Komentarz do artykułu Polacy biegają - wyniki sondażowego badania IBRiS

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeśli macie pytania, to siedzimy na konferencji z autorami, walcie śmiało. Dla mnie podejrzana jest marka Musse.
Michalski Paweł
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 39,31
Życiówka w maratonie: 4,06

Nieprzeczytany post

Należy doprecyzować co to znaczy "20% biega". Czy to, ze ktoś kiedyś potupał trochę to znaczy że już BIEGA? Nie sądzę by 1/5 z nas biegała w miarę regularnie. Może to wrodzony pesymizm...
tromba69
Awatar użytkownika
nodrog
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jaki jest % błąd metody?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bo większość z tej grupy to nie "my". To ludzie których nie znamy i oni nas nie znają.
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A na np. we wszystkich ankietach, o które prosi się mnie w necie lubię wpisywać jakieś absurdalne bzdury. Ciekawe ile osób robi podobnie? Może przeprowadzimy w tej sprawie ankietę? :)))
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie: Jaki był cel robienia takiej ankiety i metoda badawcza? Kto odpowiadał na pytania?
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Zobaczymy czy to był sondaż czy sonda.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

To nie było badanie internetowe ale badanie robione ta takiej samej zasadzie jak się robi sondaże przedwyborcze, czyli sonda telefoniczna - dzwonili do ponad 2 tys osób, klasyczna, dobra metoda badawcza.
Awatar użytkownika
MEL.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:56
Życiówka w maratonie: 3:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:To nie było badanie internetowe ale badanie robione ta takiej samej zasadzie jak się robi sondaże przedwyborcze, czyli sonda telefoniczna - dzwonili do ponad 2 tys osób, klasyczna, dobra metoda badawcza.
Niekoniecznie. Dzwoni się do tych osób, które mają telefon. Odpowiadają na pytania osoby, które mają czas/chcą odpowiedzieć. Psycholog w takim wypadku powiedziałby, że ludzie lubią się przechwalać, np. że biegają, choć dopiero maja zamiar biegać. Ja mam tak z ludźmi w pracy - organizowałam klub biegacza, zgłaszali się do mnie różni - od biegaczy wymiataczy, ironmanów itp. po osoby, które dopiero chcą zacząć biegać. Wielu z tych co chcieli po 5 latach nadal tylko chce.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

MEL. pisze:[Dzwoni się do tych osób, które mają telefon. Odpowiadają na pytania osoby, które mają czas/chcą odpowiedzieć.
Tak samo się robi sondaże wyborcze. To pierwsze takie badanie w Polsce.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po pierwsze, są osoby, które biegają sporadycznie, powiedzmy raz w miesiącu albo nawet rzadziej. Czy możemy je nazwać biegaczami? To trochę tak jak z ludźmi, którzy chodzą do kościoła dwa razy w roku. Czy można ich uznać za katolików?
Znam mnóstwo osób, które pójdą raz czy dwa razy pobiegać, a później ze względu na rażące błędy i brak motywacji zaprzestaną tej aktywności na kilka miesięcy. Takich osób jest naprawdę wiele i podejrzewam, że w ankiecie zaznaczyłyby one, że biegają. Warto byłoby w takich ankietach jasno zdefiniować, że za biegacza uznaje się przypuśćmy osobę, która wychodzi potruchtać przynajmniej dwa razy w tygodniu przez większą część roku.
Druga rzecz. Nie wiem dlaczego na niektórych diagramach punkty procentowe przekroczyły barierę 100... :niewiem: ? Jak to możliwe, że wszystkie razem opcje znacznie przekraczają tą wartość?
Jeżeli ktoś dla przykładu 50% dnia spędza w pracy, to nie może przez 70% dnia równocześnie oglądać telewizji (wykluczając możliwość oglądania TV w pracy). Tak samo jak nie można robić 90% kilometrażu w 1 zakresie i jednocześnie 20% w drugim...trochę to nielogiczne.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakoś to mało wiarygodnie wygląda.
Tak co drugi wykresik wydaje się podejrzany i nie gra z moim szacowaniem 'z bańki'. A danych na temat biegania w naszym kraju widziałem dużo.

Bardzo mi miło, że marka inov-8 się pojawiła, ale jakoś nie chce mi się wierzyć by była lepiej rozpoznawalna od Brooksa i Mizuno, których nie widać...

No i te 40% wśród grupy wiekowej 18-24 to coś nie teges. Jakieś dziwne kryteria musiały być użyte. Wyobrażacie sobie - jesteście studentami i większość ludzi z Waszego roku biega (bo zakładam, że wśród studentów jest więcej biegaczy niż wśród niestudentów)?

Pozdro
Kshysiek
napieraj.pl
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Fajnie to koresponduje z takim oto newsem:

http://kafeteria.tv/Polacy-7-NAJBARDZIE ... rSZPQwvanW
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest zwykła literówka. Miało nie być "Musse", a "musze". "Biegam bo musze". Ktoś inny układał badanie, kto inny interetował jego wyniki i nie zrozumiał co to jest "musze". To również tłumaczy wysoki odsetek biegaczy. Ci, których nie widzimy na ścieżkach i na zawodach, to właśnie ci ktoży muszą.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
ODPOWIEDZ