Bieganie + Kalistenika

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Luk43
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czesc ;)
Trenuje bieganie 4 razy w tygodniu jadę według planu ze strony bieganie.pl. Jestem w połowie 5tygodnia treningu, wczesniej przez 3miesiace bawiłem sie w domowa silownie/kalistenike. Cwiczylem 6-7 razy w tygodniu, nigdy nie katujac dużych partii mięśni dwa dni pod rząd (regeneracja). Potem problem z ciśnieniem - 2 tyg przerwy, co konkretnie wybilo mnie z rytmu do którego jakos nie bylem w stanie powrócić. Od 5 tygodni biegam (wt,czy,Sb,Nd). Pozostale dni mam wolne i chciałbym w to wpleść ćwiczenia street workoutowe Ew. Moze silownie (ale chętniej ćwiczę na dworze. Mam 3 cele w kalistenice: Front levera, back levera oraz Human flaga. Gdy cwiczylem te 3 miechy progres byl bardzo szybki, systematycznie zblizalem sie do wykonania tych 3 "pozycji". Moim celem jest utrzymanie każdego z nich przez min. 10s. Mógłby ktos wpleść w mój plan treningowy? (jesli jest potrzebne wrzucę tu rozpiskę biegów). Czy mogę tez jednego dnia biegac i ćwiczyć silowo? Waze 73kg przy 176cm wzrostu, taka rzecz jak poziomka wykonuje be problemów i jestem ja w stanie utrzymać ok 45s. Zyciowka podciagniec nachwytem to 30, ale nie wiem czy jest to potrzebna informacja. Od razu zaznaczam ze nie chce tez się bawic w żadne białka, itp. (brak kasy).

Za odp z góry dzieki ;)
PKO
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

30 podciągnięć to wyśmięnity wynik, masz dobrą wagę, i jesteś b. wytrzymały, i siła też jest w mniejszym stopniu. :)

Możesz wpleść w dni nie treningowe bądź treningowe,
np rano biegasz w wieczorem figury ćwiczysz.

Najlepszy progres uzyskuje się jak każdą figurę ćwiczysz 4-5x w tygodniu :)

Rób sylwetki dodatkowo.

A problem z ćiśnieniem to nie były problemy zdrowotne ? Jesteś zdrowy ? Bądź mogło to być spwodowane zbyt wysoką intensywnością/objętością treningu siłowego.

Chcesz rozpiskę/plan na każdą figurę ?

W somerze jest dobrze to opisane, są progresje etc...
Luk43
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niestety pn-pt z rana mam szkole, do 14:30-15:30 + czwartki zajęcia dodatkowe. Od biegu mam wolny pn, śr, pt, ale w Sb i Nd wygospodarowalbym tez czas na trening kalisteniczny bez problemu :) jakiś konkretny plan bardzo by mi się przydał bo wczesniej dzialalem na zasadzie freestyle'u. Cwiczylem wszystkie górne partie mięśni ale np. Klatę co 2-3 dzien by miała czas na regenerację. Dodam jeszcze ze dysponuje takim sprzętem jak hantle od 3 do 15kg, taśmę TheraBand, deseczke do ćwiczeń oraz podporki do pompek. moge regulować jej stopień nachylenia). Po wyjściu na dwór mam tez drążek:). Zastanawiam sie tez nad zainwestowaniem w pasy TRX.

Jeszcze pytanie: Co to znaczy robic sylwetki?
Co do ciśnienia - mogli byc wynikiem zbyt dużej objętości treningowej. Po 2 tyg spadki mi mniej więcej do 135-144/55-65, wczesniej mialem po 160/60.

Bardzo bym prosil o rozpiskę/plan na kazda figurę :)
Luk43
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wrzucam jeszcze adres do planu wg którego trenuje: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=306
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Luk43 pisze:Niestety pn-pt z rana mam szkole, do 14:30-15:30 + czwartki zajęcia dodatkowe. Od biegu mam wolny pn, śr, pt, ale w Sb i Nd wygospodarowalbym tez czas na trening kalisteniczny bez problemu :) jakiś konkretny plan bardzo by mi się przydał bo wczesniej dzialalem na zasadzie freestyle'u. Cwiczylem wszystkie górne partie mięśni ale np. Klatę co 2-3 dzien by miała czas na regenerację. Dodam jeszcze ze dysponuje takim sprzętem jak hantle od 3 do 15kg, taśmę TheraBand, deseczke do ćwiczeń oraz podporki do pompek. moge regulować jej stopień nachylenia). Po wyjściu na dwór mam tez drążek:). Zastanawiam sie tez nad zainwestowaniem w pasy TRX.

Jeszcze pytanie: Co to znaczy robic sylwetki?
Co do ciśnienia - mogli byc wynikiem zbyt dużej objętości treningowej. Po 2 tyg spadki mi mniej więcej do 135-144/55-65, wczesniej mialem po 160/60.

Bardzo bym prosil o rozpiskę/plan na kazda figurę :)
Na ciśnieniu tych numerkach nie znam się, więc nie podpowie ci nic w tej sprawie.

Szkołę masz rano, tzn. rano to o której, przeważnie jest to 8-9h, a przed szkołą co robisz? Nie pisz, że śpisz jeszcze ;p Wstań 4-5, zrób kilka resetów oraz rozrusz stawy i działaj ;p

Jeśli twój maksymalny czas trzymania w danej progresji figury X jest 60s to dzielisz to na 5 seri i co tydzień dodajesz serię bądź czas trzymania i jest to tak: Tylko w pełnym front leverze, back leverze oraz human flag nie ma czegoś takiego jak 60s trzymania, to czas jest za długi, przepali się układ nerwowy, trzymać najwyżej do 30s to maks, ale progresja jest łatwiejsza, tzn. kroki poprzednie za nim osiągnie się poziom mistrzowski.
Tydz 1) 3x12s
Tydz 2) 5x12s
Tydz 3) 3x24s
Tydz 4) 3x12s (deload - obcinamy połowę objętoœci)
Tydz 5) 4x24s
Tydz 6) 4x36s
Tydz 7) 5x36s
Tydz 8) 5x18s (deload -50%)
Tydz 9) 4x48s
Tydz 10) 4x60s
Tydz 11) 5x60s
Tydz 12) 5x30s (deload -50%)

chodzi w tym powyższym, że maksymalny czas dzielisz na 5 i zaczynasz od tej liczby sekund w pierwszym tygodniu, i dodajesz tak jak jest wyżej. TAk jak napisałem, nie dochodzisz do 60s, to jest tylko przykład łatwiejszego ćwiczenia, gdzie można wytrzymać w napięciu aż 60s.

Sylwetki to hollow body hold, hollow body rock, hollow body na brzuch, hollow body na brzuchu z kołysaniem się, superman, podpory przodem, tyłem bokiem, na rękąch i przedramionach, zwis na drążku, lean planche, pompki w sylwetce, podciąganie się w sylwetce, dipsy w sywletce, nietoperze, skin the cat i różne wariacje tych ćwiczeń i jeszcze inne ćwiczenia są etc
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ