1 PZU Maraton Szczeciński
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć.
Czy ktokolwiek z Was wie coś więcej na temat tego wydarzenia? Jakiś czas temu pojawiły się wstępne informacje, strona na FB + info, że wiecej szczegółów w tym plan trasy pojawi się do końca marca. Zbliża się koniec, ale kwietnia, a w eterze echo.
Czyżby temat umarł? Jeżeli pod koniec kwietnia nie ma żadnych szczegółowych informacji co do tak poważnej imprezy planowanej na wrzesień to zaczynam wątpić czy w ogóle dojdzie ona do skutku.
Czy ktokolwiek z Was wie coś więcej na temat tego wydarzenia? Jakiś czas temu pojawiły się wstępne informacje, strona na FB + info, że wiecej szczegółów w tym plan trasy pojawi się do końca marca. Zbliża się koniec, ale kwietnia, a w eterze echo.
Czyżby temat umarł? Jeżeli pod koniec kwietnia nie ma żadnych szczegółowych informacji co do tak poważnej imprezy planowanej na wrzesień to zaczynam wątpić czy w ogóle dojdzie ona do skutku.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Spokojnie, o półmaratonie również jeszcze brak danych.
Organizacja takiej imprezy nie jest zapewne łatwa i wymaga sporo uzgodnień.
Liczę na to, że odpowiednie władze i instytucje się dogadają i te imprezy sportowe w Szczecinie dojdą do skutku.
Półmaraton w tym roku, po poprzedniej wpadce, zmienił organizatora.
Maraton w Szczecinie ma być po raz pierwszy.
Czekamy
Organizacja takiej imprezy nie jest zapewne łatwa i wymaga sporo uzgodnień.
Liczę na to, że odpowiednie władze i instytucje się dogadają i te imprezy sportowe w Szczecinie dojdą do skutku.
Półmaraton w tym roku, po poprzedniej wpadce, zmienił organizatora.
Maraton w Szczecinie ma być po raz pierwszy.
Czekamy

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Wyga
Spox. Zawsze to fajnie w swoim mieście pośmigać
. Czasu jednak coraz mniej a ludzie planują starty z jakimś tam, jednak, wyprzedzeniem. Żeby potem nie było tak, że zgłosi się 1000 osób i będzie piękna katastrofa.

- keiw
- Zaprawiony W Bojach
17 maja jadę na maraton do Opola. Obecnie zgłoszeń jest troszkę ponad 200 i raczej katastrofy nie ma 
Tam równolegle będą konkurencje na 5 różnych dystansach: półmaraton, 10k, bieg festiwalowy, sztafeta firmowa.
Dlaczego 1000 osób to miałaby być katastrofa?
Może organizatorzy rozważają różne opcje, by uatrakcyjnić ten dzień, zdając sobie właśnie sprawę z tego, że na początek może chętnych nie być za dużo na maratoński dystans.
Tydzień po Szczecinie jest maraton PZU w Warszawie - zapewne to też będzie miało jakiś wpływ na frekwencję.
Jeśli z jakiś powodów nie wypali zorganizowanie tej imprezy w naszym mieście, to się zapiszę na W-wę.
Mam jednak nadzieję, że wszytko będzie OK.

Tam równolegle będą konkurencje na 5 różnych dystansach: półmaraton, 10k, bieg festiwalowy, sztafeta firmowa.
Dlaczego 1000 osób to miałaby być katastrofa?
Może organizatorzy rozważają różne opcje, by uatrakcyjnić ten dzień, zdając sobie właśnie sprawę z tego, że na początek może chętnych nie być za dużo na maratoński dystans.
Tydzień po Szczecinie jest maraton PZU w Warszawie - zapewne to też będzie miało jakiś wpływ na frekwencję.
Jeśli z jakiś powodów nie wypali zorganizowanie tej imprezy w naszym mieście, to się zapiszę na W-wę.
Mam jednak nadzieję, że wszytko będzie OK.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Na stronie PZU w kalendarzu imprez jest info o maratonie w Szczecinie w dniu 19 września 2015 r.:
http://pzuzdrowie.pl/plan-imprez-biegow ... a-2015-rok
Wcześniej była mowa o 20.09 teraz widać, że po uzgodnieniach impreza ma być dzień wcześniej w sobotę.
Fb -> https://pl-pl.facebook.com/events/363856880466747/
http://pzuzdrowie.pl/plan-imprez-biegow ... a-2015-rok
Wcześniej była mowa o 20.09 teraz widać, że po uzgodnieniach impreza ma być dzień wcześniej w sobotę.
Fb -> https://pl-pl.facebook.com/events/363856880466747/
Mój Blog "Luźne wpisy"
- czesuaf
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:43:21
- Życiówka w maratonie: 03:37:59 netto
Sobota? To się może trochę nie spodobać niebiegającym mieszkańcom. Z punktu widzenia organizacji ruchu w mieście, niedzielne przedpołudnie to znacznie lepszy pomysł. Ciekawe skąd się wzięła zmiana terminu?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Nie wiem dlaczego stanęło na sobocie.
Już od pewnego czasu zauważyłem datę 19.09, ale pomyślałem, że to może jakaś pomyłka.
Dziś trafiłem na kalendarz PZU i dodatkowo na oficjalną stronę FB i wychodzi na to, że choć data jest już potwierdzona.
Zapewne musieli to uzgadniać z władzami miasta, ale jak piszesz, może się to nie spodobać niektórym mieszkańcom.
Edit:
Od organizatora "Ruchowa Akademia Zdrowia" z FB:
Już od pewnego czasu zauważyłem datę 19.09, ale pomyślałem, że to może jakaś pomyłka.
Dziś trafiłem na kalendarz PZU i dodatkowo na oficjalną stronę FB i wychodzi na to, że choć data jest już potwierdzona.
Zapewne musieli to uzgadniać z władzami miasta, ale jak piszesz, może się to nie spodobać niektórym mieszkańcom.
Edit:
Od organizatora "Ruchowa Akademia Zdrowia" z FB:
1PZU Maraton Szczeciński odbędzie się 19.09 ( sobota). Zapisy ruszają lada dzień ( 1-7 maja) - dam znać . A trasa przebiegać będzie ULICAMI MIASTA SZCZECINA - 1 okrążenie.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- czesuaf
- Wyga
Ruszyły zapisy na pierwszą edycję szczecińskiego maratonu:
http://www.pzumaratonszczecinski.pl/
Również ujawniono trasę:
http://www.raz.szczecin.pl/1-pzu-marato ... jekt-trasy
W moim odczuciu olbrzymia prosta po prawobrzeżu a następnie powrót to duży minus.
http://www.pzumaratonszczecinski.pl/
Również ujawniono trasę:
http://www.raz.szczecin.pl/1-pzu-marato ... jekt-trasy
W moim odczuciu olbrzymia prosta po prawobrzeżu a następnie powrót to duży minus.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Trasa jeszcze może ulec zmianie:
Dlaczego uważasz, że ta trasa to minus? Ze względu na nawrót i częściowe jej pokrywanie się?Ze względu na remonty dróg i tramwaju na razie przedstawiamy Wam projekt trasy maratonu, która będzie przebiegała według poniższego zarysu i opisu , ale oficjalny pomiar i atestacja nastąpi pod koniec czerwca.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- czesuaf
- Wyga
Będąc ze Szczecina wiem jak wygląda okolica prawobrzeżnej części trasy. Jest to biegnąca jak strzała, odsłonięta szeroka jezdnia. W pewnym momencie mija się wręcz lotnisko aeroklubu, potem są blokowiska z wielkiej płyty. Na oko można powiedzieć, że przynajmniej 12km w jedną stronę. Osobiście, długie, proste odcinki, maratonów zawsze wydają mi się najcięższe, zwłaszcza, że można liczyć na wiatr na tak otwartej przestrzeni. Potem powrót drugą stroną jezdni.keiw pisze:Trasa jeszcze może ulec zmianie:Dlaczego uważasz, że ta trasa to minus? Ze względu na nawrót i częściowe jej pokrywanie się?Ze względu na remonty dróg i tramwaju na razie przedstawiamy Wam projekt trasy maratonu, która będzie przebiegała według poniższego zarysu i opisu , ale oficjalny pomiar i atestacja nastąpi pod koniec czerwca.

Oczywiście to tylko subiektywna opinia.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Biegam ten odcinek bardzo czesto, oczywiście nie ulicą
i wcale nie jest źle 
Często skręcam na Dąbie i dobiegam do os.Słonecznego i do domu wracam właśnie tym odcinkiem. Szczecin ma szerokie ulice, jak będzie wietrznie, to wszędzie będzie.
Nie ma co narzekać. Ja się cieszę, że maraton będzie w naszym mieście.
Tu akurat z tego tygodnia:

Często skręcam na Dąbie i dobiegam do os.Słonecznego i do domu wracam właśnie tym odcinkiem. Szczecin ma szerokie ulice, jak będzie wietrznie, to wszędzie będzie.
Nie ma co narzekać. Ja się cieszę, że maraton będzie w naszym mieście.
Tu akurat z tego tygodnia:

Mój Blog "Luźne wpisy"
- janekowalski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:26
- Życiówka w maratonie: 02:59:42
- Kontakt:
Faktycznie bieg odbędzie się w sobotę. Miałem nadzieję na nieco inaczej wytyczoną trasę ale ta też daje radę. Dobrze że Wyszyńskiego z górki a nie pod 

www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
- janekowalski
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:26
- Życiówka w maratonie: 02:59:42
- Kontakt:
ale będzie też kilka niezłych górek do pokonania...
www.sznrunner.blogspot.com - mój biegowy blog
-
- Wyga
Pisałem w tej sprawie do RAZ-u: sobota dlatego, bo w niedzielę kończy się PEKAO Open i chcieli jakoś połączyć te imprezy. Dla mnie błędne założenie - na tenis nie chodzą tysiące ludzi, a bieg w sobotę jednak sparaliżuje logistykę w mieście, tak myślę. Może dlatego puścili trasę na prawobrzeże, co generalnie też uważam za wyzwanie dla biegaczy. Długa prosta, odkryta droga więc jak pogoda nie dopisze (słońce lub silny wiatr) to będzie cieżko. Poza tym jednak mega fajnie, że i u nas, "nad morzem"
będzie maraton.