Praktyczna nauka biegania ze śródstopia

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.

Jak biegasz?

biegam na piętę
71
32%
biegam ze śródstopia
104
46%
biegam na palce
11
5%
nie wiem
39
17%

Liczba głosów: 225
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki, popracowałem nad mięśniami brzucha i sylwetka w czasie biegu się poprawiła. Dopytam, moja średnia kadencja na treningach waha się w granicach od 79 do 84, pracować nad zwiększeniem czy może nad długością kroku (śr ok 109cm do 123 na treningach), czy pieprz..ę głupoty i zwiększać tempo biegu, a kadencja i długość kroku same się poprawią?
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Widzę, że z dużym zapałem i linijką podszedłeś do sprawy. To co chcesz osiągnąć zazwyczaj zabiera wiele lat. Piszesz o poprawie sylwetki. Ok, ale skąd ta pewność, skoro równocześnie nie masz pewności do własnego lądowania, prosząc o pomoc w ocenie? Trochę chyba zgrzyta na linii samoświadomości ciała.
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok, ale skąd ta pewność, skoro równocześnie nie masz pewności do własnego lądowania, prosząc o pomoc w ocenie?
Nie mam nikogo, kto mógłby na mnie popatrzeć z boku i ocenić, a wolę być pewny niż się domyślać. Poza tym wcześniej skupiałem się na samym lądowaniu, obecnie w trakcie biegu nie zaprzątam sobie tym głowy("Sztuka szybszego biegania" rozjaśniła kilka spraw), a bóle które odczuwam po biegu, są to zwykłe mięśniowe mijające po kilku godzinach. Wcześniej byłem bardziej pospinany. Ogólnie, łatwiej mi się biega. Jeszcze w czerwcu 22 km biegałem po 6:30 ze średnim tętnem 144, dziś po 5:48 na średnim 137. Nie wiążę tego specjalnie z jakimś treningiem specjalistycznym, bo głównie klepałem kilometry. Przez miesiąc robiłem siłę na schodach oraz parę podbiegów po 127m w 27s więc pada na ekonomikę biegu, a tym samym na poprawę sylwetki.
Obrazek
Trekker
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

smoła pisze:Mógłby ktoś zerknąć czy trzeba jeszcze nad czymś pracować przy lądowaniu?
Moim zdaniem powinieneś zwrócić uwagę na prawą stopę. O ile lewa układa Ci się ładnie zgodnie z kierunkiem biegu to prawą opadasz i odbijasz się pod kątem (pięta zawija do środka).
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

@Smoła

Lądowanie zaczynasz od pięty.Zastanawiam sie dlaczego nie pobiegasz na bieżni mech. na bosaka?
But i bieżnia amortyzują uderzenie pietą.Na betonie na bosaka w ten sposób biegając szybko odbiłbyś sobie pięty.
Postaraj sie przenieść ciężar lądowania na środek stopy.W tej chwili ewidentnie zaczynasz od pięty.
I pobiegaj na bosaka,nie potrzebujesz butów na miękkiej bieżni
Awatar użytkownika
smoła
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pilzz pisze:@Smoła

Lądowanie zaczynasz od pięty.Zastanawiam sie dlaczego nie pobiegasz na bieżni mech. na bosaka?
But i bieżnia amortyzują uderzenie pietą.Na betonie na bosaka w ten sposób biegając szybko odbiłbyś sobie pięty.
Postaraj sie przenieść ciężar lądowania na środek stopy.W tej chwili ewidentnie zaczynasz od pięty.
I pobiegaj na bosaka,nie potrzebujesz butów na miękkiej bieżni
Ale ja cały czas biegam po asfalcie w minimusach, a na bosaka prawie całe lato biegałem.
Jak zwolnisz film, zobaczysz że pięta w ostatniej fazie styka się z podłożem.
Obrazek
pilzz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44,39

Nieprzeczytany post

@ Smoła

Pobiegnij na bosaka a zobaczysz różnice.
Ja w minimalach tez biegam czasem na piętę(minimalnie),ale to to zależy od podłoża.
Po prostu daję łydom odpocząć jak jest możliwość.
Ty na tym filmiku chyba też skusiłeś się,że podłoże jest miękkie.Filmik nie jest najlepszej jakości,ale można dostrzec dość wyraźnie,że czasami zahaczasz w pierwszej kolejności pietą.Ja zawsze staram się wykorzystywać naturalną amortyzację optymalnie podczas lądowania(butów,podłoża).Ty pewnie tez tak robisz świadomie,lub nie
Najlepszym wyznacznikiem jest bieg na bosaka.Na forum są gdzieś linki do biegu kolegi Jakbura,gdzie możesz podglądnąć lądowanie i porównać do swojego.No i prawa stopa patrzy na zewnątrz.Wprowadż ćwiczenia core stability.Czynią cuda
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Jeżeli celem było lądowanie, to nad niczym nie musisz już pracować.
:bleble:
manfred
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy może mi ktoś wskazać w rysunku albo filmie jak wygląda bieganie z palcy i śródstopia? Sam już nie wiem jak to poprawnie wygląda znaczy się ocena.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kończę pracę nad dobrym materiałem wideo, w którym będzie między innymi to widać.
tomiangelo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czekamy
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

Tez bym z checia zobaczyl.
Ostatnio probuje sie przyzwyczaic do srodstopia, jednak puki co musze o tym pamietac :)
Poza tym czlowiek chyba tak smiesznie wyglada, troche jakby chodziarz, a nie biegacz ;)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla mnie smiesznie wyglada biegacz ktory wali z piety... az mnie kolana zaczynaja bolec :bum:
Sghjwo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52 min
Życiówka w maratonie: 4:15:12

Nieprzeczytany post

No tak, tylko walenie z piety jest chyba bardziej naturalnym sposobem biegu, skoro ze srodstopia nalezy sie uczyc :)
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sghjwo pisze:No tak, tylko walenie z piety jest chyba bardziej naturalnym sposobem biegu, skoro ze srodstopia nalezy sie uczyc :)
naturalne jest śródstopie. Niestety odkąd człowiek nie musi polować (skradać się) i używa miękkiego obuwia, to mu się już pomieszało z lenistwa ;-p
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ