wyscigi rowerowe w warszawie

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo wiele jazd zamienia sie w zawody .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
PKO
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Quote: from lezan on 12:12 am on Nov. 1, Moze by tak wszystko na zywiol, aby tylko nie totalitarnie?
Lezan!
Nie chcailbym w tym watku toczyc sporow politycznych, no ale sam prowokujesz .
Rozumiem , ze dla Ciebie naturalna kontynuacja wolnosci
wyboru jest anarchia . Zapewniam, ze dla mnie nie ... :)
I bez takich argumentow jak kodeks czy BHP , chyba nie musze
odpowiadac , prawda  ;) ?
[i]swim - bike - run [/i]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżdżę z kaskiem, ale podobnie jak Proto uważam, że ustawowy obowiązek ich noszenia jest dowodem zawłaszczenia przez państwo prawa decydowania za obywateli w kwestiach ich tylko dotyczących. Porównanie do jazdy pod wpływem alkoholu jest nieuprawnione, bo pijany kierowca zagraża innym, a rowerzysta a gołą głową tylko sobie.

Myślę zresztą, że w krajach takich jak USA czy Australia na rozpowszechnienie kasków musiały mieć wpływ firmy ubezpieczeniowe, ktore (jak to one) zawsze znalazły pretekst do niewypłacania odszkodowań w przypadku wypadków, a brak kasku do doskonały pretekst -"w związku ze śmiercią pani męża odmawiamy wypłacenia odszkodowania na podstawie Art 134.234.432 ogólnych warunków.... w związku rażącym itd.itp.

Lezan, czy w Australi dozwolona jest jazda na motocyklach? Logika podpowiada mi, że nie, bo skoro ustawodawca tak martwii się o bezpieczeństwo, że nawet w samochodzie na tylnym siedzeniu trzeba zapinać pasy w, to chyba nie pozwolono by na taki hazard, żeby jechać 60 mil/h na motocyklu.
ENTRE.PL Team
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hm... co miesiąc państwo obcina spory kawałek moich pieniędzy m. in. na opiekę zdrowotną. z chęcią dołożę do leczenia płuc górników, albo żylaków ekspedientek, ale wolałbym żeby moja kasa nie szła na maksymalnie drogie operacje neurochirurgiczne i***y który jechał 70km/h na rowerze bez kasku..., no chyba że miał przy sobie od razu podpisaną deklarację dawcy organów... to inna sprawa - do przeszczepów chętnie dołożę ;)
SBBP.WAW.PL
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hmm , gdzie tu logika ..?
Deckard : Zgadza sie , to co piszesz o naszej sluzbie zdrowia ,
tyle ze to jest akurat argument przeciwko takiemu systemowi
ale nie bardzo za obowiazkiem uzywania kaskow , no chyba - ze jestes socjalista ,  i taki uklad popierasz , wtedy rozumiem ;)
Pozdrawiam , Proto - jezdzacy bez kasku 80 km/h  ...:)
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

... ;) tak jestem socjalistą :hahaha:
proto. a deklarację masz? ;)
SBBP.WAW.PL
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wiedzialem , ze w tym watku chodzi jednak
o sprawiedliwosc spoleczna , kaski dla wszystkich !!
:hej:
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od 15 lat mam zafoliowaną deklarację dawcy organów wsadzoną w dowód osobisty.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deckard, wlasnie to samo mialem przytoczyc. Przepisy takie jak o kasku nie maja na celu ubezwlasnowolniania jednostki ale obnizenie kosztow spolecznych wypadku. Wypadki sie zdarzaja, ryzyko istnieje i kazdy sie z tym godzi. Chodzi o to aby zminimalizowac skutki wypadku a co za tym idzie obnizyc koszty leczenia czy tez nie dopuscic do sytuacji ze trzeba takowego osbnika utrzymywac ze podatkow innych do konca zycia. Moje 47%, ktore odprowadzam do panstwa moga byc zuzyte na lepsze rzeczy. Pawel, motocykle sa bardzo popularne, limit szybkosci 100 km/h, To o czym mowimy to po prostu stosowanie pasywnych srodkow zabezpieczajacych. Nie wiem jak to wyglada w Polsce ale tutaj w sondazach organizacji motoryzacyjnych na temat jakie cechy samochodu bierzesz pod uwage przy kupnie, od kilku lat na pierwszym lub drugim miejscu, obok ceny a przed wielkoscia silnika, przyspieszeniem itd sa wlasnie cechy bezpieczenstwa. O ile sie orientuje to w tej chwili na rynku nie ma takiego modelu, nawet z tych najmniejszych, ktory by nie oferowal jako standardowe wyposazenie airbag przynajmniej po stronie kierowcy.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dodajmy do tego bigosu upierdliwosc holowania delikwenta na pogotowie i watpliwosci- ruszyc go czy nie ruszyc , czekanie na karetke , powiadomienie rodziny , zajecie sie jego pojazdem na parkingu i tym podobne przyjemnosci zwiazane powaznym urazem .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Proponuje uciac ta akademicka dyskusje , bo i tak patrzymy ma problem z roznych stron .
Dla dobra spolecznego proponuje dobic takiego
delikewnta odrazu i sprawa z glowy , a jeszcze lepiej
wogole zakazac urazowych dyscyplin , bo przeciez
nalezy za wszelka cene minimalizowac koszty spoleczne
wszystkiego , do tego trzeba zakazac pieszym , rolkarzom i innym skrajniakom , coby nie wychylali lba z domu , bo przeciez cos zlego im sie moze stac .
Mozna isc jeszcze dalej , i dla dobra spolecznego
wszystkich starszych i niedoleznych pozbawic praw
i najlepiej im zafundowac jakas eutanazje ..

Chlopaki z Australii - brawo , brawo - dobry kierunek :)
Ja koncze temat , bo dyskusja zesza za nisko ...
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chlopaki z Australii - brawo , brawo - dobry kierunek :)
he he australijskie... ciapciaki ;)

takie dyskusje jednak chyba się przydają. niektóre sosoby "bez zdania" mogą sobie przejrzeć argumenty obydwu stron
pozdrawiam wylewnie :) wszystkich uczestników dyskusji. jest to jedna z ciekawszych na forum. przynajmniej dla mnie. sporo się dowiedziałem. :-)
SBBP.WAW.PL
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Argument z minimalizacją kosztów społecznych to typowy argument, który - przykro mi mówić - nasuwa mi wspomnienia nazizmu i komunizmu. Tam człowiek był niczym, niewolnikiem, osobą w całości zależną od Państwa które o niego dbało lub unicestwiało w zależności od racjonalnych ptrzeb. A ja jestem za wolnością osobistą, nawet jeśli czasem osoby wykorzystują tą wolność w sposób, który wydaje mi się ryzykowny.

Zresztą te policyjne systemy (myślałem, że Australia jest wolnym krajem) sa nielogiczne. No, bo ryzyko wypadku wymagającego hospitalizacji w przypadku osoby prowadzacej rower bez kasku jest o rzędy wielkości mniejsze niż ryzyko wypadku podczas wspinaczki górskiej (nawet w kasku), a chyba jednak nikt nie zakazuje w Australi uprawiania wspinaczki skałkowej. Nikt chyba też nie zakazuje w Australi jazdy na motocyklu, choć człowiek narażony jest bardziej niz rowerzysta. Przykładów możnaby mnożyć.

Ale wszystko sprowadza się do tego, że albo jesteśmy zwolennikami tezy, że człowiek rodzi się wolny i jeśli nie zagraża wolności innych to nie można krępować jego wolnej woli, albo uważamy, że wiemy lepiej co jest dla niego dobre, albo co jest dla społeczeństwa dobre. Czy w Australii usiłowanie samobójstwa też jest zabronione? Przecież zawsze w takim przypadku trzeba wzywać karetkę, a często potem płacić za szpital? A czy zabronione jest.... , dosyć :)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
lezan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pawel, jak zwykle dyskusja z Toba powoduje ze szare komory wchodza na obroty. Gdyby to tez pwodowalo wzrost tetna to bym pewnie grzal HRmax +120. Ale zycie by bylo nudne gdyby sie wszyscy ze soba zgodzili. A teraz odpowiedz mi na pytanie- czy gdyby zniesiono obowiazek noszenia pasow w samochodzie to bys je przestal zapinac? Ostrzegam, ze za tym pytaniem pojda nastepne ;).
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dokładnie. (hm właśnie, a jakże itp) nie chodzi przecież o to że jazda na rowerze to najbardziej ekstremalny sport i bardziej niebezpiecznych nie ma. zwykle kiedy pojawia się niebezpieczeństwo, to pojawiają się zabezpieczenia. w kolarstwie kaski, w taternictwie np friendy, kostki, drabinki, liny dynamiczne, ba - haki ;), w boksie rękawice, ochraniacze nazębne ;) i kaski, w jeździe samochodem - pasy bezpieczeństwa, klatki,  czasem poduszki powietrzne, strefy zgniotu... dopóki uzywa się tych pomagaczek jest ok. w innym wypadku mamy do czynienia z niedopełnieniem wymogów bezpieczeństwa... :)
SBBP.WAW.PL
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ