Zaczalem moje drugie podejscie do biegania z planem 6-tygodniowym. Pierwsze poddalem na etapie 3 minuty biegu / 2 marszu pare lat temu. Wymowek bylo kilka... Teraz jestem na etapie 2 min / 3 min i nie czuje sie na wiecej choc to juz 7-my tydzien

Pojawilo sie jednak kilka problemow, ktorych nie pamietam z okresu pierwszej proby, miedzy innymi:
1) klucie w klatce piersiowej z lewej strony - pojawia sie najczesciej jak ciagne koncowke biegu i mam wysokie tetno. Nie sadze, zeby to mialo byc serce bo bol jest mocniej z boku i wyzej. Pojawia sie ale utrzymuje na poziomie, ktory moge tolerowac bez przerywania treningu.
2) bol kostek w przedniej, gornej czesci - i tu pojawia sie problem, z ktorym chcialbym zwrocic sie do was o pomoc.
Plaskostopia nie mam na pewno i mysle, ze mam stope neutralna lub supinujaca ale.. chodzac stawiam stopy bardziej palcami na zewnatrz i w ogole ruch odwrotny (zwrocenie stop palcami do siebie) jest dla mnie dyskonfortowy (np. jazna na lyzwach do tylu lub hamowanie na nartach "plugiem" nie wchodzi w gre). Nie jestem w stanie zrobic przysiadu nie odrywajac piet od podloza (pojawia sie bol w kostkach w tych samym miejscu i czuje, ze dalej sie nie zegna). Przebiegniecie po piasku 10 metrow powoduje tez bol w tych samych miejscach.
Problem jest taki, ze nawet robiac sobie pare dni przerwy przed kolejnym treningiem dalej te kostki czuje. Biegam szybciej (dluzszy krok) niz poczatkujacy powinien bo inaczej narasta do poziomu przy jakim nie jestem w stanie biec dalej. Wydaje mi sie, ze przez to nie moge przejsc na kolejny etap (3 min / 2 min). Zastanawiam sie czym jest spowodowany i dlaczego poprzednim razem takich problemow nie mialem i wydaje mi sie, ze powodem moze byc nieodpowiednie dla mnie obuwie.
Teraz mam ASICS Gel-oberon 9, ktory jest dedykowany dla stopy neutralnej i supinujacej. Kiedys mialem ADIDAS Uraha i nie moge sie doszukac specyfikacji ale gdzies ktos pisal, ze jest to but dla stopy pronujacej.
Jakies pomysly ? Z gory dziekuje.