Jak wyznaczyć poprawnie dystans na stadionie 400m?
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
np. 138 m będzie na 6 torze od mety do znacznika 300m do mety (przy założeniu szerokości 1,22 m toru).
Użyj np. tego kalkulatora i nastpnie trochę pomyśl i postaraj się wyszukać jak na ich podstawie mozesz odnaeść interesujące Cię dystanse.
Użyj np. tego kalkulatora i nastpnie trochę pomyśl i postaraj się wyszukać jak na ich podstawie mozesz odnaeść interesujące Cię dystanse.
Krzysiek
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

Buniek, a jak są tylko 4 tory?
Sorry, nie mogłem sobie darować.
zastanawiam się, co się dzieje w czyjejś głowie, że pojawiają się tam takie pomysły. jest stadion, na którym pomierzono kilka charakterystycznych odcinków, i na ten pomierzony stadion ktoś wchodzi z kółkiem mierniczym albo kamykiem na sznurku i mierzy np. 138 metrów.
to jest na swój sposób piękne, ale... dlaczego?
zastanawiam się, co się dzieje w czyjejś głowie, że pojawiają się tam takie pomysły. jest stadion, na którym pomierzono kilka charakterystycznych odcinków, i na ten pomierzony stadion ktoś wchodzi z kółkiem mierniczym albo kamykiem na sznurku i mierzy np. 138 metrów.
-
Sarmatianna
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na takiej samej zasadzie jak gwoździe kute przez kowala z żelaza pozyskanego w dymarce.Qba Krause pisze: to jest na swój sposób piękne, ale... dlaczego?
138 m na stadionie wymierzyłabym sobie GPS'em albo jakiś prymitywnym cyrklem z gałęzi o rozstawie 1m.
Pytanie o cel tych działań pozostaje poza moim zasięgiem....
-
Runner11
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
A czy te belki białe (na niektórych stadionach są) przy pierwszym torze nie mają 1m ? Nawet jeśli mają 96cm to łatwo to obliczyć
-
Sacre
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
NO ciekawe, sprawdze, tylko nie wiem, dlaczego ma być akurat 138m skoro ten tor daje 300m, jest tam linia na łuku, aby wyszło 300m, albo nie rozumiem tych linii na bieżni.Buniek pisze:np. 138 m będzie na 6 torze od mety do znacznika 300m do mety (przy założeniu szerokości 1,22 m toru).
Tylko będę zaczynał od prostej i kończył na łuku a następnie od łuku na prostej kończył, ale idea będzie ta samasosik pisze:Jak masz taśmę mierniczą to sprawa jest prosta.
Od lini start ( np 400m )/ mety do znacznika 300 metrowego ( powinna być linia narysowana przez wszystkie tory na końcu pierwszego łuku ) masz na pierwszym torze 100 metrów.
Potem od tej lini po pierwszym torze lecisz sobie odpowiedni odcinek ( w tym przypadku 33 metry ). Na poniższym obrazku 100 metrów po 1 torze jest między zaznaczonymi na czarno liniami.
A jak są tylko 2 tory i pierwszy tor ma 360m i co wtedy ? Daruj takie komentarze koleżko.Qba Krause pisze:Buniek, a jak są tylko 4 tory?
Nazywaj te 133m jak chcesz, przebieżki, odcinki, rytmy, interwały, wytrzymałość specjalna etc... Mi to jest potrzebne.
I jestem wdzięcznym tym co odpowiedzieli rzetelnie w temacie.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Do przemyślenia:
ps.
Jeżeli przekonałbyś ludzi do tego ze te wyliczenia mogą być do czegoś przydatne to moze uzyskałbyś lepszą pomoc. Ty jednak wolisz powiedzieć potrzebne mi co was to obchodzi do czego. Taka postawa w połączeniu z iością i czasami podobnym poziomem abstarkcji Twoich wątków sprawia ze trochę wyglądasz na internetowego trolla.
Pracując na podbiegach jest wiele wariantów. Pamiętam raz na Letsrun podałem przykład: podbiegów 400 metrowych. Zaraz pytanie: ”Mam tylko 300 metrowy i co mam robić?” Użyj wyobraźni. Chcę Ci powiedzieć coś co wydarzyło się 30 lat temu. Bud Winter był trenerem Tommiego Smitha. Ja także byłem młodym trenerem w 1974 roku i mieliśmy spotkanie z Budem. Trener powiedział nam, że Smith robi siłę na podbiegu o długości 87 jardów. Byliśmy zaciekawieni. Dlaczego 87? Może 80 metrów ? To mu zajmuje pewnie z 10, 11 sekund. Ok, ale dlaczego takie? Dwie godziny dyskusji. Potem zapytaliśmy się trenera: „Jaki jest tego powód? Dlaczego 87? On odpowiedział: „Bo od 88 zaczyna się zbieg.
Tak więc wielokrotnie chcemy być zbyt naukowi we wszystkim. Wy używacie co macie. Ten chłopak miał podbieg o długości 87 jardów. Percy Cerutty używał wydm, że on miał akurat wydmy. Kiedy piszemy o systemie który dał coś sportowcowi i próbują iść ta samą drogą ludzie bez fantazji mówię nie.
ps.
Jeżeli przekonałbyś ludzi do tego ze te wyliczenia mogą być do czegoś przydatne to moze uzyskałbyś lepszą pomoc. Ty jednak wolisz powiedzieć potrzebne mi co was to obchodzi do czego. Taka postawa w połączeniu z iością i czasami podobnym poziomem abstarkcji Twoich wątków sprawia ze trochę wyglądasz na internetowego trolla.
Krzysiek
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

Samartianna, chcę taki GPS co wymierzy 138 m na stadionie 
Buniek, dzięki za superaśny cytat. Czy troll, który nie wie, że jest trollem, jest trollem?
Sacre, Ty mi daruj moje komentarze, ale dzień taki piękny, a ja siedzę w biurze, więc chyba można wybaczyć, ze mi odbija?
Buniek, dzięki za superaśny cytat. Czy troll, który nie wie, że jest trollem, jest trollem?
Sacre, Ty mi daruj moje komentarze, ale dzień taki piękny, a ja siedzę w biurze, więc chyba można wybaczyć, ze mi odbija?
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
+1Buniek pisze:Do przemyślenia:Pracując na podbiegach jest wiele wariantów. Pamiętam raz na Letsrun podałem przykład: podbiegów 400 metrowych. Zaraz pytanie: ”Mam tylko 300 metrowy i co mam robić?” Użyj wyobraźni. Chcę Ci powiedzieć coś co wydarzyło się 30 lat temu. Bud Winter był trenerem Tommiego Smitha. Ja także byłem młodym trenerem w 1974 roku i mieliśmy spotkanie z Budem. Trener powiedział nam, że Smith robi siłę na podbiegu o długości 87 jardów. Byliśmy zaciekawieni. Dlaczego 87? Może 80 metrów ? To mu zajmuje pewnie z 10, 11 sekund. Ok, ale dlaczego takie? Dwie godziny dyskusji. Potem zapytaliśmy się trenera: „Jaki jest tego powód? Dlaczego 87? On odpowiedział: „Bo od 88 zaczyna się zbieg.
Tak więc wielokrotnie chcemy być zbyt naukowi we wszystkim. Wy używacie co macie. Ten chłopak miał podbieg o długości 87 jardów. Percy Cerutty używał wydm, że on miał akurat wydmy. Kiedy piszemy o systemie który dał coś sportowcowi i próbują iść ta samą drogą ludzie bez fantazji mówię nie.
ps.
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

One są połączone przez wsuwane zaczepy. One są jednak tak różnorodne, ze może być 1-3cm różnicy na metrze.Runner11 pisze:A czy te belki białe (na niektórych stadionach są) przy pierwszym torze nie mają 1m ? Nawet jeśli mają 96cm to łatwo to obliczyć
- hatek
- Zaprawiony W Bojach

- Życiówka na 10k: 41:48
- Życiówka w maratonie: 3:28:01
Nieładnie się tak nabijać z forumowicza.
Wystarczy, że ma plany, któregoś ze sławnych trenerów z czasów Jagiellońskich.
Interwały były wtedy podawane w łokciach.
Wystarczy, że ma plany, któregoś ze sławnych trenerów z czasów Jagiellońskich.
Interwały były wtedy podawane w łokciach.
Prawdopodobnie jestem Laską Kabacką.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.
W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.
W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
-
Sacre
- Zaprawiony W Bojach

\A wiesz do czego mi jest potrzebne 133m ? Czy nie wiesz do czego, co chcę z tym zrobić i co osiągnąć?kadoel pisze:Chyba nie udało się wyznaczyć na bieżni odcinka 133m bądź 138m skoro biegałeś 400m..
- mirass
- Stary Wyga

- Życiówka na 10k: brak
Nie napisałeś po co, więc nikt nie wie. Co jednocześnie łączy się z tym, że ludzie się śmieją i nie chcą pomóc.
-
Sacre
- Zaprawiony W Bojach

Chcę pobiec 2x 10-12 [30-30] - dwie serie po 10-12 powtórzeń, jedno powtórzenie wynosi równe 30s nie 29, ani 31s [bez ściemy tutaj nie pisząc jużo setnych sekundy ;p] i 30 sekund truchtu tak aby serce nie opadło do stanu wyjściowego, przerwa między seriami około 2-3minut w truchcie. I te 30sekund muszę przebiec na 133m, jak za lekko będzie to dodać muszę 5m.mirass pisze:Nie napisałeś po co, więc nikt nie wie. Co jednocześnie łączy się z tym, że ludzie się śmieją i nie chcą pomóc.
Temu w tym jest bardzo ważna dokładność wykonania i przygotowania tego.
-
Qba Krause
- Zaprawiony W Bojach

a jaki jest cel tego treningu, dokładnie? dlaczego to są tak krtókie odcinki biegane b. konkretnym tempem?
-
Rolli
- Zaprawiony W Bojach

100m jest odmierzone a resztę oblicz krokami i połóż butelkę.Sacre pisze:Chcę pobiec 2x 10-12 [30-30] - dwie serie po 10-12 powtórzeń, jedno powtórzenie wynosi równe 30s nie 29, ani 31s [bez ściemy tutaj nie pisząc jużo setnych sekundy ;p] i 30 sekund truchtu tak aby serce nie opadło do stanu wyjściowego, przerwa między seriami około 2-3minut w truchcie. I te 30sekund muszę przebiec na 133m, jak za lekko będzie to dodać muszę 5m.mirass pisze:Nie napisałeś po co, więc nikt nie wie. Co jednocześnie łączy się z tym, że ludzie się śmieją i nie chcą pomóc.
Temu w tym jest bardzo ważna dokładność wykonania i przygotowania tego.