Czy możliwe problemy z rozcięgnem przez buty?

Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Do tej pory biegałem w: Salomon Fellraiser, New Balance M880TS, Adidas F32267 i wszystko było OK.

Za namową sprzedawcy (sklep biegowy, bez biegania po bieżni, ale sprzedawca oglądał moją nogę) jako nowy but kupiłem Asics T405N (tj. GEL DS Trainer 19)
http://katalogbiegowy.pl/gel-ds-trainer-19.html
W bucie mam standardową wkładkę. We wszystkich butach (także tych) mam dodatkowo podpiętek w lewej nodze.

Źle mi się w nim biega, po prostu nie lubię i od pierwszego dnia nie było mi w nim dobrze. Więc, unikam póki tylko mogę. Ponoć ma mniej amortyzacji niż moje dotychczasowe buty, więc staram się uważniej atakować ze śródstopia. Staram się więc powoli wdrażać w ten but - na bieganiach treningowych po twardym, gdy mi nie zależy na wyniku.

Teraz mam wrażenie, że odkąd biegam w tych butach, to mam problemy z rozcięgnem podeszwowym.
Nie wiązałem tego z butami, bo często biegam w różnych. Ale ewidentnie po 2 latach biegania zaczęły mi się problemy z rozcięgnem.

Ostatni trening przed maratonem (kilka km na biegu na orientację) zrobiłem w tych butach i na maratonie rozcięgno mnie zaatakowało.
Niemal 2 tygodnie odpoczynku od biegania i wreszcie po 10 dniach odpoczynku, od 3 dni podeszwa mnie w ogóle nie boli. Jednak wyszedłem dziś na spacer (nie bieganie!) w tych Asicsach i... jest wieczór, a podeszwa mnie znowu boli. Problem jest głównie z prawą stopą, ale lewa jest też na granicy problemu.

Przebiegłem w nich w sumie jakieś 150km, w tym jeden maraton (treningowo, więc bardzo powoli).

Czy jest możliwe, że mam problemy z rozcięgnem przez te buty? I to nawet po chodzeniu?
Jak to sprawdzić?

Obrazek Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

To jest możliwe, skoro od początku, czułeś, że coś jest nie w porządku. Ale nie obwiniałbym buta a Ciebie, że mimo, że czułeś, że but nie dla Ciebie to go kupiłeś.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

i dodatkowo wymuszaleś zmianę techniki biegu, a więc kłopoty gotowe.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

aż się boję spytać kogoś z takim stażem, czy rozciągasz specjalnie rozcięgno podeszwowe po bieganiu...? :ojoj:
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

uebq pisze:aż się boję spytać kogoś z takim stażem, czy rozciągasz specjalnie rozcięgno podeszwowe po bieganiu...? :ojoj:
Rozciągam się po bieganiu, w tym sporo tego rozciągania dotyczy łydek. Dzisiaj po EKIDEN-ie załapałem się na masaż (pierwszy masaż po biegu w życiu) i fizjoterapeuta skorygował nieco moje rozciąganie, a więc powinno być jeszcze lepsze.

Samego rozcięgna nie rozciągam "specjalnie", a jedynie być może przy okazji całego rozciągania.
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

miałem ten problem zaraz po kilku tygodniach od rozpoczęcia dłuższych truchtów i u mnie brak rozciągania był przyczyną.

Spięta łydka ciągnęła wszystko do góry , aż przy krawędzi zewn. przodostopia czułem ból jak cholera , zwłaszcza rano.

wrzątek / lód , wrzątek / lód i dokładne rozciąganie a problem zniknął jak senna mara :taktak:
Awatar użytkownika
janekowalski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:26
Życiówka w maratonie: 02:59:42
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odstaw te buty na jakiś czas i zobaczysz czy one faktycznie mają wpływ na Twoje rozcięgna. Biegasz w wielu parach więc ciężko przypisać przyczynę, być może jest tu więcej elementów układanki. A może też tak być że przyczyna tkwi gdzie indziej i może być więcej niż jeden powód Twoich kontuzji. Ja osobiście nie zmuszałbym się do biegania w nieodpowiadających mi butach, szkoda zdrowia nerwów i pieniędzy na ewentualne leczenie kontuzji.

Jak to powiedział mi fizjoterapeuta - młodsi się nie robimy więc pozostaje nam przykładać się solidniej do odnowy.

ps wylecz rozcięgno za wczasu żebyś potem nie był uziemiony na dłużej.
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ