Supinująca/Pronacja
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 37:42
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie,
mam oto takie pytanie może ktoś mi coś doradzi. Mój rodzaj stopy to neutralna/lekka supinacja i takie tez buty staram sie dobierac do biegania, lecz dostalem w prezencie Salomon S-lab XT 6 Softground i jak sie orientuje to ten but jest neutralna/pronacja. Czy jest jakis sposob zeby to skorygowac wkladkami? Czy lepiej niezawracac sobie glowy i po prostu sprzedac buty bo szkoda nog. Nie lubie jak ktos robi takie prezenty. Niby wszystko ok a tu lipa...
mam oto takie pytanie może ktoś mi coś doradzi. Mój rodzaj stopy to neutralna/lekka supinacja i takie tez buty staram sie dobierac do biegania, lecz dostalem w prezencie Salomon S-lab XT 6 Softground i jak sie orientuje to ten but jest neutralna/pronacja. Czy jest jakis sposob zeby to skorygowac wkladkami? Czy lepiej niezawracac sobie glowy i po prostu sprzedac buty bo szkoda nog. Nie lubie jak ktos robi takie prezenty. Niby wszystko ok a tu lipa...
- embe
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:52
- Życiówka w maratonie: 3:23:30
-
- Rozgrzewający Się
Pech na calego bo buty od zony z przymusem przebiegniecia w nich kolejnej edycji zimowego maratonu bieszczadzkiego, jak tu babie wytlumaczyc ze nic z tego raczej nie bedzie. Juz slysze ten lament... :/
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Całe te pronacje supinacje to o pewnej części ciała kant rozbić.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:37:35
- Życiówka w maratonie: 02:58:32
Zakładaj buty i w nich biegaj a nie problemów se szukasz 
Jest jak Manfred pisze. Do tego są to buty w teren gdzie w ogóle te wszystkie wsparcia i podparcia to można do śmieci wyrzucić..

Jest jak Manfred pisze. Do tego są to buty w teren gdzie w ogóle te wszystkie wsparcia i podparcia to można do śmieci wyrzucić..
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2015, 17:40 przez krzys1001, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
czyli jak bo zglupialem? z supinacja mozna biegac w butach dla pronujacych? bez uszczerbku na zdrowiu?manfred pisze:Całe te pronacje supinacje to o pewnej części ciała kant rozbić.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tak, nie ma żadnych naukowych podstaw wg których dokonuje się tej klasyfikacji, że pronator/supinator. Możesz poczytać choćby to:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=2160
http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=2160
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Też nie do końca wierzę w pronację / supinację. Jak zacząłem biegać robiłem sobie "mokry test" + i oglądałem achillesy i wychodzilo mi że jestem neutralny, więc takie kupowałem buty i kilka lat w takich biegałem, potem poszedłem na testy na bieżni i wyszło z nich że jestem pronatorem
nie do końca wierzyłem w wynik testu, więc poszedlem do innego sklepu i powtórzyłem test - wyszło to samo: pronator. Następne buty kupiłem dla pronatorów, ale starych nie wyrzuciłem, biegam w nich nadal. Nie czuję żadnej różnicy jak biegam w butach dla pronatorów i neutralnych. Żadnej.

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nasze ciało po prostu tak działa, że pronacja pozwala nam lepiej amortyzować. Każdy w jakimś stopniu pronuje. Sprzedawców tak nauczono, ale zamiast skupić się na produkcie często udają lekarzy.Vick pisze:poszedłem na testy na bieżni i wyszło z nich że jestem pronatorem .....poszedlem do innego sklepu i powtórzyłem test - wyszło to samo: pronator.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:56
- Życiówka w maratonie: 3:29:33
Mam chyba odwrotny "problem".
Mianowicie, od zawsze jestem pronatorem i to sporym.
Pierwsze buty miałem jakieś 1000km i zostały wybrane raczej z przypadku:)
Drugie już były bardziej przemyślane, dla lekkich pronatorów Nike Lunarglide 5+.
W sumie wygodne buty i byłem z nich zadowolony. Od jakiegoś czasu próbuje znaleźć zastępcę.
Analizując moją technikę biegu i zużycie podeszwy pojawił się ten "problem". Podeszwa jest mocno zużyta na zewnętrznej/górnej części i na śródstopiu. Analizując technikę wyraźnie widać jak czubki butów stawiam do wewnątrz, a ciężar ciała spada na zewnętrzną część stopy. Pasuje mi to raczej do charakterystyki supinatora niż pronatora. Czy ktoś się z tym spotkał?
Mam zamiar kupić Nike Elite 8, bo chcę zwiększyć dynamikę bieg.
Mianowicie, od zawsze jestem pronatorem i to sporym.
Pierwsze buty miałem jakieś 1000km i zostały wybrane raczej z przypadku:)
Drugie już były bardziej przemyślane, dla lekkich pronatorów Nike Lunarglide 5+.
W sumie wygodne buty i byłem z nich zadowolony. Od jakiegoś czasu próbuje znaleźć zastępcę.
Analizując moją technikę biegu i zużycie podeszwy pojawił się ten "problem". Podeszwa jest mocno zużyta na zewnętrznej/górnej części i na śródstopiu. Analizując technikę wyraźnie widać jak czubki butów stawiam do wewnątrz, a ciężar ciała spada na zewnętrzną część stopy. Pasuje mi to raczej do charakterystyki supinatora niż pronatora. Czy ktoś się z tym spotkał?
Mam zamiar kupić Nike Elite 8, bo chcę zwiększyć dynamikę bieg.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45:36
Gdzieś ostatnio przeczytałam zdanie (może i tu na forum?
) że po 30 km każdy się staje pronatorem. Jeśli tak, to aż dziw producenci - lub spece od marketingowego bełkotu, nie wpadli na buty zmieniające geometrię podeszwy. Cóż za potencjał rozwoju sprzedaży!