Prośba o plan treningowy na 10km.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kornik2005
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Mam na imie Mateusz. Biegac zaczałem dwa miesiace temu głownie dlatego aby zrzucic zbedny balast. Lecz polubilem ten sport i chcialbym biegac coraz czesciej i wiecej. W internecie znalazlem wiele planow na 10km ale chcialbym jakis dobry pod moja wage zeby nie nabawic sie kontuzji a kolana niestety czesto mnie bola. A wiec tak:
Wiek 23 lata
Wzrost 178cm
Waga 88 kg

Plan jest taki zeby poprawic swoj czas na 10 km bo poki co zajmuje mi to okolo 1h 10-15min a nastepnie wziac udzial w pierwszych zawodach. Tak do sprawdzenia czy nie bede ostatni :)
Z góry dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam !
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Jeśli bolą Cię kolana to nie możesz biega zbyt dużo. Sądzę, ze 3 biegowe treningi tygodniowo będą Ok. Biegaj po miękkich nawierzchniach to dasz trochę ulgi nogom.

Dorzuć z dwa razy w tygodniu ćwiczenia siłowe nóg. Daj sobie 4-6 tygodni na lekkie wzmocnienie aparatu ruchu i wtedy będziesz mógł dorzucić kolejny trening i zacząć myślec nie tylko o spokojnym bieganiu, ale o treningu.

Twój czas będzie się poprawiał z każdym zgubionym kilogramem. Dodatkowa siła w nogach też swoje dołoży, do tego przyrost formy jaki występuje na początku biegania "za darmo", to wszystko razem wzięte sprawi, ze szybko będziesz się poprawiał.
Krzysiek
jarek151187
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kluczową rolę odgrywa tu waga i obciążenia jakie biegnąc generujesz. Proponuje pierwsze to buty z amortyzacja drugie bieganie po miękkim podłożu, trawa, ścieżki leśne itp. To wszystko zmniejszy obciążenia na stawy. Pamiętaj również o odpowiednim rozgrzaniu się przed bieganiem i o rozciąganiu po treningu. No i dieta rzecz jasna a raczej zmiana nawyków żywieniowych. Jak pisał poprzednik - biegaj co drugi dzień daj sobie czas a regeneracje a wraz z treningiem przyjdą i redukcją przyjdą efekty. Ważne żeby na początku przygody z bieganiem nie trenować za dużo za często jak na swoje możliwości bo można się zniechęcić.
kornik2005
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Własnie chodzi o to ze caly czas biegam delikatnie. Teraz chciałbym zaczac z jakims konkretniejszym planem.
Dziekuje za pomoc. Buty mam wygodne, nie moge na nie narzekac.
Awatar użytkownika
Brando
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W dni niebiegowe dołóż rowerek stacjonarny/normalny. U mnie to zdziałało cuda jeśli chodzi o kolana ;)
Cele na 2016:

5km < 20min
10km < 40 min
21km < 1h 40min
Half Iron Man
Handstand PushUP
FrontLever
BF <10%
:D
kornik2005
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Własnie tak zaczałem robic. Na przemian robie rower i bieganie. Biegam od 8km do 10 a rower od 15km do 50km zalezy jak czas pozwala.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ