Trening

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
weglarz90
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dodałem niedawno post na temat mojego tętna. Teraz chciałbym zapytać o trening. Te plany, które są wrzucone an tej stronie średnio jak dla mnie. Potrzebuję treningu 3 x w tygodniu, ewentualnie czasem dodać w jakimś 4ty dzień treningowy . Biegam 2,5 roku więc nie jestem totalnym amatorem. Trening w oparciu o strefy tętna, bo biegam z pulsometrem. Zależy mi żeby szybciej biegać na niższym tętnię. Coś polecacie ?Dzięki z góry i pozrdawiam P.S. wiem ,że potrzeba na to dużo czasu
PKO
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zły dział.

Jeśli chcesz zwiększyć samą wydolność to rób same długie rozbiegania. Pierwszy trening 90minut drugi 60 a trzeci znow 90 lub 120 jeśli jestes wystarczająco wytrenowany. Jeśli chcesz ten 4 trening to dorzuć 60'. Biegasz z intensywnością 65%MHR i z czasem możesz przyśpieszyć jeśli czujesz się dobrze do 75% MHR kończąc maksymalnie na 85%. Jest to metoda Lydiarda.
MHR ?
(Tmax-Tmin)x65%+Tmin tak się wyznacza dla 65% dla innych wielkości analogicznie. Polecam działa
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A może spróbować tego:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=6443 - 3 treningi na tydzień

http://bieganie.pl/?cat=19&id=7354&show=1 - 4 treningi na tydzień

Masz wskazane intensywności, możesz je przełożyć na % HRM.
biegam ultra i w górach :)
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

weglarz90 pisze:Dodałem niedawno post na temat mojego tętna. Teraz chciałbym zapytać o trening. Te plany, które są wrzucone an tej stronie średnio jak dla mnie. Potrzebuję treningu 3 x w tygodniu, ewentualnie czasem dodać w jakimś 4ty dzień treningowy . Biegam 2,5 roku więc nie jestem totalnym amatorem. Trening w oparciu o strefy tętna, bo biegam z pulsometrem. Zależy mi żeby szybciej biegać na niższym tętnię. Coś polecacie ?Dzięki z góry i pozrdawiam P.S. wiem ,że potrzeba na to dużo czasu
nie jest celem biegać szybciej na niższych tętnach ................. celem jest biegać szybciej na tych samych tętnach.

Tompoz
Tompoz
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tompoz pisze: nie jest celem biegać szybciej na niższych tętnach ................. celem jest biegać szybciej na tych samych tętnach.

Tompoz
To już zależy od osoby :bum:
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:
tompoz pisze: nie jest celem biegać szybciej na niższych tętnach ................. celem jest biegać szybciej na tych samych tętnach.

Tompoz
To już zależy od osoby :bum:
a bzdura

Tompoz
Tompoz
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To, że Ty masz taki cel nie znaczy, że każdy musi do niego dążyć
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:To, że Ty masz taki cel nie znaczy, że każdy musi do niego dążyć
pomyśl logicznie Alberto Contador teraz jadać w Giro de Italia stara się wygrać ten wyścig na jak najmniejszym tętnie ? czy Kenijscy biegacze starają się wygrywać wielkie maratony na jak njaniższym tętnie ?

Celem trenowania jest biegać jeżdzić jak najszybciej. Wysokie średnie tętno szczególnie z krótkiego czasowo startu świadczą o formie świadczą o tym że masię wypracowane zdolności beztlenowe, ma się zdolność do pracy na silnym zakwaszeniu.

Forma jest wtedy gdy biega się szybko i na wysokich tętnach. Gdy ma się z startu na 5-10 km niskie tętna średnie to na ogół świadczy o tym że nie jest zawodnik w maxywalnej formie.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tompoz, wysokie masz ambicje porownujac polskiego amatora do kenijskiego zawodowca :bum:
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:Tompoz, wysokie masz ambicje porownujac polskiego amatora do kenijskiego zawodowca :bum:
fizjologia jest ta sama. Zdarzają się pewne zjawiska dotyczące zawodowych sportowców które na ogół nie dotyczą amatorów. Np. kolarze zawodowi podczas 3 tygodnia wyścigów wieloetapowych nie mogą wejść na wysokie tętna np. podczas górskiego etapu w 1 tygodniu danych kolarz wejdzie gdy idzie w trupa na tętno 190 ale ten sam zawodnik już w 3 tygodniu nie wejdzie na tak wysokie tętna i np. tylko do 185.
jest to rodzaj reakcji organizmu na 3 tygodnie tylko jezdzenia spania i jedzenia rodzaj adaptacji.

Tompoz
Tompoz
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zgadza się ale czy on gdzieś tutaj napisal, że chce wygrać jakiś wyścig ? Napisał, że zależy mu tylko na tym najniższym tętnie przy dobrej prędkości. Całkowicie go rozumiem, też nie lubię się męczyć i biegać szybko wolałbym utrzymywać średnią intensywność przed długi czas. Zatem to nie są jakieś bzdury i nie mierz wszystkich na zawodowców. Niektórzy po prostu lubią biegać
Awatar użytkownika
Mama Kin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:Celem trenowania jest biegać jeżdzić jak najszybciej.
na pewno nie dla wszystkich :nienie:
go get 'em tiger
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
Skoor pisze:Tompoz, wysokie masz ambicje porownujac polskiego amatora do kenijskiego zawodowca :bum:
fizjologia jest ta sama. Zdarzają się pewne zjawiska dotyczące zawodowych sportowców które na ogół nie dotyczą amatorów. Np. kolarze zawodowi podczas 3 tygodnia wyścigów wieloetapowych nie mogą wejść na wysokie tętna np. podczas górskiego etapu w 1 tygodniu danych kolarz wejdzie gdy idzie w trupa na tętno 190 ale ten sam zawodnik już w 3 tygodniu nie wejdzie na tak wysokie tętna i np. tylko do 185.
jest to rodzaj reakcji organizmu na 3 tygodnie tylko jezdzenia spania i jedzenia rodzaj adaptacji.

Tompoz
Fizjologia fizjologia, ale amator nie koniecznie musi miec takie aspiracje jak zawodowiec. Mnie przykladowo cieszy, ze moge poleciec BSa w tempi 5/km, a rok temu w tym tempie nie bylem w stanie przebiec 5km .
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ