Wypada napisać parę słów o sobie, co nie będzie łatwe ze względu że tak naprawdę nie wiem od czego zacząć no ale może po kolei.
Imię: Michał
Wzrost: 182
Waga: 74 kg
Miasto: Warszawa
Prywatnie: Posiadacz karty dużej rodziny

Staż biegowy: od kwietnia 2013
Ogólnie nie jestem stworzony do biegania ja to wiem i lekarze którzy mnie leczą też to wiedzą. Mam zrotowaną miednicę w dwóch płaszczyznach co za tym idzie jedna noga jest krótsza od drugiej co spowodowało także skrzywienie kręgosłupa. Różnica w długości nóg wynosi około 1cm niby nie wiele ale jednak przy tysiącu powtarzalnych ruchach biegowych wpływa to na moje kontuzję. Jestem dość kontuzjogennym osobnikiem i mimo iż wkładam sporo pracy aby jak najbardziej zapobiegać kontuzją (rozgrzewka, rozciąganie, ćwiczenia wzmacniające, basen) to one ciągle mi się przytrafiają w najgorszym dla mnie momencie.

W swoim relatywnie krótkim stażu biegowym borykałem się już z:
- Zapalenie rozcięgna podeszwowego (lewa noga)
- Zapalenie gęsiej stopki (lewa noga)
- ITBS (lewa noga)
- Zapalenie ścięgna strzałkowego (lewa noga)
- Zapalenia ścięgna Achillesa (lewa noga)
- Zapalenie mięśnia płaszczkowatego (lewa noga)
- Shin Splints (lewa noga)
Jest tego naprawdę sporo ale po pierwsze odkąd biegam mam więcej motywacji żeby wykonywać ćwiczenia ogólnorozwojowe a co za tym idzie skończyły się bóle kręgosłupa a po drugie kiedyś jeden lekarz powiedział mi że z dwojga złego to lepiej już jak biegam niż jakbym miał siedzieć na kanapie. Obniżyła się też moja waga co ma duży wpływ na obciążenie kręgosłupa.

Ze względu na krótszą nogę biegam w indywidualnie wykonanych wkładkach do butów które w jakimś stopniu mają za zadanie niwelować nierówność i lepiej ustawiać stopę. Badania które dotychczas robiłem wskazują że powinienem używać butów neutralnych i w takich też biegam
Buty: Kalenji Ekiden 50, Nike Pegasus 30, Nike Pegasus 31, Nike Zoom Elite 7, Nike Zoom Terra Kiger
Zegarek: Gramin Forerunner 310XT
Software: Endomondo , SportTracks 3

Za PB uważam tylko czas osiągnięty na atestowanej trasie
5KM: 00:22:07 XXV Bieg Konstytucji 3 Maja (2015-05-03)
10KM: 00:45:40 Szybko po Woli (2015-05-17)
HM: 01:48:09 Bmw Półmaraton Praski (2014-08-31)
M: 04:19:37 21^ Maratona di Roma (2015-03-22)

Celem prowadzenia otwartego dzienniczka treningowego/bloga jest dzielenie się moimi treningami, doświadczeniami, sukcesami jak i porażkami
Jeżeli chodzi o cele sportowe to:
1) krótko terminowe to poprawa czasu na 5KM podczas Biegu Konstytucji 5 maja (zrealizowane)
2) długo terminowe to odwet za poprzedni rok (o tym w kolejnych wpisach) w Maratonie Warszawskim i o ile zdrowie pozwoli zbliżenie się do granicy 4h