schemat planu treningowego na 1:10 w półmaratonie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Goralll pisze:Z przeszłością sportową (trenowałem biathlon między 15 a 19 r.ż. i roczną przerwą na nic nie robienie po rozpoczęciu studiów) postanowiłem przygotować się do maratonu w 2012 r. W debiucie 2:56 przy objętości ok. 50-60 km i pracy fizycznej. W sensie, że na budowie przez wakacje dorabiałem przez 2 miesiące, a na jesień był debiut. Marzec 2015 1:13 połówka w Warszawie. Objętość między 90 a 120 km w porywach, choć 10 km w 33 min biegałem już na jesień 2014. No i jestem chudzina, 180/65.
sam sobie opracuj trening jesteś po 5 latach trenowania biathlonu masz podstawy demotyki treninu wytrzymałościowego przelej to na bieganie i tyle.

Tompoz
Tompoz
PKO
Awatar użytkownika
KrzysiekJ
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest

Nieprzeczytany post

tompoz:
Przecież autor napisał na początku, że chce porównać inne plany z tym co sam robi.
Więc plan dostosowany do aktualnego poziomu ma.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Problem jest taki że program treningowy nie robi się na dany wyniik tylko robi się na aktualny stan wytrenowania.

Tompoz
Tompoz
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:tutaj masz plan na 1h10 oraz na 1h30

http://www.plans-d-entrainement.cmonsit ... 60953.html

I są tam plany na 10km w 30-32-34-36-38-40-42 minuty :)
mais ici, personne ne comprend , mais le français
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

a ja bym w planie (porpzednim) praktycznie nic nie zmieniał.
Bo skoro dzięki planowi 'jakiemuś tam' doszedłeś do tego 1:13, to teraz odwracanie do góry nogami
całego planu może być ryzykowne.
Myślę, że mógłbyś spróbować jednej z dwóch opcji:
a)tempa takie same jak poprzednio, tylko objętosć większa
przykład: biegałeś 15 ciąłego, to teraz biegaj tym samym tempem 17-18km;
albo jak biegałeś 6X2km po 3:30, to teraz 7X2km po 3:30;

b)objętość taka sama, tempa szybsze (zmiany analogicznie jak w a) )

No i oczywiście - czasami trzseba zaryzykować, więc jak masz dobry dzień,
to nie bój się od czasu do czasu wykonać bardzo mocnego treningu. OCzywiście - z głową :)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sacre, a korzystasz czasami z innych stron niż francuskie :oczko: ?
Większość ludzi tutaj jednak nie mówić i nie rozumieć francuska języka, a translatory to dziwne programy :oczko: Pewnych rzeczy można się domyśleć, ale nie wszystko da się rozpracować znając 3 słowa na krzyż i tłumacząc słowo po słowie :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Sacre, a korzystasz czasami z innych stron niż francuskie :oczko: ?
Większość ludzi tutaj jednak nie mówić i nie rozumieć francuska języka, a translatory to dziwne programy :oczko: Pewnych rzeczy można się domyśleć, ale nie wszystko da się rozpracować znając 3 słowa na krzyż i tłumacząc słowo po słowie :oczko:
To jest jak za gimnastyką sportową czy siłową [jak kto chce nazywać], nie warto mieć jednego punktu widzenia na dany element/ćwiczenie/trening/metodę etc.... Jest wiele dróg, rozwiązań i poglądów, nie trzeba skupiać się jedynie na tym i na tym, warto otworzyć umysł na inne rozwiązania/innowacje/spostrzeżenia, a nóż będzie właściwą drogą do sukcesu/ do rozwiązania problemu etc...

Angielski większość zna ? Tak, ale większość możę 75% ludzi w Polsce, Francuski większość zna ? Nie, dlaczego, bo uważają, że jest im nie potrzebny, a czy angielski jest potrzebny ? tak, jest ważnym językiem między narodowym, ale warto poznać inne języki francuski jest jednym z głównych jezyków świata, bodajże 2 bądź 3 nie wliczając w to chińskiego.

Nie które rozwiązania są ciekawe i nie znajdziesz ich w innych językach jak ktoś czegoś nie przetłumaczy dobrowolnie.

MOżna tłumaczyć słowo po słowie, po znać gramatyke powierzchownie czy koniungację etc... i dojść do zrozumienia całego zdania. Ale na to trzeba mieć cierpliwość i czas i chęć zagłębienia się w nową wiedzę.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:
Sacre pisze:tutaj masz plan na 1h10 oraz na 1h30

http://www.plans-d-entrainement.cmonsit ... 60953.html

I są tam plany na 10km w 30-32-34-36-38-40-42 minuty :)
mais ici, personne ne comprend , mais le français
Ale fajną umiejętnością jest zrozumienie czegoś co innym wydaje się zbyt skomplikowane :)
Warto przestudiować te plany.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sacre, mam cie zarzucić tekstami niemieckimi? Będziesz miał ochotę wszystko przez googla tłumaczyć? Wątpię...

Jesteśmy OT.
runner2010
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:00

Nieprzeczytany post

Rolli pisze:Sacre, mam cie zarzucić tekstami niemieckimi? Będziesz miał ochotę wszystko przez googla tłumaczyć? Wątpię...

Jesteśmy OT.
Nie wiem, jak Sacre, ale ja bym chętnie sobie przeglądnął jakieś plany czy nawet niemiecko - języczne artykuły
treningowe :). Co prawda biegły z niemieckiego nie jestem, ale znam na wystarczajacym poziomie,
żeby (niech już będzie z pomocą słownika) ogarnąć o co chodzi w tekście :D
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to tu masz w temacie... Od wujka Greif'a. Od wyboru do koloru.

http://www.greif.de/newsletter-archiv.html
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Artykuł swoją drogą a plany swoją, lecz np takie plany, tabelki, wykresy, nazwiska, czasy, dystanse łatwiej chyba zrozumieć w obcym języku niż cały tekst/dokument/ biiblię czy fizjologię sportu/wysiłku/człowieka i gdzie nie ma zdjęć czy powiększonej i pogrubionej czcionki i dodanego koloru etc.. :)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sacre pisze: Angielski większość zna ? Tak, ale większość możę 75% ludzi w Polsce, Francuski większość zna ? Nie, dlaczego, bo uważają, że jest im nie potrzebny, a czy angielski jest potrzebny ? tak, jest ważnym językiem między narodowym, ale warto poznać inne języki francuski jest jednym z głównych jezyków świata, bodajże 2 bądź 3 nie wliczając w to chińskiego.

Nie które rozwiązania są ciekawe i nie znajdziesz ich w innych językach jak ktoś czegoś nie przetłumaczy dobrowolnie.

MOżna tłumaczyć słowo po słowie, po znać gramatyke powierzchownie czy koniungację etc... i dojść do zrozumienia całego zdania. Ale na to trzeba mieć cierpliwość i czas i chęć zagłębienia się w nową wiedzę.
Tylko kto ma czas, żeby się zagłębiać w każdy język, w którym znajdzie jakiś intersujący go artykuł/książkę/informację...?
Z tym francuskim to chyba mocno przesadziłeś. Nie wiem do czego on się przydaje przeciętnemu mieszkańcowi Polski? W porównaniu z angielskim to można powiedzieć, że jest "nieprzydatny". Poza tym bardziej "przydatne" w świecie wydaja się języki takie jak hiszpański, niemiecki czy rosyjski.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Awatar użytkownika
spietrza
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hiszpański jest z tej samej rodziny jak francuski czy włoski. Wiec jeśli znasz jeden z grupy bez problemu bardzo szybko nauczysz się władać drugim. Ja znam francuski ale rzadko z niego korzystam, ponieważ większość artykułów pochodzi z angielskiego i zawsze lubie czytać źródło a nie kalkę. We Francji ponieważ Francuzi takie odniosłem wrażenie za bardzo nie lubią jak pytam o drogę po angielsku. Dużo lepiej i przyjaznie reagują jak mowie w ich języku
Triathlon to moje hobby
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Konkretnie :
Teraz po przygotowaniach pod maraton albo po budowie wytrzymałości
najlepiej przejść na trening tempowo/szybkościowy (coś w stylu Danielsa)
wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem. Obojetne natomiast jest
na ile celujesz w półmaratonie na 1:20 , 1:15 czy 1:10 trening będzie wyglądał
tak samo tylko rytm treningu będzie inny , prędkości i kilometraż!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ