Hrmax - metoda bezpośrednia

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:A ja wyższe o 10 uderzeń tętno od najwyższego, jakie zarejestrowałem na jakichkolwiek zawodach i o 15 wyższe niż na próbach wysiłkowych, dostałem robiąc 30min tempo run 2000 mnpm i przy 30C. I mam zagwozdke czy używać do definiowania przedziałów
A pulsometr ci przypadkiem dobrze wskazywał przy takiej temperaturze ? Bo być może za mocno się spociłeś i były krzaczki etc... Tak samo jak przy mocnym deszczu, są anomalie.
PKO
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobrze, to długi, ładnie narastający wykres był. Wiesz Qba, mogę nie używać, ale równocześnie miałem dowód, że moje serce tak umie i, że może można kończyć zawody na 5k z tetnem wyższym niż 167 :)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, ale tylko w takich określonych specyficznych warunkach.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
tom.krakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:05
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

g_kamyk pisze:Witam,
Widziałem takich tematów setki ale nadal mam problem z określeniem hrmax. Biegam od pół roku, w niedziele startowałem w PW i tętno max 181 choć dałem z siebie wszystko. Dziś wychodzę na trening i niespodzianka po 1km biegu tętno 188 przez 500m, później spadło do ok 165 i tak się trzymało przez cały trening. Podajcie proszę jakąś sprawdzoną metodę określenia hrmax ?
Pozdrawiam - Grzegorz
To nie musiało być tętno maksymalne tylko zaburzenia pracy serca. Mam coś takiego czasami przez pierwsze 6 minut treningu. Czasami pokazuje mi 120% HRMAx: https://flow.polar.com/training/analysis/63386377 .
Poniżej odpowiedź na reklamację do Sportkonsulting (sprawdziłem na innym pulsometrze było to samo):
Serwis Sport Konsulting pisze: Problem może wynikać z zaburzeń zmienności rytmu serca. Poniżej opinia Pana Ryszarda Szula, fizjologa, który pracował ze sportowcami na światowym poziomie. Skoki które występują na początku treningu to opisane poniżej Zaburzenia zmienności rytmu serca. Zaburzenia zmienności rytmu serca (tak to jest widoczne dla sprzętu Polara) miały miejsce u większości zawodników, którymi współpracowałem. Narciarze biegowi, kolarze, Robert Korzeniowski, piłkarze na rozbieganiu po meczu mieli podobne wykresy. Najczęściej miało to miejsce w pierwszych 6’ treningu. 6’ to jest minimalny czas, po którym organizm adaptuje się do wysiłku. Gdy tętno było uśredniane z np. 1 lub 5” to były schodki lub linia prosta, w przypadku RR były piki góra, dół. Gdy ten sam sprzęt zakładałem „osobom cywilnym” żadnych zaburzeń nie było. Problem ustąpi po krótkim okresie regeneracji. Proszę zwrócić uwagę, że na początku treningu gdy pojawiają się zaburzenia jest nam się trudno rozgrzać i pierwsze kroki są „ciężkie”. Podobne zachowanie Polara obserwowałem u naszej triathlonistki, którą trenowałem w okresie silnego przetrenowania parasympatycznego.
Proszę sprawdzić działanie sprzętu na osobie nie trenującej i zobaczyć jak zegarek będzie się zachowywał.
Inna sprawa że co jakiś czas okazuje się że w kolejnym finiszu moje HRMax jest jednak wyższe niż sądziłem ale ty piszesz o 188 na początku treningu.
m4ki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim,

Podepnę się pod temat, ponieważ mam dylemat, otóż również biegłem na ostatnim PMW i pulsometr wskazał mi dość wysokie wartości tętna pod koniec biegu.

Według endomondo + pulsomter - średnie tętno 179 - HRmax - 214 ,był to pewnie chwilowy skok (błąd pomiaru), ale jeśli spojrzycie na wykres, to pod koniec tętno rosło mniej więcej równo i przez krótki czas (10-20sek) utrzymywało się na poziomie 200-204.

Moje pytanie czy to w ogóle możliwe abym osiągnął takie tętno, pod koniec biegu, pomijam te 214, chodzi mi o 204 :) ????

W poprzednich testach (1500m), które robiłem (na tym samym sprzęcie), wycisnąłem 192, było to rok temu kiedy trenowałem regularnie. Do PMW miałem 6 miesięcy przerwy, jedynie ostatni miesiąc lekko się przygotowywałem.

Na poprzednim PM - BMW w sierpniu'14 - średnie tętno 164, a max 182 - tyle, że wtedy biegałem regularnie 3-4 w tyg, przez około 6 miesięcy, tempo biegu na BMW było o 10sek wolniejsze/km niż teraz na PMW.
wiek 32, waga 84 wzrost 185.

Z góry dziękuję za odpowiedź i porady, bo nie wiem czy mam wyrzucić ten pulsometr czy nie, zawsze uważałem, że jego wskazania były w miarę poprawne.

Pozdrawiam :) :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ