Polar M400

Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Zarejestrowaliście swojego polara tutaj ? https://register.polar.fi/
Tylko nie wiem po co go rejestrować, co daje to.
New Balance but biegowy
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:Ktoś pytał o sensor biegowy + gps, oto odpowiedź:
sensor biegowy: Wybierz Kalibracja lub Wybierz sensor do pomiaru prędkości. W menu Kalibracja wybierz Automatycznie lub Ręcznie. W menu Wybierz sensor do pomiaru prędkości ustaw źródło danych o prędkości: Sensor biegowy lub GPS. Więcej informacji na temat kalibracji sensora biegowego znajduje się w części Sensor biegowy Polar Bluetooth® Smar.
Nie chciałbym się czepiać ale wolę rozwiać swoje wątpliwości zanim pomyślę o zbieraniu funduszy na sensor biegowy. Z tego co zacytowałeś wynika, że zegarek daje możliwość wyboru jako źródła danych o prędkości między sensorem biegowym lub GPS. I właśnie o to "lub" chodzi.
Pamiętacie przecież słynną aferę z: " i / lub czasopisma " :hahaha:

Bo jeśli czytać to literalnie to wychodzi, że wybieram jako źródło albo jedno albo drugie.
W jaki więc sposób z sensora biegowego zczytam informację o przebytej trasie ?
Czy on również za to odpowiada ?
Dane z GPS podają nam informacje o trasie ( dystansie ) i prędkości ( choć nieprecyzyjnie ).
Czytałem, że sensory biegowe wymagają kalibracji więc nijak to się ma do odczytu danych o aktualnym położeniu.
Trochę szkoda abyśmy w trakcie używania sensora biegowego uzyskiwali informacje o tempie/prędkości ale trasy z tego nie wyrysuje nam Polar Flow.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:
Sacre pisze:Ktoś pytał o sensor biegowy + gps, oto odpowiedź:
sensor biegowy: Wybierz Kalibracja lub Wybierz sensor do pomiaru prędkości. W menu Kalibracja wybierz Automatycznie lub Ręcznie. W menu Wybierz sensor do pomiaru prędkości ustaw źródło danych o prędkości: Sensor biegowy lub GPS. Więcej informacji na temat kalibracji sensora biegowego znajduje się w części Sensor biegowy Polar Bluetooth® Smar.
Nie chciałbym się czepiać ale wolę rozwiać swoje wątpliwości zanim pomyślę o zbieraniu funduszy na sensor biegowy. Z tego co zacytowałeś wynika, że zegarek daje możliwość wyboru jako źródła danych o prędkości między sensorem biegowym lub GPS. I właśnie o to "lub" chodzi.
Pamiętacie przecież słynną aferę z: " i / lub czasopisma " :hahaha:

Bo jeśli czytać to literalnie to wychodzi, że wybieram jako źródło albo jedno albo drugie.
Czy on również za to odpowiada ?
Dane z GPS podają nam informacje o trasie ( dystansie ) i prędkości ( choć nieprecyzyjnie ).
Czytałem, że sensory biegowe wymagają kalibracji więc nijak to się ma do odczytu danych o aktualnym położeniu.
Trochę szkoda abyśmy w trakcie używania sensora biegowego uzyskiwali informacje o tempie/prędkości ale trasy z tego nie wyrysuje nam Polar Flow.
Dokładnie chyba tak jest, wybrać można jedno albo drugie, jeśli polar nie zrobi z tym prządku, albo ktoś nie zgłosi tego, aby to naprawili, może wezmą tę poradę i wydadzą update w tej sprawie.

Foot pod'a się kalibruje oczywiście, bo wtedy jest mniej więcej 1% błędu, a nie 5-10%. Każdy styl biegania jest inny, inna kadencja, inny kąt między podudziem i udem, nawierzchnia inna, inna długość kroku, różne rozmiary stopy etc...

Raczej ten sensor służyłby do wyliczania kadencja i jej poprawy.
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:
mondpas pisze:sensor biegowy: Wybierz Kalibracja lub Wybierz sensor do pomiaru prędkości. W menu Kalibracja wybierz Automatycznie lub Ręcznie. W menu Wybierz sensor do pomiaru prędkości ustaw źródło danych o prędkości: Sensor biegowy lub GPS. Więcej informacji na temat kalibracji sensora biegowego znajduje się w części Sensor biegowy Polar Bluetooth® Smar.

Dokładnie chyba tak jest, wybrać można jedno albo drugie, jeśli polar nie zrobi z tym prządku, albo ktoś nie zgłosi tego, aby to naprawili, może wezmą tę poradę i wydadzą update w tej sprawie.
źródło danych o prędkości

Więc nie rozumiem skąd sugestie, że trasa nie jest rejestrowana przez GPS przy wyborze footpoda. A wy już jakieś błędy chcecie zgłaszać. Aczkolwiek nie będziemy mieć pewności, dopóki ktoś nie sprawdzi w praktyce, co pewnie nastąpi w najbliższym czasie.
adku
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

harlan pisze:Po to w ustawieniach masz opcje połączenie z innym urządzeniem, abyś mógł połączyć zegarek ze swoim paskiem HR, nie ma możliwości złapania tętna z czyjegoś paska. No chyba ze zegarek jest popsuty, ale zakładam ze nie jest :)
Ale już w drugą stronę jest to możliwe, znaczy się inne urządzenie oprócz Twojego zegarka może czytać Twój puls (np. smartfon, albo bieżnia mechaniczna).
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobra Panowie, robiłem błąd że na sucho testowałem opcje przy 0 tempie, teraz jest gitara po przytrzymaniu pojawia sie wybór którą strefę chce zablokować, genialne w swojej prostocie.

A i do wszystkich co płakali teraz co autolap pokazuje avg tempo z przebytego kilometra.

Poprawy łapania Gpsa nie zauważyłem dalej jest to od 10s do 3 minut, ale do tego już przywykłem.

Jeszce jak się okaże że działa footpod a rejestruje trasę z gps to będzie to istna bajka, raczej nie ma szans aby zaskoczył footpod z deca ten na ant+?
SenioriT
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moja córka ma swoje konto i treningi - czy jest możliwe przenieść to do mojego konta?
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

SyncMyTracks na Androida
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
michalp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na rcx3 było tak ze tempo brał z footpada, a trasę rysował z GPS.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

michalp pisze:Na rcx3 było tak ze tempo brał z footpada, a trasę rysował z GPS.
Obyś miał rację w tym m400 ;p Pewnie zrobią tak jak w poprzednim modelu ;p
tapczan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

ten na ant+
Na ant+ na pewno nie bo Polar ma bluetooth smart / 4.0 . Pytanie co z innymi sensorami, ale obawiam się że może być rożnie bo nie ma jakiegoś standardu przesyłu informacji z footpoda ( w przeciwieństwie do pasków pulsometru). W przyszłym tygodniu będę miał okazję przetestować footpoda to podzielę się wrażeniami.

Tempo z footpoda + trasa z gpsa byłoby idealnie. Swoją drogą powinno się też pojawić info o kadencji i długości kroku zgodnie z zapowiedziami.

A sprawdzał już ktoś jak teraz wyglądają zaplanowane interwały w polar flow?
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zaplanowane interwały można chyba zagnieżdżać, ale nie wiem czy ktoś w to się bawi, ustawia i idzie biegać wg zaplanowanych interwałów, czy tak lepiej ? Kiedyś w to się bawiłem w rs400

A nie łatwiej jest po prostu zapytać w supporcie o tego footpoda i gps'a ? :)

Mam takie pytanie, skąd zegarek wie, kiedy stoję, siedzę, leżę ? Bo jak ruszam się to działa tutaj accelometr. :)
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na 100% po wyborze sensora do rejestrowania prędkości ślad dalej będzie rysowany z gps. Poza tym sensor bardzo przydaje się na bieżni mechanicznej lub tam gdzie nie ma zasięgu satelit.
Obrazek
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Łatwo nabijacie aktywność 24/7 ? Ja wybrałem 3 poziom, i zawsze jest powyżej 140% ostatnio było 183%.

Nie będzie może 4-5 poziomu do wyboru, może ktoś się w tym orientuje ?
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A sprawdzał już ktoś jak teraz wyglądają zaplanowane interwały w polar flow?
nie wygląda, przynajmniej nie widać w polarflow w zegarku działają jak działały
ODPOWIEDZ