5 km w 25m metoda gallowaya

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Szymon_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Mam pytanie czy to nie jest trochę za ciężki trening dla mnie ? Nie mogę znaleźć takiego dobrego treningu pod siebie.
Wcześniej skończyłem 30 min ciągłego biegu w 10 tyg,poczułem trochę wiatru po tym,lecz nie dałem rady na 10 km dla początkujących w 14 tyg ( 4 razy w tyg).
Powtarzałem 1,2 tydzień bardzo często.

Dziś zrobiłem drugi trening z planu 8 tygodniowego.( 5 km w 25 min) Trochę go zmodyfikowałem ponieważ robię normalne dystanse na górkach ok. 150 m podbiegu.A w tyg jeden bieg bieżnia normalnie jak w planie.
Dziś była środa czyli bieg 5 x 400 m w czasie 152.-1.55 . Pierwsze zrobiłem 1:40,1:45,1:50,1:55 i ostanie 2:10 już się nie zmieściłem.Już nie miałem siły biec szybko,być może przez wagę 122 kg.

Czy dam radę skoro co tydzień dochodzi 1 okrążenie w środę? Aż do 10 chyba.
PKO
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dooiero zaczales biegac wiec odpusc sobie cwiczenie predkosci. Rozumiem ped do niej, sam tak mialem jak zaczynalem. W pewnym sensie nadal tak mam :hej:

Chodzi o to, zeby na poczatku organizm przyzwyczail sie do wysilku. Zeby przebudowaly sie miesnie, sciegna i wreszcie zebys zrzucil zbedny balast. Porywanie sie na plan z ktorym nie dajesz sobie rady nie ma najmniejszego sensu. Doprowadzi Cie to tylko do kontuzji. W tej chwili rob spokojne rozbiegania i wydluzaj czas treningu. Na szybkosc jeszcze przyjdzie czas.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

Pomijając całą resztę w ostatnim sie nie zmieściłeś bo pierwsze 2 były zdecydowanie za szybko. Przy twojej wadze szybkie interwały mogą ci zrobić krzywdę.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To co kojer napisal to prawda, jesli w planie masz przedzial 1:52-1:55 to nie mozesz biec szybciej. W interwalach chodzi o to zeby wszystkie byly rowno, ewentualnie przy ostatnim mozesz dac w palnik i pobiec szybciej jak masz sile. Nie zmienia to faktu, ze taki trening jest jeszcze nie dla Ciebie.
jarek151187
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ważysz 122 kg nie wiemy ile masz wzrostu ale na pewno za duzo ważysz.
Jeżeli chcesz biegać szybciej to po prostu schudnij. Im mniej będziesz miał kg do dźwigania tym będziesz szybciej biegł.

tu masz artykuł
http://www.runners-world.pl/zdrowie/Jak ... lna,4569,2
Plebla
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54

Nieprzeczytany post

A żeby schudnąć musisz mieć dietę, bo samym bieganiem do optymalnej wagi nie schudniesz a odwrotnie tak:)
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Szymon_ pisze:Dziś zrobiłem drugi trening z planu 8 tygodniowego.( 5 km w 25 min) Trochę go zmodyfikowałem ponieważ robię normalne dystanse na górkach ok. 150 m podbiegu.A w tyg jeden bieg bieżnia normalnie jak w planie.
Dziś była środa czyli bieg 5 x 400 m w czasie 152.-1.55 . Pierwsze zrobiłem 1:40,1:45,1:50,1:55 i ostanie 2:10 już się nie zmieściłem.Już nie miałem siły biec szybko,być może przez wagę 122 kg.
Dobrze wiem co to znaczy mieć 122kg i miałem także przyjemność trenować Gallowayem.
Moim zdaniem 5km@25min to nie jest takie hop-siup :-)
Ja po niemal roku treningów "od kanapy" zrobiłem 5km@26:57 biegiem ciągłym. Myślę, że gdybym wtedy biegł Gallowayem to co najmniej 30s byłoby lepiej, ale z zawodami to zawsze można sobie dywagować "co by było gdyby było"...

Aby Gallowayem przebiec na zawodach (nie na treningu) 5km w 25min to trzeba biegać tzw. "magiczną milę" w 7:30 (czyli tempo 4:40min/km).
Wstępne ratio to 4min biegu : 35sek marszu.
Średnie tempo to 5 min/km, a więc szacuję część biegową na około 4:50 min/km.

A jaką masz "magiczną milę" w tej chwili? Bo z tego można coś oszacować.
Szymon_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wzrostu mam 195 cm.
Jestem grubo kościsty i tej wagi wogóle nie widać.
Dodam ,że jestem aktywny jak na swoją wagę. Robię ten plan ponieważ przygotowuję się na zawody tak za 3 miesiące i wydaję mi się najbardziej odpowiedni.
Bo jakim planem zrobię wytrzymałość na 6 min ??
Chodzi o k1 3 x 2min dystans.Po przerwie ze sportami walki 8 letniej w ringu chciałbym spróbować. Zawsze po treningu robię rozciąganie min 8 min,i skakankę 2 min.

Jak się zepnę to 5 km zrobię w 31 min tak pokazuję runstaics .Raz mi tak wyszło,ale zazwyczaj jest trochęg gorzej bo nie biegam "na maxa".Czyli ok.6:50 km/h
Szukam motywatorów tam? Macie konto? :)
Bardzo lubię biegać górki czy to coś złego ? Stawy nic nie bolą dobra rozgrzewka zawsze przez i rozciąganie po.
jarek151187
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jesteś wysoki masa Ci sie inaczej rozkłada niż osobie 1,6m co nie zmienia faktu że ważysz za dużo. Nie ma czegoś takiego jak grubo kościsty.
Dieta jak pisali poprzednicy to jedyne wyjście w obecnej sytuacji. Skoro nabrałeś takiej masy z pewnością jeż za dużo do swojego zapotrzebowania. Po drugie pytanie co jesz. Ja redukując wagę nie powiedziałbym że wprowadziłem jakaś dietę a po prostu zmieniłem sposób odżywiania i w obecnej sytuacji jest mi z tym dobrze.
Szymon_
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jem zdrowo tylko dużo. Jak miałem dietę na 3500 kalorii to tyłem ale to nie tamat na to.
Sami zobaczcie i powiedzcie czy jetem otyły. Ważyłem już 134 kg 2 lata temu. Jak się rozbiegam i dietę przypilnuję to zleci...
Ostatnio zmieniony 09 maja 2015, 10:29 przez Szymon_, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek151187
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no tak janse że zleci z tym że nie ma sensu biegać interwałów, a te 25 min na 5km w tej chwili przy takiej wadze bedzie nieosiągalne. Wg mnie silownia też powinna być tyko uzupełnieniem treningu biegacza, zbyt duża masa miesniowa a tym samym waga tych mięśni również bęzie cie ograniczać. I tu kluczowe pytanie co chcesz osiągnąć poprzez bieganie i ćwiczenia. Jaki jest cel w dłuższym okresie
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, masz wyraźną nadwagę
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Tomasz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba żartujesz, 25-30kg do zrzucenia! Nawet jak nie dla biegania, to dla własnego zdrowia.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:tak, masz wyraźną nadwagę
nieeeee, to grube kosci. :hejhej:
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach