New balance mt330by2/ob2

profesjonalista19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Jestem początkującym biegaczem - do tej pory (od 2 miesięcy) biegałem w czym popadnie - postanowiłem kupić buty konkretnie do biegania. Naczytałem sie o pronacjach stopy itd itp ale niestety w sklepach gdzie mieszkam nie ma człowieka, który byłby mi w stanie dobrać konretnego buta. I tak mierzyłem co popadnie aż trafiłem na new balance mt330OB2 - super wygodne, świetnie trzymały mi stopę i w ogóle poczułem że to but dla mnie. Ale chłonąc dalej wiedzę z internetu doczytałem, że są to buty trailowe o małej amortyzacji - gdzie indziej pisali odwrotnie. Biegam po około 8-10km 3-4 razy w tygodniu w terenie mieszanym - tzn asfalt/las/asfalt/ - raczej nie typowe bezdroża ale też nie miejskie chodniki - czy te buty będą odpowiednie? Czy szukać czegoś lepiej amortyzowanego?

Przypominam że jestem początkującym biegaczem i nie mam wiedzy na ten temat. Jedynie odczucia z przymierzenia obuwia i przebiegnięcie paru kółek po sklepie.

Pozdrawiam, Tomasz
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Będą dobre. Najważniejsze że są wygodne i nie mają zbyt agresywnego bieżnika, skoro chcesz w nich biegać też po mieście. Bieżnik tych butów wydaje się dobry w opisywany teren.

Spokojnie możesz zapomnieć o wszystkim, co czytałeś o pronacjach itp., to są mity stworzone na potrzeby zwiększenia sprzedaży (czytałeś też o tym, że but trzeba wywalić po 800 czy 1000 km bo mu "amortyzacja siada"?). Gdy szukam kolejnych butów, to w pierwszej kolejności sprawdzam żeby nie miały zbyt dużej amortyzacji i "systemów", które by miały stabilizować, wspierać lub kontrolować moją stopę. Zdrowa stopa tego nie potrzebuje. Jeśli mimo to zacznie się dziać coś niepokojącego, to nie należy szukać magicznych butów, tylko udać się do ortopedy sportowego lub fizjoterapeuty sportowego.

Pozdrawiam
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
profesjonalista19
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Fakt czytałem o tym ze buty starczaja na parę kilometrów jednak nawet dla mnie amatora wydało się to dziwne i nie zwróciłem na to większej uwagi. Tak czy inaczej dziękuję za radę. Cieszę się że ktoś odpowiedział na moje pytania. Kupię je i po jakimś czasie spróbuję podzielić się moimi amatorskim spostrzeżeniami dla innych zainteresowanych ewentualnym kupnem tych butów.

Pozdrawiam i dziękuję
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ