Hrmax - metoda bezpośrednia
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
Tylko nie zapomnij dobrze się rozgrzać, tak abyś już na początku testu wskoczył w dobry rytm, tam samo jak na zawodach, chcesz od początku biec szybko, musisz dobrze mięśnie i serce i płuca przygotować do takiego wysiłku.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
O tym nie wiedziałem - dzięki!Qba Krause pisze:marek na podbiegu jest inna aktywacja mięśni to już nie jest czyste HRmax biegowe, będzie sztucznie zawyżone o kilka uderzeń, lepiej robić test na płaskim.
Masz jakieś materiały do doczytania w tym zakresie? Artykuły czy cuś innego zgłębiającego temat w zakresie wyznaczania HRmax w tym czy innym sporcie i w taki czy inny sposób?
biegam ultra i w górach 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Kuba, no tutaj to już zaskakujesz. To są różne rodzaje HRmax? Proste stało się skomplikowane?Qba Krause pisze:marek na podbiegu jest inna aktywacja mięśni to już nie jest czyste HRmax biegowe, będzie sztucznie zawyżone o kilka uderzeń, lepiej robić test na płaskim.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
W bieganiu już nic nie jest proste
-
- Zaprawiony W Bojach
Też bym prosił o info, źródło, badania, testy etc... o tym, że na podbiegu podbija się tętno wyżej niż po płaskim.marek84 pisze:O tym nie wiedziałem - dzięki!Qba Krause pisze:marek na podbiegu jest inna aktywacja mięśni to już nie jest czyste HRmax biegowe, będzie sztucznie zawyżone o kilka uderzeń, lepiej robić test na płaskim.
Masz jakieś materiały do doczytania w tym zakresie? Artykuły czy cuś innego zgłębiającego temat w zakresie wyznaczania HRmax w tym czy innym sporcie i w taki czy inny sposób?
-
- Zaprawiony W Bojach
polecam bardzo prosty test. wejdź na rower i spróbuj choć zbliżyć się do swojego HRmax wyznaczonego podczas biegania :)
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Rozumiem do czego zmierzasz, ale czy to nie jest tak, że na rowerze po prostu nie możesz zbliżysz się do swojego (jedynego, prawdziwego) HRmax dlatego, że rower nie angażuje większości mięśni - w odróżnieniu od biegania?Qba Krause pisze:polecam bardzo prosty test. wejdź na rower i spróbuj choć zbliżyć się do swojego HRmax wyznaczonego podczas biegania :)
Próbuję sobie wyobrazić aktywność, która jeszcze bardziej kompleksowo zaprzęga ciało do pracy - może intensywna rozgrywka w tenisa ziemnego? :)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
To wiem, ale chodziło mi o jakieś bardziej kompleksowe materiały :)Qba Krause pisze:polecam bardzo prosty test. wejdź na rower i spróbuj choć zbliżyć się do swojego HRmax wyznaczonego podczas biegania :)
Wydaje mi się, że mogą być to np. biegi narciarskieadku pisze:Próbuję sobie wyobrazić aktywność, która jeszcze bardziej kompleksowo zaprzęga ciało do pracy - może intensywna rozgrywka w tenisa ziemnego? :)
biegam ultra i w górach 

-
- Zaprawiony W Bojach
Myślałem, że zaskoczysz nas jakimś ciekawym artykułem czy źródełkiem, a tutaj taki stare wyznaczanie hrmax na rowerze...Qba Krause pisze:polecam bardzo prosty test. wejdź na rower i spróbuj choć zbliżyć się do swojego HRmax wyznaczonego podczas biegania :)
Kolarze mają inne hrmax niż biegacze, to jest inna praca mieśni
Nie można tego porównać do biegania.
-
- Zaprawiony W Bojach
o jeny, przecież to ta sama zasada, co bieg po płaskim a podbieg... tak, jak marek napisał, w biegach narciarskich to będzie jeszcze więcej.
proszę bardzo link chociażby taki
http://www.brianmac.co.uk/maxhr.htm
przeczytajcie też o efekcie Bainbridge'a, tłumaczy to zjawisko.
proszę bardzo link chociażby taki
http://www.brianmac.co.uk/maxhr.htm
przeczytajcie też o efekcie Bainbridge'a, tłumaczy to zjawisko.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
nie używać, tak samo, jak nie użyjesz dychy z górki do wyznaczenia temp.
- Bacio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55:09
- Życiówka w maratonie: 5:12:13
A czy jeśli trenuje pod takie warunki to nie powinien brać HRmax z takich właśnie warunków?
1. Tu trochę o biegomarszowaniu... www.biegomarsz.pl
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!
2. A to mój blog biegowy
->>> 3. Tu KLIK na komentarze do mojego bloga biegowego <<<-
Pozdrawiam, Bacio - Może ostatni, ale na mecie!