Daniels vs Pulsometr

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
lipton
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Przecież Daniels w książce podaje przedziały pulsu dla konkretnych rodzajów treningów.
10k - 40:50 - 23.05.2015 / 15k - 1:03:56 - 23.11.2014 / 21k - 1:31:38 - 30.03.2014 / 42k - 3:16:26 - 11.10.2015
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=44539]Blog[/url] -> [url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=44554]Komentarze[/url]
[url=https://connect.garmin.com/modern/profile/filiplipowski]Garmin Connect[/url]
PKO
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sacre pisze: VDOT = może nie równa się idealnie VO2Max, ale jest bliskie temu. A VDOT w ogóle nie równa się z HRmax :bum:
Czyli że jak? :hej: Bo tu jest może jakiś błąd w moim rozumowaniu.

Zrobię jeszcze raz testa.

Coś moim treningiem jest nie tak, od 2 miechów brak postępów a zaryzykowałbym że nawet regres. Nie wiem co się stało, ale miałem nagłe tąpnięcie. Skręciłem kostkę 2 tyg zero biegania, wracam a tu czasy na 1km o 40 sek gorsze!

W ogóle to gdzie mógłbym znaleźć kogoś co by mi treningi pod 10km 2 razy dziennie rozpisał za niewielką opłatą ? Mam kupe czasu, jeszcze więcej chęci, tylko rezultatów brak.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:
Sacre pisze: VDOT = może nie równa się idealnie VO2Max, ale jest bliskie temu. A VDOT w ogóle nie równa się z HRmax :bum:

Coś moim treningiem jest nie tak, od 2 miechów brak postępów a zaryzykowałbym że nawet regres. Nie wiem co się stało, ale miałem nagłe tąpnięcie. Skręciłem kostkę 2 tyg zero biegania, wracam a tu czasy na 1km o 40 sek gorsze!

W ogóle to gdzie mógłbym znaleźć kogoś co by mi treningi pod 10km 2 razy dziennie rozpisał za niewielką opłatą ? Mam kupe czasu, jeszcze więcej chęci, tylko rezultatów brak.
"VDOT." VO2 Max is properly stated "V-dot-O2Max.
http://m.runnersworld.com/workouts/thre ... -your-vdot
Coś w tym musi być.

bieganie 2x dziennie nie zawsze musi być dobre, możesz spróbować, np z rana lekki trening a wieczorem mocny, bądź na odwót, bądź dwa lekkie treningi, i pewnie nie pojedziesz tak przez dłuższy czas.

viewtopic.php?f=12&t=31854&view=previous
http://www.runningahead.com/groups/Mast ... 4e8a2311b3
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:
piotrek90 pisze:

"VDOT." VO2 Max is properly stated "V-dot-O2Max.
http://m.runnersworld.com/workouts/thre ... -your-vdot
Coś w tym musi być.

bieganie 2x dziennie nie zawsze musi być dobre, możesz spróbować, np z rana lekki trening a wieczorem mocny, bądź na odwót, bądź dwa lekkie treningi, i pewnie nie pojedziesz tak przez dłuższy czas.

viewtopic.php?f=12&t=31854&view=previous
http://www.runningahead.com/groups/Mast ... 4e8a2311b3

Ale ja mam tylko do roboty spać i biegać :hej:

Nie wiem może na jakiś obóz biegowy się wbić.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Opisz jak biegay. Opisz test, który wykonywałeś. Napisz coś więcej o sobie. To może coś Ci doraqdzimy, bo narazie nie napisałeś za dużo konkretu.
Krzysiek
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:Opisz jak biegay. Opisz test, który wykonywałeś. Napisz coś więcej o sobie. To może coś Ci doraqdzimy, bo narazie nie napisałeś za dużo konkretu.
.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2015, 11:34 przez piotrek90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piszę to ostatni raz: napisz jak wyglądają Twoje treningi. Jeden oderwany bieg nic nie mówi. Napisz coś o sobie, o Twoim bieganiu, wieku, wadze, wynikach, kontuzjach, dostępnym czasie, wykonywanych ćwiczeniach dodatkowych, kilometrażu, stażu biegowym itp.

Skąd mamy wiedzieć co Ci nie pasuje z pulsometrem. Skoro nie wiemy co on Ci pokazuje. Ty to wiesz super, ale to nie wystarczy żebyśmy my mogli Ci coś doradzić. Włóż trochę trudu i opisz dokładnie swoją sytuacje.
Krzysiek
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:Piszę to ostatni raz: napisz jak wyglądają Twoje treningi. Jeden oderwany bieg nic nie mówi. Napisz coś o sobie, o Twoim bieganiu, wieku, wadze, wynikach, kontuzjach, dostępnym czasie, wykonywanych ćwiczeniach dodatkowych, kilometrażu, stażu biegowym itp.

Skąd mamy wiedzieć co Ci nie pasuje z pulsometrem. Skoro nie wiemy co on Ci pokazuje. Ty to wiesz super, ale to nie wystarczy żebyśmy my mogli Ci coś doradzić. Włóż trochę trudu i opisz dokładnie swoją sytuacje.
Staż: 8 lat
Czas dostępny: obecnie nieograniczony
Dodatkowe ćwiczenia: pływanie
Kilometraż tyg: około 80km

Tak sobie jeszcze pomyślałem, że ta różnica tętna pulsometr vs Daniels, to może wynikać z niedoszacowania tętna max. Tzn jak ustalę wyżej to będzie zmierzało w stronę pokrycia się.

Ogólnie ustaliłem tętno max. jako 186 ale dobijam do 188. Nie wiem może wyciśnie się więcej, ale biegając po prostej nigdy nie zaobserwowałem u siebie więcej. Poza tym ja mam już 38 lat, więc chyba nie mogę mieć 195 :hej:
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Brak mi słów, nie napisałeś dokładnie o co Coi chodzi. Co nie gra w wynikach testu i tym co podaje Ci kalkulator? Jakie masz realne prędkości na poszczególnych tętnach, a jakie podaje Ci kalkulator.
Qba Krause pisze:póki - jak pisze Buniek - nie opiszesz wszystkiego powoli i dokładnie, nie będziemy w stanie ci nic pomóc.
Ty wciąz nie zrobiłeś tego dokładnie. Ja cały czas nie wiem o co Ty pytasz. Uważam, że to moze być potencjalnie ciekawy problem i byłem ciekawy na czym polega, ale Ty nie niapsałeś tego w taki sposób bym ja i chyba nikt inny to zrozumiał. Oczywiście mozesz uznać, ze skoro nikt nie rozumie o co Ci chodzi to znaczy, że są "głupi", ale pamiętaj, ze istnieje jeszcze mozliwość, że nie przekazałeś dobrze wystarczających informacji.

ps. to była odpowiedź na post piotrek90, który już ją usunął
Krzysiek
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Buniek pisze:Brak mi słów, nie napisałeś dokładnie o co Coi chodzi. Co nie gra w wynikach testu i tym co podaje Ci kalkulator? Jakie masz realne prędkości na poszczególnych tętnach, a jakie podaje Ci kalkulator.
Qba Krause pisze:póki - jak pisze Buniek - nie opiszesz wszystkiego powoli i dokładnie, nie będziemy w stanie ci nic pomóc.
Ty wciąz nie zrobiłeś tego dokładnie. Ja cały czas nie wiem o co Ty pytasz. Uważam, że to moze być potencjalnie ciekawy problem i byłem ciekawy na czym polega, ale Ty nie niapsałeś tego w taki sposób bym ja i chyba nikt inny to zrozumiał. Oczywiście mozesz uznać, ze skoro nikt nie rozumie o co Ci chodzi to znaczy, że są "głupi", ale pamiętaj, ze istnieje jeszcze mozliwość, że nie przekazałeś dobrze wystarczających informacji.

ps. to była odpowiedź na post piotrek90, który już ją usunął

Daniels to statystyka? To może statystycznie jestem niestatystyczny. :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ