawde wystarczy, bo co 100m to bardziej będziesz sie skupiał na słuchaniu, niż bieganiu...i wczuwaniu się w tempo tak, żebyś nauczył się biegać bez "głosu w uchu". Poza tym to plan to nie jakaś formuła chemiczna, nie musi być co do pół sekundy, więc nie wiem po co Ci "komendy" aż tak często (osobiście sprawdzam tempo co 1km i korekty co tyle też wystarczają

)
ad.2
Z tego, co się orientuję pytanie o "tempo w jakim biegasz" z reguły nie dotyczy "zwykłego" tempa treningowego, tylko "aktualnych życiówek" (choć nie wiem jak dokładnie brzmialo pytanie), więc jak podałeś tempo 7min/km to plan każe Ci biegać wolniej

) A tego Coopera (12 minut) to masz zrobić na maxa, to wtedy plan na podstawie wyniku skoryguje Ci prędkości (jakoś tak to działa).
ad.3
Jak nie trzymasz się planu to po cholerę go robisz? W pierwszym punkcie chcesz się trzymać tempa z aptekarską precyzją, a potem "dokładasz sobie" dystans...chyba nie do końca zrozumiałeś o co chodzi w planach (jeszcze tekst, że "plan został ułożony pod Ciebie na podstawie historii Twoich biegów"...to albo został "ułożony idealnie pod Ciebie" i się go trzymaj, albo olej to, zapomnij o planach endomondo i wybierz dowolny pasujący Ci darmowy plan z internetu (i polecam Ci chyba to drugie plus lektura...).
powodzenia
--
Axe
ad. 1
Co 100 metrów tylko przy interwałach chciałem mieć ustawione. Obecnie we wtorki mam interwały 4x400 metrów w tempie 5.30 min/km z przerwą między nimi też 400 metrów w tempie 8 min/km. Ustawianie informacji co 500 metrów lub kilometr przy takim bieganiu dla mnie mija się z celem, to już wolę biegać bez tego. Przy normalnym biegu, na przykład w sobotę bieg ciągły 9,7 km, mam ustawione informowanie, co 1 km.
Ale muszę się pochwalić, że już coraz lepiej biegam z tempem na tętno. Muszę tylko brać poprawki, co do długości biegu. Bo czym dłuższy bieg, to tętno wzrasta przy tym samym tempie. Ale już wyczucie u mnie jest coraz lepsze.
ad. 2
Kurcze, dzięki axe! Szkoda, że nie wiedziałem tego wcześniej. Pewnie źle podałem dane. Ale nie będę już tego zmieniał, mam nadzieję, że we wtorek jak będę miał test Coopera to program sam zweryfikuje dalszy plan ćwiczeń.
ad. 3
Czytam, czytam

codziennie coś czytam na temat biegania, czy tutaj czy na innych forach… aż żona się czasem denerwuje, że tyle czasu na to poświęcam

Ale nigdzie nie znalazłem, że planu należy się trzymać idealnie. I nie mam na myśli biegania do ostatniego tchu. Dla mnie bieganie 20 minut to jak rozgrzewka, zmęczenie zaczynam odczuwać po 45-50 minutach (mówię o bieganiu przy tempie konwersacyjnym, około 75% tętna max). I te 20 minut to nie miały być jakieś interwały, tylko spokojny bieg w tempie 8 min/km. Myślałem, że jeśli zamiast 20 minut, pobiegną 40 to zamiast 100% wykonam 200% planu

. Ale nie miałem pewności, dlatego spytałem

Teraz już wiem, co i jak. Dzięki za pomoc
A co do innych planów. Podoba mi się plan z tej strony „Siła i wytrzymałość”. Jedynie krosy w terenie pofałdowanym są dla mnie problemem... ze względu na brak takiego terenu w pobliżu mojego domu. Jeśli do końca czerwca nie przekonam się do planu endomondo, przejdę na ten plan. Bo wszystko mi w nim odpowiada… poza tymi krosami

.
Ewentualnie plany: 5 km dla ambitnych początkujących lub 10 km dla ambitnych początkujących. Również są ciekawe.
Ale na razie będę trzymał się tego planu.
Pozdrawiam
Daniel