Buty do biegania dla pronatorów.

Creslin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Potrzebuje pomocy w wyborze butów dla pronatora. Po roku czasu, po przebiegnięciu prawie 1000 km, półmaratonów, postanowiłem (mądrze, w czas) sprawdzić jakie buty dla mnie i okazało się że muszę zamienić buty dla pronatorów.

Moje pytanie brzmi jakie polecacie, jest ich masa, a ja zbytnio nie wiem które wybrać. Docelowo biegam większość po asfalcie (czasami leśne), biegam 3-4x w tygodniu różne dystanse. W tej chwili przygotowuję się do maratonu. Słyszałem, że jedna z lepszych firm to "brooks" ale myślałem też o asics-ach.

Dzięki z góry
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A dlaczego uważasz, ze powinieneś był sprawdzić wcześniej? Skoro dobrze sie czułeś w butach nie dla pronatorów to nie ma podstaw do przypuszczeń, ze buty dla pronatorów bedą dla Ciebie lepsze.
Creslin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chodzi oto, że jednak coś cały czas było nie tak. Dlatego sprawdziłem, bolała mnie kostka, lekko kolano i ten ból się powiększał.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przyczyn tego, że coś było nie tak, może być sto, a fakt, że biegałeś w butach "nie dla pronatorów", jest jedną z bardziej błahych w tej setce. podział butów netrual-supinator-pronator nie ma sensu.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

But dla pronatorów usztywni Twój aparat ruchu, czyli tam gdzie ciało potrzebuje amortyzowania będzie jej mniej. Wiara w to, że buty cos poprawią to jest totalna ułuda. Twoje ciało jest pewnie słabo do biegania przygotowane - popracuj nad sprawnością ogólną, popraw "mechanikę swojego pojazdu a nie zmieniaj ogumienie".
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Creslin, a jaki,masz rozmiar stopy? Chodzi o dlugosc wkladki.
Creslin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widzicie, każdy mówi co innego. Niektórzy mi tłumaczyli, że złe buty, czyli nie dla pronatorów na pewno z czasem spowodują kontuzję... Tutaj tłumaczycie, że ogumienie nie zmieniać ;)

No nic. Skoor długość wkładki 28 cm.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A duza masz ta pronacje?
Creslin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wczoraj, w sklepie zrobiłem ten test/badanie etc nie wiem jak to nazwać. Gość mi powiedział o średniej pronacji i że jest to u mnie bardzo widoczne.
Awatar użytkownika
YorickG
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:49:54

Nieprzeczytany post

Creslin pisze:Widzicie, każdy mówi co innego. Niektórzy mi tłumaczyli, że złe buty, czyli nie dla pronatorów na pewno z czasem spowodują kontuzję... Tutaj tłumaczycie, że ogumienie nie zmieniać ;)
U mnie było to samo. Biegałem w neutralnych teraz zmieniłem na GT-2000 (Asics foot-id uparło się na pronację) i ciągle jakiś problem z prawym butem. Nie wiem czy się nie skończy na kupieniu drugiej pary typu Nimbus. Spróbuję jeszcze wkładkę zmienić.
5k: 0:23:07 - Warsaw Track Cup
10k: 0:46:34 - VII Bieg GPW - Mokotów
HM: 1:48:11 - II BMW Półmaraton Praski 2015
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poczytaj o tych butach NB M860 v5 i powiedz co o nich myslisz.
Creslin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No teraz to już nie wiem co robić.
Myślałem jeszcze o Brooks Vapor 2 albo coś od nich.. hmm
Awatar użytkownika
acro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie jestem wprawdzie doświadczony jeżeli idzie po bieganie ale przytoczę swój przypadek - w zeszłym roku po ok. 50km skończyłem biegi z opuchniętą lewą kostką, z którą później się męczyłem 2 miesiące (okłady, żele itp). Po powrocie do stanu używalności założyłem ponownie buty (Kalenji), zrobiłem kilka kroków i poczułem ten sam ból. Doszedłem do wniosku, że buty miałem niedostosowane do nogi. Po przerwie zimowej zagościłem dzisiaj na bieżni z kamerą w starych butach. To co zobaczyłem na nagraniu było dowodem na to, że za spuchniętą kostkę śmiało mogę winić buty (jako początkujący kupiłem po prostu tanie buty do biegania bez doboru do stopy). Po pierwszym teście ubrałem zalecane przez sprzedawcę Adidasy Supernova Sequence 7m z bardzo mocną stablizacją pronacji i ponownie obejrzałem nagranie. Różnica jest kolosalna - noga ustawia się prosto, wprawdzie nie całkiem ale odczuwalnie inaczej się w nich biegło, a zwłaszcza chodziło po sklepie bo czuć wzmocnienie od wewnętrznej strony. Niedługo będę je testował w pierwszych tego roku przebieżkach i dam znać jak się spisują. Osobiście Creslin - po swoich doświadczeniach wiem, że jest to możliwe, że u Ciebie przyczyną jest źle dobrany but, przy czym lekka pronacja nie daje Ci się tak we znaki jak mi (a mam sporą).
Obrazek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale wg mnie nie rozumiesz problemu. Wybrałeś jakiś but bezrefleksyjnie, pierwszy z brzegu, tani. Ja nie mowię, ze to jest dobra droga. Ale jestem przeciwny temu co nazywamy "profesjonalnym" doborem w oparciu o jakies wskazania medyczne. W Towim przypadku wystarczyloby, żebyś zadał sobie troche trudu i zanim zaczniesz biegać w tym wybranych przez siebie Kalenji zobaczył jaki sie czujes zakładając buty z innych jakościowo półek. Wg mnie czułeś sie w Kalenji niewygodnie ale nie rozumiałeś tego, bo nie miałeś punktu odniesienia. Dałeś akurat świetny przykład. Jak podejrzewam biegałeś w jakimiś Kalenji 50. To jest Mały Fiat. A przesiadles sie do Mercedesa. Naprawdę nie potrzebny jest profesjonalny doradca żeby odczuć różnice od razu po włożeniu stopy do buta. Punkt odniesienie przy wyborze butów jest ważny. Taki przykład opisywałem kiedyś tutaj:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=5251
Awatar użytkownika
YorickG
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:49:54

Nieprzeczytany post

Taki przykład opisywałem kiedyś tutaj:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=5251
Bardzo ciekawy tekst. Szkoda że nie trafiłem na niego wcześniej pewnie inaczej podszedłbym do zakupu nowych butów. Trochę jednak teraz czuję zaniepokojony. Napisałeś:
Wiem na pewno, że twarda część podeszwy od środka stopy może oddziaływać negatywnie na staw kolanowy, bo ta twardsza część po prostu jest mało elastyczna i kiepsko amortyzuje, więc kolano za pośrednictwem kości podudzia „nadziewa się” na twardy kawałek jakiegoś tworzywa.
I chyba dokładnie opisałeś to co odczuwam w nowych GT-2000. Czyli twardsza podeszwa co w moim przypadku wiąże się z powstawaniem odcisków po wewnętrznej stronie pięty na wyskości końcówki wkładki. Może mój organizm daje mi znać że to nie buty dla mnie. Trochę się teraz obawiam o kolana za jakiś czas, jeśli to może mieć rzeczywiście przełożenie na staw kolanowy. Wczoraj w GoSport trafiłem na ok sprzedawcę który sporo biega i mówił że one mogą się jeszcze trochę "poddać". Ale na ile bezpiecznie dać im czas? Bo chyba jednak jak te odciski będą się dalej pojawiać to coś nie tak i lepiej kupić jakieś Cumulusy albo Pulse?

Polecam wszystkim ten artykuł:
http://www.ofp-fizjobiomech.pl/pronator ... e-badania/
Wiem jedno wybiorę się do fizjoterapeuty bo tam jest najpewniejsza odpowiedź na pytania.
5k: 0:23:07 - Warsaw Track Cup
10k: 0:46:34 - VII Bieg GPW - Mokotów
HM: 1:48:11 - II BMW Półmaraton Praski 2015
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ