Polar M400

Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

frighas pisze:hej, mam kilka pytan (mozliwe ze juz byla o tym mowa, ale temat dlugi a na szybko nie znalazlem odpowiedzi).

Czy korzystajac z autolapa zostane poinformowany, ze przebieglem kilometr (sygnal dzwiekowy)?
Czy bede mogl zobaczyc czas ostatniego kilometra bezposrednio po jego przebiegnieciu?
Czy w trakcie biegu kolejnego kilometra moge obserwowac swoje aktualne tempo (tzn. usrednione z aktualnie przebieganego kilometra)?

Pozdrawiam
1.Na pewno po każdym kmie widzisz podsumowanie (nie wiem czy jest sygn. dźwiękowy bo i tak ich nie słyszę ze słuchawkami, dla mnie jest za cichy jak na bieganie w mieście)
2. tak, w podsumowaniu po każdym autolapie
3. tak, jeśli ustawisz sobie je na którymś z ekranów danego treningu. Napisałeś trochę niejasno, aktualne tempo to nie jest tempo uśrednione ostatniego kma. Aktualne tempo to tempo chwilowe, które masz w danej sekundzie (czy tam pomiarze GPSa). Uśrednione na dany kilometr nie będzie równe tempu chwilowemu.
Edit: aż zajrzałam co możemy sobie ustawić jeśli chodzi o tempa. Poniżej zrzut co mamy do wyboru do koloru :hej:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 05 maja 2015, 21:37 przez Astraroth, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
marlak
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tak jak pisał poprzednik 3x tak.
Choć sygnał mógłby być głośniejszy, ja biegam w ciszy to go słyszę, ale przy większym hałasie to już nie jestem pewien czy bym go słyszał.
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marlak pisze:Tak jak pisał poprzednik 3x tak.
Choć sygnał mógłby być głośniejszy, ja biegam w ciszy to go słyszę, ale przy większym hałasie to już nie jestem pewien czy bym go słyszał.
Marlak, dobrze że nie jestem jedyna z problemem niesłyszenia sygnału dźwiękowego, bo już myślałam żem przygłuchła ostatnio :hejhej: . Ja mam nawet w lesie problem z usłyszeniem go, kurcze, ptaki teraz ćwiergolą, biegnę po szutrze i też nie zawsze słyszę pikanie. Szkoda, że M400 nie wyposażyli w wibracje, chociaż najlepsze byłoby lekkie wyładowanie elektryczne, wtedy na pewno każdy by je zarejestrował :hej: .
tapczan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A czy ktoś znalazł ekran który pokazywałby tempo ostatniego autolapa (lub jakiś sposób na wywołanie go)?

W kontekście tego że też nigdy nie słyszę tego sygnału to chyba największy mankament dla mnie.
mateoB
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dołączę się do pytań dotyczących autolapów.
Mianowicie, ustawiam w widoku danych treningowych w edycji profilu biegowego dodatkowe informacje wyświetlające podczas treningu średnie tempo i dystans po autolapach czyli - autom.śr.prędkość/tempo okrąż. i autom.dystans okrąż.
Wykonuję trening i synchronizuję przez usb z PolarFlow. I jak dotąd wszystko jest w porządku. Ale jak po tej synchronizacji uruchamiam kolejny trening biegowy, to znikają z wyświetlacza wszystkie informacje dotyczące średnich prędkości i dystansu po autolapach. Nie ma ich też w profilu biegowym w widoku danych treningowych w PolarFlow. Zostały z niego automatycznie usunięte. Trzeba kolejny raz ustawiać te ekrany i synchronizować, żeby były widoczne w zegarku podczas treningu. I tak za każdym razem. Spotkał się ktoś z takim problemem?
Dodam tylko, że po ustawieniu ekranów w PolarFlow, zapisuję cały profil biegowy.
blitzer
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A jak jest z łapaniem tempa chwilowego, jaka jest inercja ?
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blitzer pisze:A jak jest z łapaniem tempa chwilowego, jaka jest inercja ?
Wg mnie jest spore opóźnienie, chociaż ze względów zdrowotnych nie robię ostatnio interwałów, to jednak po kilku latach biegania "czuję" kiedy przyspieszam. Niestety zegarek łapie wyższe tempo chwilowe nawet z 10-15 sekundowym opóźnieniem. Jeszcze gorzej jest w przypadku biegania w zalesionych parkach czy laskach, gdzie niebo przykryły już liście. Jeśli komuś jest potrzebne info o chwilowym tempie to jednak powinien zaopatrzyć się w footpoda.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

blitzer pisze:A jak jest z łapaniem tempa chwilowego, jaka jest inercja ?
Zawsze będzie opóźnienie kiedy zaczynasz szybko i krótko bądź robisz zryw dynamiczny, temu jak biegniesz po stadionie 400m niektórzy patrzą od razu na zegarek czy są w tempie, a jak nie to albo zwalniają albo przyspieszają, zamiast od początku już wyczuć tempo.
Tempo chwilowe stabilizuje się po kilkunastu sekunadach na pewno.

Footpod jest bardziej miarodajny jeśli chodzi o prędkość chwilową po rozpoczęciu interwału, naprawdę tak jest ?
tapczan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Footpod jest bardziej miarodajny jeśli chodzi o prędkość chwilową po rozpoczęciu interwału, naprawdę tak jest ?
Bez cienia wątpliwości mogę potwierdzić ze tak jest. Innych większych zalet footpoda nie znalazłem (a i to jest czasem wada) ale dynamika pomiaru tempa dziala bardzo dobrze.
Andrzejm400
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 4:11:00

Nieprzeczytany post

Witam,
Mam prośbę o informację, może ktoś wie:
Czy jest możliwość ustawienia w zegarku na ekranie czas ostatniego okrążenia (autolapu) ?
Mam ustawione autolapy co 1km, po pokonaniu 1km zegarek wskazuje czas jego przebycia, jednak nie zawsze ten moment uchwycę (niestety ciche pikanie) i chce ustawić na ekranie parametr, który w sposób ciągły będzie mi pokazywał czas ostatniego autolapu.
Dodam, że ustawiłem na jednym z ekranów parametr "czas ostatniego okrążenia" jednak po każdym km parametr nic nie wskazuje - są kreski -I- -I-
kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tapczan pisze:
Bez cienia wątpliwości mogę potwierdzić ze tak jest. Innych większych zalet footpoda nie znalazłem (a i to jest czasem wada) ale dynamika pomiaru tempa dziala bardzo dobrze.
A mógłbyś napisać coś więcej dlaczego czasem uważasz to za wadę?
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Jak biegacie po stadionie i robicie tam interwały to często wam zegarek się resetuje i wkur****** się jak nic ? I co wtedy? Cały trening poszedł się jeb***?
Da się coś zrobić aby to się nie resetowało ?

Wybieganie w terenie i resetowanie się to nie jest takie już wkurw****** ale jak interwały to ostry przypał z tym.
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mi się jeszcze nigdy ten zegarek nie zawiesił...mam go od grudnia 2014 roku
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:Jak biegacie po stadionie i robicie tam interwały to często wam zegarek się resetuje i wkur****** się jak nic ? I co wtedy? Cały trening poszedł się jeb***?
Da się coś zrobić aby to się nie resetowało ?

Wybieganie w terenie i resetowanie się to nie jest takie już wkurw****** ale jak interwały to ostry przypał z tym.
Wymienić na sprawny. Mi osobiście, jak i kilku znajomym osobom, M400 nigdy się nie zresetował sam z siebie.
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

zdarzyło mi się raz i to zaraz po wgraniu aktualizacji, nigdy podczas treningu z zegarek mam już chyba z 5-6 miesięcy i kupę treningów na nim. Podejrzewam że masz wadliwy egzemplarz
ODPOWIEDZ