Komentarz do artykułu Stewia kontra cukier - co lepsze dla biegacza?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

no ktoś się dopatrzył w tej stevii czegoś innego. podobno ksylitol jest trochę bezpieczniejszy

http://www.ajwen.pl/cukier-slodziki-sub ... a-dla-tvp/

ja osobiście nie zamierzam stosować ani tego ani tego ;-)
PKO
Awatar użytkownika
yacoll
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:43

Nieprzeczytany post

Korzystny cenowo i sprawdzony produkt znajdziecie na stronie: znaturyzdrowie.pl
Obejrzałem co oni tam mają (Steviola Fluid) i chciałym zapytać, czy nie jest to samo, co ja kupiłem jakiś czas temu, dokładnie w tym samym sklepie internetowym. Wtedy płyn ten miał nieco inne opakowanie, dokładnie takie jak tu:

http://www.bipo.sk/sladidla/733-steviol ... didlo.html

Jeśli tak, to lipa :-( Wypróbowałem te krople i do tego stopnia zmieniają smak potraw (np. kawy, deserów), że stają się one niezjadliwe... Taki ziołowo/słodko/gorzki, nie wiem jak opisać - ale wstrętny. To ja już wolę w ogóle nie słodzić niż używać czegoś takiego :nienie:

W chwili obecnej eksperymentuję z Ksylitolem, próbowałem dwu różnych producentów i w obu przypadkach Ksylitol wypada całkiem ok. Wygląda i smakuje zupełnie jak biały cukier, żadnych obcych posmaków.

Pozdro

yacoll
happy running :hej:
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

Z polioli ksylitol nie jest najlepszym rozwiązaniem a uwagi na to, że może wywoływać biegunkę. Najlepszym rozwiązaniem będzie erytrytol, który ma bardzo niski IG, oraz jedynie 24kcal w 100g.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja stewię używałem tylko do słodzenia kawy, ale potwierdzam, że się nie nadaje. jak ktoś to świetnie ujął, słodkość jest gdzieś obok smaku, do tego istnieje ten specyficzny posmak, który psuje efekt.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1.05

Nieprzeczytany post

fantom pisze:Nie probowalem Stewii ale slyszalem ze jest "slodka obok" natomiast sporo dobrego slyszalem o ksylitolu. Przeklenstwem naszych czasow jest nie tyle cukier co syrop glukozowo-fruktozowy. Cukru sensu stricte nie uzywam prawie wcale wiec dla mnie norma 2-4kg na rok jest zdecydowanie spelniona.
Próbowałem stewi również suszonej oraz proszku i to jest właśnie takie słodkie obok, czyli pijesz gorzką kawe i potem czujesz słodycz stewi.
Ksylitol smakuje jak cukier ale zalecana dawka to bodaj 1 1/2 łyżeczki więcej to duże ryzyko na spędzenie dłuższego czasu w toalecie.
Pół roku bez cukru sprawiło że niewielki dodatek mleka do kawy sprawia że dla mnie jest ona słodka ;)
Awatar użytkownika
scouser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:03

Nieprzeczytany post

kfadam pisze:
fantom pisze:Nie probowalem Stewii ale slyszalem ze jest "slodka obok" natomiast sporo dobrego slyszalem o ksylitolu. Przeklenstwem naszych czasow jest nie tyle cukier co syrop glukozowo-fruktozowy. Cukru sensu stricte nie uzywam prawie wcale wiec dla mnie norma 2-4kg na rok jest zdecydowanie spelniona.
Próbowałem stewi również suszonej oraz proszku i to jest właśnie takie słodkie obok, czyli pijesz gorzką kawe i potem czujesz słodycz stewi.
Ksylitol smakuje jak cukier ale zalecana dawka to bodaj 1 1/2 łyżeczki więcej to duże ryzyko na spędzenie dłuższego czasu w toalecie.
Pół roku bez cukru sprawiło że niewielki dodatek mleka do kawy sprawia że dla mnie jest ona słodka ;)
Erytrytol smakuje jak ksylitol a w dodatku można go używać bardzo dużo bez skutków ubocznych, które powoduje ksylitol :taktak:
Kloszardnww
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:58
Życiówka w maratonie: 2:57:43

Nieprzeczytany post

A czy tą stevię można też spożywać, jak sugeruje artykuł np zaparzając?
W składzie jest stevia cukrowa liść cięty a powyżej jest napisane: stosować jako kosmetyk do płukania jamy ustnej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Już lepiej miód stosować niż tę stewię.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post