Garmin Fenix 3/3HR

Michu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Up: chociażby przez przekaz myśli.
Nie chodzi mi o to w jaki sposób działa ta funkcja zegarka. Jestem prostym człowiekiem i jak coś do działania wykorzystuje inne urządzenie (które samo w sobie to umożliwia bez kombinowania) to jest to zbędne. Wszędzie ten internet :)
PKO
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Timexowi się udało.
http://www.timex.com/watches/timex-iron ... w5k89100f5
Ale do Europy zdaje się to nie trafiło jeszcze.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
anatom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44.52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Crazyfly pisze:
anatom pisze:hej, jak obecnie wyglada sprawa z nowymi aktualizacjami Fenixa3?
jest juz lepiej bo caly czas sie zastanawiam czy zdecydowac sie na 920 czy czekac na stabilnego Fenixa3?
Wersja softu 3.2 - kto Ci powiedział ze jest niestabilny, od 3 tygodni na reku czy to trening czy nie, łacznie z basenem
ani razu zwiechy ani problemów, bieganie, spacery, plywanie, rower, cały czas działa.
pzdr

ogolnie tak czytalem po necie, ze znow ludzdzie mowia ze kolejny fenix cierpi na tzw choroby wieku dzieciecego dlatego przed decyzja wyboru F3 czy 920 wole sie 100 razy upewnic i skonsultowac to z praktykami tego zegara :)
Pozdrawiam
masz oczko wodne? Jeśli tak to dołącz do nas :) :)
https://www.facebook.com/groups/oczkomaniacy
RP35
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Buldi pisze:Małe pytanko. Dzisiaj był pierwszy trening, wyszło 13km. Nie zawiesił się :) Tempo chwilowe zmienia się o 5 sekund, czy to normalne?
Nie no rozwala mnie to jak piszecie , np. jak up : 13 km i nie zawiesił się , eh na całe szczęście , o matko! , jestem użytkownikiem ambita2 i wybaczcie niewiem co to znaczy "zawiesił mi się zegarek " . Z innych wpisów na forum: mogę spokojnie ładować ambita z powerbanka podczas treningu , nawet mając go nadal zapiętego na ręce ( podczas biegu może nie było by to zbyt komfortowe , ale da się ) itd. . Ok czytam dalej i jak narazie troszkę się uśmiałem :) . A jeszcze jedno , co niektórzy na tym forum , jakby Garmin wydawał co np. 6 miesięcy nowy zegarek to by go kupowali , wiem wiem kto bogatemu zabroni eh ......
Bart_Z
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Crazyfly pisze:
anatom pisze:hej, jak obecnie wyglada sprawa z nowymi aktualizacjami Fenixa3?
jest juz lepiej bo caly czas sie zastanawiam czy zdecydowac sie na 920 czy czekac na stabilnego Fenixa3?
Wersja softu 3.2 - kto Ci powiedział ze jest niestabilny, od 3 tygodni na reku czy to trening czy nie, łacznie z basenem
ani razu zwiechy ani problemów, bieganie, spacery, plywanie, rower, cały czas działa.
pzdr
Jak to wersja sortu 3.2 ? U mnie cały czas 3.1 :-(
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Parę spostrzeżeń i kilka pytań. Przesiadłem się z trzymanej w łapie Nokii e72 + sportstracker.

Plusy:
+ pomimo niekiedy negatywnych opinii wg mnie GPS jest bardzo dokładny
+ genialnie sam się synchronizuje z GC i endomondo
+ pasek hrm trybi szybciej niż mój poprzedni polarowy, nie wariuje na początku (zwilżenie)
+ bardzo łatwy w użyciu, zacząłem używać przy wędrówkach i rowerze (telefon tylko przy bieganiu - pewnie przez bardziej skomplikowaną procedurę odpalania)
+ swietna bateria
+ notyfikacje - super sprawa, myślałem że takiej cebuli nie będę nosił na co dzień, ale chyba jednak będę
+ statystyki biegowe, dały mi do myślenia - tym bardziej że własny obraz mojego biegania był całkiem inny, okazało się, że mam bardzo wysoką kadencję i krótki kontakt z podłożem (czyli git), ale jednocześnie za bardzo podskakuję (czyli nie git) - bodziec do pracy nad sobą
+ pomiar wysokości, nachylenia, podbiegów - przy telefonie to było bardzo orientacyjne, tu wydaje się dokładne

Minusy:
- w ogóle nie ufam tempu chwilowemu a w sumie bardzo na to liczyłem, też tak macie? W telefonie patrzyłem na tempo (ruchome) ostatniego kilometra, w fenixie ostatecznie sciagnalem datafield tempo ruchome z 2 minut
- pomimo, ze nie szafir to i tak ciężki, szafir jest trzy razy cięższy - nie wyobrażam sobie...
- w związku z powyższym na rowerze na początku nieźle mnie trzepało na bruku, myślałem, że mi łapę złamie. Paradoksalnie pomogło znaczne poluźnienie paska.
- w porównaniu do telefonu mała liczba pól naraz, cztery to dla mnie mało, przydałoby się z 6
- pola danych wykonane technicznie i bez pietyzmu. W telefonie mam tętno wyświetlane w kolorze strefy, więc wystarcza mi rzut oka zazwyczaj a czasem tylko chcę doczytać wartość. Tutaj mam tętno i osobne pole strefa, które po prostu wyświetla wartość typu 3.6, co jest słabe
- w telefonie mogłem sobie włączyć podświetlenie na cały czas treningu, tu trzeba klikać przycisk, co jest mało ergonomiczne
- w trybie ultra dałem Wznów później. Wznowił, liczył dystans wysokość, ale trasy nie wyrysował (mam tylko do momentu pauzy). Ale to pewnie bug do poprawy.
- dziwnie się paruje z telefonem (BT). Po którymś z kolei rozłączeniu trzeba parować ponownie - bardzo uciążliwe. Być może z innym telefonem jest lepiej, ja paruję z xperia sp.

Pytania:
* uważacie, że jest sens stosowania dystansu i tempa 3D?
* jak radzicie sobie z odczytywaniem tempa chwilowego?
* jak ustawianie ekrany w aplikacji bieganie? Jak w praktyce korzystacie w trakcie treningu, zawodów?
* autokalibracja wysokości, czy jest sens stosować, jaki tryb i na czym to polega?
.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

RP35 pisze: Nie no rozwala mnie to jak piszecie , np. jak up : 13 km i nie zawiesił się , eh na całe szczęście , o matko! , jestem użytkownikiem ambita2 i wybaczcie niewiem co to znaczy "zawiesił mi się zegarek " . Z innych wpisów na forum: mogę spokojnie ładować ambita z powerbanka podczas treningu , nawet mając go nadal zapiętego na ręce ( podczas biegu może nie było by to zbyt komfortowe , ale da się ) itd. . Ok czytam dalej i jak narazie troszkę się uśmiałem :) . A jeszcze jedno , co niektórzy na tym forum , jakby Garmin wydawał co np. 6 miesięcy nowy zegarek to by go kupowali , wiem wiem kto bogatemu zabroni eh ......
mnie też rozwala, bo używałem F1/2/3 w górach, na górskich ultra i zwiech nie zanotowałem. Pewnie ci którzy mają problemy są najbardziej widoczni, ale może też przypadków takich jest więcej niż w ambicie? Nie wiem, bo forum sunnto nie śledzę.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bosman.Zorz pisze: - pola danych wykonane technicznie i bez pietyzmu. W telefonie mam tętno wyświetlane w kolorze strefy, więc wystarcza mi rzut oka zazwyczaj a czasem tylko chcę doczytać wartość. Tutaj mam tętno i osobne pole strefa, które po prostu wyświetla wartość typu 3.6, co jest słabe

Pytania:
* uważacie, że jest sens stosowania dystansu i tempa 3D?
* jak radzicie sobie z odczytywaniem tempa chwilowego?
* jak ustawianie ekrany w aplikacji bieganie? Jak w praktyce korzystacie w trakcie treningu, zawodów?
* autokalibracja wysokości, czy jest sens stosować, jaki tryb i na czym to polega?
pola danych i tętno: pracuję nad czymś takim: http://st17.static.bikestats.pl/userima ... 4,orig.jpg
ogólnie jak chcesz więcej danych na ekranie, to wyobrażam sobie, że mógłbyś zamówić u programisty takie pole danych, gdzie będzie dokładnie to co chcesz.
Albo za darmo, albo za opłatą, zależy od programisty: https://forums.garmin.com/forumdisplay. ... Connect-IQ
W "sklepie" connect iq są już pola jednoekranowe dla windsurferów, gdzie liczone są całkiem ciekawe rzeczy.

ad pytania:
- 3D mam włączone cały czas. Przecież po to jest barometr w tym zegarku, nie wiem czemu nie jest to włączone domyślne.
- z chwilowym jest problem, wbudowane pokazuje idiotycznie z gradacją 5sek(chociaż wystarczająco dokładnie), a moje własne 1s(gradacja 1s) mocno skacze. Dorobię jakieś ze średniej ruchomej to się zobaczy.
- osobiście na treningi i zawody(górskie) mam to samo Trail Run, czasem z HR czasem bez. Ogólnie co kto lubi. Problemem jest to, że ekranów typu mapa nie można przesuwać góra/dół, więc utrudnia to konfigurację.
- autokalibracja tylko na start. Generalnie kalibracja wysokości GPSem wydaje się bez sensu, skoro GPS jest kiepski w pionowym pozycjonowaniu. Czasem kalibruję wysokość wg tabliczki w górach, albo wg mapy wysokości(google)
Bosman.Zorz
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blas pisze:
ogólnie jak chcesz więcej danych na ekranie, to wyobrażam sobie, że mógłbyś zamówić u programisty takie pole danych, gdzie będzie dokładnie to co chcesz.
Albo za darmo, albo za opłatą, zależy od programisty: https://forums.garmin.com/forumdisplay. ... Connect-IQ
W "sklepie" connect iq są już pola jednoekranowe dla windsurferów, gdzie liczone są całkiem ciekawe rzeczy.

ad pytania:
- 3D mam włączone cały czas. Przecież po to jest barometr w tym zegarku, nie wiem czemu nie jest to włączone domyślne.
- z chwilowym jest problem, wbudowane pokazuje idiotycznie z gradacją 5sek(chociaż wystarczająco dokładnie), a moje własne 1s(gradacja 1s) mocno skacze. Dorobię jakieś ze średniej ruchomej to się zobaczy.
- osobiście na treningi i zawody(górskie) mam to samo Trail Run, czasem z HR czasem bez. Ogólnie co kto lubi. Problemem jest to, że ekranów typu mapa nie można przesuwać góra/dół, więc utrudnia to konfigurację.
- autokalibracja tylko na start. Generalnie kalibracja wysokości GPSem wydaje się bez sensu, skoro GPS jest kiepski w pionowym pozycjonowaniu. Czasem kalibruję wysokość wg tabliczki w górach, albo wg mapy wysokości(google)
Estetyczny ten Twój ekran, trzeba przyznać, wygląda ekstra. Zastanawiałeś się nad wmontowaniem tam czasu albo dystansu tak żeby to mógł być podstawowy ekran interwałów? Bez tego to raczej będzie wykorzystywane do krótkiego skontrolowania statystyk i potem powrót na inny ekran.

-3d - teoretycznie idea jest słuszna, pytanie czy to nie zostało skopane. Czy dobrze reaguje na autopauze, itp. Rozumiem, ze jak nachylenie jest spore a ja poruszam się szybko to powinno grać, ale jak poruszam się wolno (wędrówka) a na jakimś odcinku nachylenia nie ma to wyobrażam sobie że same błędy odczytu wysokości po parametrów w górę i dół mogą podkręcić wynik. Ale nie wiem tego, stąd pytam o odczucia.
- trail run używasz z domyślnym i ustawieniami ekranów, czy jakoś mocno zmodyfikowane?
- dzięki za wyjaśnienie w kwestii autokalibracji
.
RP35
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

blas pisze:
RP35 pisze: Nie no rozwala mnie to jak piszecie , np. jak up : 13 km i nie zawiesił się , eh na całe szczęście , o matko! , jestem użytkownikiem ambita2 i wybaczcie niewiem co to znaczy "zawiesił mi się zegarek " . Z innych wpisów na forum: mogę spokojnie ładować ambita z powerbanka podczas treningu , nawet mając go nadal zapiętego na ręce ( podczas biegu może nie było by to zbyt komfortowe , ale da się ) itd. . Ok czytam dalej i jak narazie troszkę się uśmiałem :) . A jeszcze jedno , co niektórzy na tym forum , jakby Garmin wydawał co np. 6 miesięcy nowy zegarek to by go kupowali , wiem wiem kto bogatemu zabroni eh ......
mnie też rozwala, bo używałem F1/2/3 w górach, na górskich ultra i zwiech nie zanotowałem. Pewnie ci którzy mają problemy są najbardziej widoczni, ale może też przypadków takich jest więcej niż w ambicie? Nie wiem, bo forum sunnto nie śledzę.
Jak mnie pamięć nie myli , to nie spotkałem jeszcze kogoś komu się ambit1/2/3 zawiesił , ale na pewno jak się taki trafi to się pewnie odezwie może nawet tu :)
Ale podziwiam tych którzy się nie poddają i dalej się męczą i liczą że ten ich będzie lepszy i działający stabilnie, a w tej kwestii jak nadal widać suunto ambit wygrywa z fenixem ;)
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Specjalnie dla Ciebie znalazłem w 20 sekund takie przypadki:
- Suunto Ambit - Second crash since returned from service https://www.youtube.com/watch?v=nIdOaoUk1m8
- Suunto Ambit 2 - TE realtime is freezing
- Suunto Ambit 2s frozen after 4 days!
- Ambit Frozen Display - My Ambit Died this morning
- My Ambit watch is frozen and the screen is blank.
- Thread: Frozen Ambit http://forums.watchuseek.com/f233/froze ... 44458.html

itd itd, więc to że Ty nie znasz takich przypadków nie znaczy, że takich nie ma(niestety).
Taki sprzęt sprzedawany jest w tysiącach a nawet milionach i nie ma opcji, żeby wszystkie nano/pikometrowe ścieżki wydrukowały się na tip-top itp. Kwestia kontroli jakości, kontroli dostawców podzespołów, nie mówiąc o sofcie.
Jak widać obie firmy grzecznie wymieniają sprzęt nawet po kilka razy zarówno Garmin jak i Suunto.
RP35
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

blas pisze:Specjalnie dla Ciebie znalazłem w 20 sekund takie przypadki:
- Suunto Ambit - Second crash since returned from service https://www.youtube.com/watch?v=nIdOaoUk1m8
- Suunto Ambit 2 - TE realtime is freezing
- Suunto Ambit 2s frozen after 4 days!
- Ambit Frozen Display - My Ambit Died this morning
- My Ambit watch is frozen and the screen is blank.
- Thread: Frozen Ambit http://forums.watchuseek.com/f233/froze ... 44458.html

itd itd, więc to że Ty nie znasz takich przypadków nie znaczy, że takich nie ma(niestety).
Taki sprzęt sprzedawany jest w tysiącach a nawet milionach i nie ma opcji, żeby wszystkie nano/pikometrowe ścieżki wydrukowały się na tip-top itp. Kwestia kontroli jakości, kontroli dostawców podzespołów, nie mówiąc o sofcie.
Jak widać obie firmy grzecznie wymieniają sprzęt nawet po kilka razy zarówno Garmin jak i Suunto.
Nie mogę się z Tobą nie zgodzić , zawsze trafi się jakiś felerny model, ale nigdzie nie pisałem że takich przypadków niema . Tak samo nie będę mówił coś w stylu, że garmin ma ich więcej niż suunto, bo to bez sensu, wystarczy to forum i już kto to czyta to wyrabia sobie opinię .... ;)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

chce wam się tak narzekać ?
kupujcie i biegajcie :)
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Popieram.
U mnie już 500km z czego 300 biegiem i wszystko w najlepszym porządku, aż miło używać :)
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Podpowiedzcie, gdzie kupić Fenixa? Wszyscy jadą na tej samej cenie 2199 za wersję Performer?
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ