wiem, że jest osobny wątek dot. żeli energetycznych na forum, ale znalazłem niezłego kąska wśród żeli i uznałem, że należy mu się osobny wątek.
Mam w perspektywie kilka dłuższych jednostek. Po wakacjach w planach impreza kolarska na długim (jak na mnie) dystansie. Zacząłem w związku z tym rozglądać się powoli po ciekawych żelach energetycznych itp. Dziś natrafiłem na jedną z marek, które proponuje znany, polski triathlonista - markę Etixx.
Zajrzałem na ich stronę, zobaczyłem ceny i skład większości produktów i pewnie olałbym temat, bo kilka rzeczy mi nie pasowało. ALE! Ale natrafiłem na żel energetyczny z dodatkiem.... alkoholu.
Nie wierzyłem własnym oczom :D. Jak takie coś może być w żelu dedykowanym sportowcom? Ciekawe jakby odnieśli się do tego sędziowie, gdybym się załatwił takimi żelami na zawodach kolarskich

Zobaczcie sami: https://etixxsports.com/pl/products/eti ... ng-guarana
"Zawiera alkohol: 2.95% vol."
oraz kopia składników:
"Syrop cukrowy 32 g (dekstroza 8% / sacharoza 55% / maltoza 6% / cukry wyższe 31%) – dekstroza 6 g – płynny ekstrakt z guarany (nasion) (Paullinia cupana, alkohol, woda) 1,5 g (3%) – płynny ekstrakt z liści zielonej herbaty (Camellia Sinensis, woda, alkohol) 1,5 g (3%) – płynny ekstrakt z żeń-szenia (korzenia) (Panax Ginseng, alkohol, woda) 0,75 g (1,5%) – płynny ekstrakt z żeń-szenia syberyjskiego (korzenia) (Eleutherococcus Senticosus, woda, alkohol) 0,75 g (1,5%) – tauryna 0,75 g – kwas askorbinowy – substancja konserwująca: sorbinian potasu – aromat: czerwonych porzeczek / wiśni – woda"
Co o tym sądzicie?