wytrzymałość techniczna
- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:53:02
- Życiówka w maratonie: brak
Właśnie natrafiłem na taki środek treningowy w planie jak Wytrzymałość techniczna np. WT 600m, 400m, 200m, 100m, 200m, 400m, 600m (przerwa między odcinkami 1min.) I nic o nim nie wiem.
I tu kilka pytań
Co to ma na celu? czy należy przyjąć, że taki środek na krótsze dystanse np. 10km (w przygotowaniach maratońskich tego nie widziałem).
I tu kilka pytań
Co to ma na celu? czy należy przyjąć, że taki środek na krótsze dystanse np. 10km (w przygotowaniach maratońskich tego nie widziałem).
- rubin
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
WT to raczej wytrzymałość tempowa, a nie techniczna
W Internecie sporo informacji na ten temat, np. tu: http://www.magazynbieganie.pl/tag/bieg-tempowy/
W Internecie sporo informacji na ten temat, np. tu: http://www.magazynbieganie.pl/tag/bieg-tempowy/
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
małymiś pisze:Właśnie natrafiłem na taki środek treningowy w planie jak Wytrzymałość techniczna np. WT 600m, 400m, 200m, 100m, 200m, 400m, 600m (przerwa między odcinkami 1min.) I nic o nim nie wiem.
I tu kilka pytań
Z tego co się orientuję to WT oznacza - wytrzymałość tempową

- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
żadna tam wytrzymałość tempowa (rozumiana jako to: http://wbiegu24.pl/index.php?option=com ... Itemid=481)
w planie ułożonym przez trenera na 10 poniżej 45m widzę legendę: WT- "wytrzymałość techniczna"
przykładowo jest trening na 16 km z czego 4 km 10x400 x przerwa 2 min
albo
jest trening na 16 km z czego 2,5: WT 600m, 400m, 200m, 100m, 200m, 400m, 600m (przerwa między odcinkami 1min.)
w planie ułożonym przez trenera na 10 poniżej 45m widzę legendę: WT- "wytrzymałość techniczna"
albo
jest trening na 16 km z czego 2,5: WT 600m, 400m, 200m, 100m, 200m, 400m, 600m (przerwa między odcinkami 1min.)
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
małymiś pisze:żadna tam wytrzymałość tempowa (rozumiana jako to: http://wbiegu24.pl/index.php?option=com ... Itemid=481)
albo
Czego to ludzie nie wymyślą

to niech ten trener wytłumaczy co to jest

-
- Zaprawiony W Bojach
rozumiem i uwierz mi, że nie jest to próba niecnego wyłudzenia wspaniałego darmowego planu dla siebie
chodzi mi raczej o to dlaczego nie dopytasz tego swojego trenera, o co mu chodzi? Skoro jest autorem, to będzie wiedział najlepiej, co miał na myśli.
Ja się też pierwszy raz spotykam z takim określeniem, więc całkiem możliwe, że albo jest to jakaś nowość w treningu, albo błąd w odczycie, albo trener zrobił czeski błąd - myślał o czym innym pisząc albo co

chodzi mi raczej o to dlaczego nie dopytasz tego swojego trenera, o co mu chodzi? Skoro jest autorem, to będzie wiedział najlepiej, co miał na myśli.
Ja się też pierwszy raz spotykam z takim określeniem, więc całkiem możliwe, że albo jest to jakaś nowość w treningu, albo błąd w odczycie, albo trener zrobił czeski błąd - myślał o czym innym pisząc albo co

-
- Zaprawiony W Bojach
jeżeli trener używa własnego określenia, to powinien jest wytłumaczyć. skoro tego nie zrobił, to zawodnik nie może prawidłowo wykonać planu, czyli i plan i trener jest do luftu.
każdy przypadek, gdy zawodnika zamiast bezpośrednio do trenera zwraca się do kolegów forumowiczów z wątpliwościami świadczy źle o trenerze.
edit: może to być trening o charakterze technicznym, ale z nastawieniem na utrzymanie jakości technicznej biegu na dłuższym odcinku. 400 i 600 m to już sporo jak na trening techniki i być może oto chodziło trenerowi, by zawodnik przypilnował pewnych aspektów technicznych w drugiej części długiego odcinka, gdy zmęczenie zaczyna przeszkadzać w utrzymaniu jakości.
każdy przypadek, gdy zawodnika zamiast bezpośrednio do trenera zwraca się do kolegów forumowiczów z wątpliwościami świadczy źle o trenerze.
edit: może to być trening o charakterze technicznym, ale z nastawieniem na utrzymanie jakości technicznej biegu na dłuższym odcinku. 400 i 600 m to już sporo jak na trening techniki i być może oto chodziło trenerowi, by zawodnik przypilnował pewnych aspektów technicznych w drugiej części długiego odcinka, gdy zmęczenie zaczyna przeszkadzać w utrzymaniu jakości.
- krzychooo
- Zaprawiony W Bojach
pewnie chodzi o to co Daniels określa jako Repetitions czyli odcinki np. 400m metrowe biegane na beztlenie ale przy zachowaniu równej prędkości i poprawnej techniki. Ma to poprawiać szybkość przy właśnie utrzymaniu techniki biegi. Może stąd ktoś se wymyślił "wytrzymałość techniczną" ?
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
jeszcze trenera nie wieszajmy. pójdę na trening to się dowiem, ale wolałbym wiedzieć coś, zanim zadam w grupie banalne pytanie, i nagle się okaże, że wszyscy wiedzą co to jest ta wytrzymałość techniczna a jakiś taki "z lasu".Qba Krause pisze: każdy przypadek, gdy zawodnika zamiast bezpośrednio do trenera zwraca się do kolegów forumowiczów z wątpliwościami świadczy źle o trenerze.
- barcel
- Zaprawiony W Bojach
nie pękajmałymiś pisze:jeszcze trenera nie wieszajmy. pójdę na trening to się dowiem, ale wolałbym wiedzieć coś, zanim zadam w grupie banalne pytanie, i nagle się okaże, że wszyscy wiedzą co to jest ta wytrzymałość techniczna a jakiś taki "z lasu".Qba Krause pisze: każdy przypadek, gdy zawodnika zamiast bezpośrednio do trenera zwraca się do kolegów forumowiczów z wątpliwościami świadczy źle o trenerze.

zabłyśniesz

-
- Zaprawiony W Bojach
po to macie trenera, żeby go pytać, a skoro się wstydzisz zapytać przy grupie, to weź go na bok na dwa słowamałymiś pisze:jeszcze trenera nie wieszajmy. pójdę na trening to się dowiem, ale wolałbym wiedzieć coś, zanim zadam w grupie banalne pytanie, i nagle się okaże, że wszyscy wiedzą co to jest ta wytrzymałość techniczna a jakiś taki "z lasu".Qba Krause pisze: każdy przypadek, gdy zawodnika zamiast bezpośrednio do trenera zwraca się do kolegów forumowiczów z wątpliwościami świadczy źle o trenerze.
( a swoją drogą, jeśli pozostali tez tak pochodzą do sprawy jak Ty, to w ten sposób może nawet cała grupa udaje , że wszystko rozumie