Kalenji -TUNING

Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nowe są bajecznie wręcz łatwe do obróbki. Mają też nieco węższy kształt śródstopia i sztywniejszy zapiętek. Gdyby zrobiono je nie na bazie pianki eva tylko na booście to byłyby świetnym surowcem, ale pewnie cena skoczyłaby x10.
New Balance but biegowy
mysioperz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Piszę, bo chyba jedynie Pan Zenek bedzie mi w stanie pomóc. Trafiłam na tu szukając informacji o shin splints z którym sie zmagam i które doprowadza mnie do rozpaczy :chlip: Przejrzałam wątek - SZACUN WIELKI!!! Mam Kalenji Ekiden 50 i były topierwsze buty w których biegałam, potem kupiłam NIKE LUNARGLIDE +5 i biegałam w nich w zeszłym roku, ale w styczniu walnęły mi piszczele i kicha. Zaczełam szperac i wyszło mi że buty mogły mi pomóc w załapaniu kontuzji...szczególnie ze nike maja wysoki i bardzo sztywne zapiętek.. po przeczytaniu wątka doszłam do wniosku, że chciałabym spróbować przerobic moje kalenji i zobaczyć jaki ebedą efekty. I teraz najważniejsze, czy Zenek pomoże??:)
Nike chyba bede musiała oddac lub sprzedac, chyba że jest szansa na ich przerobienie..
Czekam na wieści co robic :)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poczułem się jak wywołany do tablicy i nieprzygotowany doktor Duda.
Napisałaś, że zaczęłaś coś tam szperać, a czy oprócz wywiadu internetowego zrobiłaś wywiad lekarski? Buty mogą równie dobrze zaszkodzić jak i pomóc, ale nigdy nie dowiemy się niczego pewniejszego, jeśli nie wykroczymy poza ten dwubiegunowy układ, bo możliwe, że buty nie mają nic wspólnego z twoją kontuzją.
Rahvean
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:50:15

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Nowe są bajecznie wręcz łatwe do obróbki. Mają też nieco węższy kształt śródstopia i sztywniejszy zapiętek. Gdyby zrobiono je nie na bazie pianki eva tylko na booście to byłyby świetnym surowcem, ale pewnie cena skoczyłaby x10.
Przerabiałem 2 razy stare Kalenji, wczoraj zakupiłem Kalenji One. Na coś zwrócić uwagę przy cięciu czy postępować analogicznie jak do Ekidenów 50?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zawsze trzeba zwracać uwagę na to żeby się nie pokaleczyć. To podstawa.
Rahvean
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:50:15

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Zawsze trzeba zwracać uwagę na to żeby się nie pokaleczyć. To podstawa.
No tego akurat nie udało się uniknąć i jest mała rana od szlifowania ;).
Czy zapiętek usuwać Twoim zdaniem w Kalenji One?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem nie trzeba go ruszać, bo wystarczy trochę go pomęczyć i pougniatać w rękach, aż zmięknie.
Awatar użytkownika
yotomeczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moje EKIDEN 50 po 500km niestety poddały się na zapiętkach - popruło się tam i mam teraz dziury (do biegania wkładam na pięty płatki kosmetyczne ale to nie jest dobre rozwiązanie na dłuższą metę)... Mam już One które czekają na tuning ale ponieważ zbliża się sezon pluchy myślę nad czymś z większym bieżnikiem.
Czy Discover (http://www.decathlon.pl/buty-do-biegani ... 95044.html) będą ok na błotko i ew. teren mniej utwardzony?
Chciałbym im ściachać pięty i podbicie - bo przyzwyczaiłem się do płaskich EKIDEN 50 - nadzadzą się na przeróbke? Ktoś z sukcesem je ztuningował?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2015, 17:13 przez yotomeczek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Urodzeni Biegacze" - moja inspiracja
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Łatwo je przerobić.
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Nie jestem pewien czy to te same, ale przerabiałem kaptereny, które mają bardzo bardzo twardą gumę na podeszwie. Przerabiają się łatwo, ale musiałem wycinać prawie całą podeszwę z przodu, zostawiając tylko pojedyncze "ząbki" bieżnika, bo biegało się bardzo niekomfortowo. Na poważnie rozważyłbym jednak bieganie w one z podeszwą z przodu. Poprzednią zimę przebiegałem w takich 50-tkach, tę planuję w one.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio jak troche rowerowalem zastanawialem sie nad uzyciem bieznika z opony rowerowej MTB do podklejenia pod przyciete ekideny one. Musialo by to byc w formie kilku oddzielnych elementow zeby zbytnio nie usztywnilo buta i klej musialby byc elatyczny i wytrzymaly.

W okolo 100zl powinny wyjsc mocno terenowe dreptaki ;)
Awatar użytkownika
yotomeczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Łatwo je przerobić.
Czyli pociachac te Discover jak 50?
Nie ma tam jakichś wzmocnień plastikowych w śródstopiu?
Zapiętki są tam z tektury czy plasik?
"Urodzeni Biegacze" - moja inspiracja
Stefcio22
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mam pytanko o model one
czy można ciąć wzdłuż tej najniższej linii na podeszwie?
Obrazek
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piętę tak. W miarę przechodzenia w śródstopie, trzeba płynnie wyprowadzać nóż z zanurzenia.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

NB 1980 Fresh Zante
m1980gb_nb_14_i.jpg
Ten but ma bardzo podobną charakterystykę jak te twoje krojone Kalenji. Uczucie przy bieganiu bardzo podobne. Jedna rzecz na plus - cała podeszwa jest w gumie więc nie ma uślizgów. Nic nie trzeba kroić. Niech nie zmyli cię stosunkowo dużo pianki na pięcie. Ten but wymusza prawidłowy bieg na śródstopiu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ