Polar M400

Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Michal28l pisze:Witam. Z góry przepraszam jeśli już kiedyś ten problem był poruszony ale jest już 71 stron o M400. Zgrałem wczoraj swój trening z zegarka na komórkę. I w Polar flow na komórce jest widoczny a w Polar Flow na kompie już go nie widzę. Czy mieliście podobny przypadek a jeśli tak co zrobiliście aby ten problem rozwiązać?
A komórka ma połączenie z internetem?
Obrazek
PKO
Michal28l
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No i leże i kwiczę:). Dzięki za podpowiedź. Z uwagi na fakt, że mam zegarek od pół roku nawet o tym nie pomyśałem. Wszystko wcześniej wchodziło automatycznie. HEHE ostatnio zainstalowałem Llame może ona coś zablokowała. Dzięki
TomBod
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:23

Nieprzeczytany post

Jestem tu nowy, więc na początek „cześć” do Was wszystkich.

Nowym jest też dla mnie m400, którego dopiero zaczynam używać, i dlatego proszę Was o komentarz do takiej oto sytuacji:
- w serwie Polar Flow zaplanowałem kilka treningów w Dzienniku (poprzez „cele treningowe”)
- zsynchronizowałem stronę web z moim m400
- zrealizowałem trening, wybierając go w zegarku z Dziennika
- zsynchronizowałem dane treningowe ze stroną web

I teraz mały kłopot: w serwisie Polar Flow, w Dzienniku, w dniu kiedy taki trening zrealizowałem, mam teraz dwie aktywności – ten wcześniej zaplanowany trening oraz faktycznie odbyty.
Dlaczego system nie uznał, iż po prostu zaliczyłem planowany trening, skoro go „wywołałem”?
Co prawda statystyk to nie psuje, bo zaliczone są wartości faktyczne ze zrealizowanego treningu, ale po co takie zamieszanie?

Dopowiem jeszcze, że fajnie to działa w Endomondo. Otóż mam tam zaplanowany wielotygodniowy trening. Od wczoraj przerzucam tam treningi uzyskane w m400 i wyeksportowane poprzez Polar Flow. Bezpośrednio po exporcie w dzienniku też są dwie aktywności, ale mogę łatwo wskazać ten zaimportowany z m400 i użyć go jako realizacji zaplanowanego treningu. „Kilk” i dwóch aktywności robi się jedna właściwa.
O takie coś chodzi mi w Polar Flow. Da się? 
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak już jest we Flow. Kwestia przyzwyczajenia.
Po treningu ja usuwam te na szaro, czyli to co było zaplanowane. Jeżeli będę je powtarzał, to wcześniej dodaję jeszcze do ulubionych.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
TomBod
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję, to dobry (jedyny?) patent w takiej sytuacji. Tak zrobię.
A ponieważ podobnie jak Ty mam je w Ulubionych, da się z tym jakoś żyć.
luccek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Michal28l pisze:No i leże i kwiczę:). Dzięki za podpowiedź. Z uwagi na fakt, że mam zegarek od pół roku nawet o tym nie pomyśałem. Wszystko wcześniej wchodziło automatycznie. HEHE ostatnio zainstalowałem Llame może ona coś zablokowała. Dzięki
Na wstępie jako nowy użytkownik się witam :)

Ja miałem taką sytuację dwa razy, w odstępie miesięcznym - synchronizacja przez telefon niby ok, w aplikacji trening wyświetlał się poprawnie (mapy, wykresy pulsu), natomiast w serwisie internetowym brakowało śladów gps i pulsu. Powtórne synchronizowanie aplikacji tel. w żaden sposób nie pomagało, trening w serwisie internetowym pozostał w wersji upośledzonej.

Natomiast od jakiegoś tygodnia pojawił się u mnie inny ciekawy przypadek, otóż przez pierwsze 5-10 minut zegarek nie rejestruje wysokości npm, mimo złapania fixa w wykresie zostaje wyrwa. Dalej do końca zawsze jest już ok.
wykresy.jpg
A na dokładkę ostatnim razem gps, do którego do tej pory nie miałem większych zastrzeżeń postanowił mocno zaszaleć :) takich kwiatków na tym treningu było z 4.
mapa.jpg
To oczywiście powinna być linia prosta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wkurzające jest ograniczenie przez Polara możliwość zaplanowania w M400 treningu z tempem startowym.
Zaplanować zasadniczo można, ale i tak go nie wrzuci do zegarka.
M400 to zegarek biegowy,więc mogli sobie darować to ograniczenie - myślę, ze to tylko kwestia softwerowa.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mario82
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Cały wątek dziś przeczytałem od deski do deski, ale nieco się w nim jednak pogubiłem wiec mam pytanie, ale wpierw od początku. Używałem od roku geonaute onmove 700 z decathlon, byłem zadowolony, ale wczoraj zauważyłem ze się obudowa rozszczelniła i zaczął parować od środka na szkiełku. Decathlon oddał mi od ręki pieniądze i szukam czegoś nowego. Standardowo zastanawiam się pomiędzy garmin 310 albo polarem. W onmove po każdym km, po autolap mogłem ustawić że pokazywał mi przez parę sekund tempo ostatniego km, a jednocześnie cały czas na wyświetlaczu miałem wskazanie średniego tempa aktualnego km. Czy w polarze tez coś takiego uzyskam? Będzie mi pokazywać tempo ukończonego km, a oraz będę mógł kontrolować średnie tempo okrążenia aktualnego? Na początku wątku pisaliście że są z tym jakieś problemy, że pokazuje tylko średnie tempo z całego biegu i się trochę pogubiłem. Nie chcę kupić nowego pulsometru, który ostatecznie będzie miał ograniczenie funkcjonalności w porównaniu ze starym zegarkiem

Edit
Kurczę wydawało mi się że to sensowne pytanie jak ktoś tego pulsometru używa, ale brak odpowiedzi :( Więc jeszcze jedno pytanie. Da się bezproblemowo eksportować trening do endomondo tak aby były wszystkie dane wraz z pulsem? Normalnie pliki gpx, tcx, czy jeszcze inaczej? Pytam bo w moim geonaute przez długi czas był problem z eksportem wraz z pulsem.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak pokazuje co kilometr tempo ukończonego autolapu (np 1km), jest takie podsumowanie pikniecie i wyświetlacz zmienia kolor na jasny z podsumowaniem. (to zostało poprawione w ostatniej aktualizacji)

na pulpitach możesz ustawić sobie aktualne tempo, średnie tempo aktualnego autolapu (czyli tego co biegniesz), i np średnie tempo całej trasy.
pulpitów możesz sobie ustawić sporo a na każdym od jednej do czterech wartości.

Da się exportować trening do endomondo w formacie GPX oraz TCX, działa również aplikacja do automatycznego exportu na androida
https://play.google.com/store/apps/deta ... racks.free SyncMyTracks Free
Ostatnio zmieniony 19 maja 2015, 22:10 przez puchatek391, łącznie zmieniany 2 razy.
runner93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim

Wchodząc sobie na widok "podsumowanie ogólne" (profil->wyświetl swój profil) nie podlicza mi tam wszystkich sesji treningowych. Aktualnie wyświetla mi tam 348km gdzie w rzeczywistości (licząc 'ręcznie' km z każdego miesiąca z dziennika sesji treningowych) mam grubo ponad 200km więcej.

Ktoś miał taki problem? Da się to jakoś zaktualizować/odświeżyć/cokolwiek ?
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

choćbym chciał to się nie dolicze

Kod: Zaznacz cały

248
TRENINGI

8d 1h 18min
ŁĄCZNY CZAS TRWANIA

2411.3 km
ŁĄCZNY DYSTANS

172341
ŁĄCZNA LICZBA KALORII
ale z endo mi sie zgadza do ~4km pewnie gdzieś jakiegoś krótkiego treningu nie zsynchronizowałem.

A nie lepiej wejść w zakładkę postępy i tam sobie podglądać
TomBod
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mario82 pisze: Edit
Kurczę wydawało mi się że to sensowne pytanie jak ktoś tego pulsometru używa, ale brak odpowiedzi :( Więc jeszcze jedno pytanie. Da się bezproblemowo eksportować trening do endomondo tak aby były wszystkie dane wraz z pulsem? Normalnie pliki gpx, tcx, czy jeszcze inaczej? Pytam bo w moim geonaute przez długi czas był problem z eksportem wraz z pulsem.
Biegam interwały w terenie leśnym, więc średnie tempo całego dystansu ani autolapy mnie nie interesują, więc Ci nie pomogę.

Każdy trening exportuję jako tcx do Endomondo, bo tam mam zaplanowany wielotygodniowy plan treningowy.
Po exporcie łatwo zaznacza się, że zaimportowany trening należy skojarzyć z planem danego dnia (co powoduje, że trening uznany zostaje za zrealizowany).
Oczywiście w pliku są wszystkie dane, z pulsem włącznie.
Mario82
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję Wam za odpowiedzi, chyba już wszystko mam teraz zebrane do całości ;)
Może jeszcze jedno pytanie, tylko nie wiem czy mieliście taki przypadek. Bateria szału nie robi, więc załóżmy przykładowo, że cały dzień z nim jadę na rowerze. Włącza się ostrzeżenie o niskim stanie baterii i co jak zignoruję, aż zegarek sam się wyłączy albo zejdzie poniżej 10% baterii? Trening do tego momentu zapisze się czy przepadnie?
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie jestem pewien bo nigdy do takiego stanu nie doprowadziłem zegarka, ale sam jestem ciekaw . Wydawało mi się że ktoś tu pisał że po przekroczeniu jakiegoś stanu zegarek zakończy rejestracje treningu i będzie dalej działał w trybie zegarka.

Pozostaje jeszcze pytanie czy można zegarek ładować podczas treningu np z powerbanku? (na rowerze jest to realne aby go podpiąc). może ktoś sprawdzał?
Mario82
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No to też ciekawe, sam czy gdzieś wyjeżdżam, zwiedzam, chodzę po górach itp odpalam GPS, z ciekawości ile przejdę, ale też jako pamiątka np w endomondo :) Ładowanie w trakcie działania rozwiązało by problem z dłuższym wycieczkami :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ