Hrmax - metoda bezpośrednia
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Widziałem takich tematów setki ale nadal mam problem z określeniem hrmax. Biegam od pół roku, w niedziele startowałem w PW i tętno max 181 choć dałem z siebie wszystko. Dziś wychodzę na trening i niespodzianka po 1km biegu tętno 188 przez 500m, później spadło do ok 165 i tak się trzymało przez cały trening. Podajcie proszę jakąś sprawdzoną metodę określenia hrmax ?
Pozdrawiam - Grzegorz
Widziałem takich tematów setki ale nadal mam problem z określeniem hrmax. Biegam od pół roku, w niedziele startowałem w PW i tętno max 181 choć dałem z siebie wszystko. Dziś wychodzę na trening i niespodzianka po 1km biegu tętno 188 przez 500m, później spadło do ok 165 i tak się trzymało przez cały trening. Podajcie proszę jakąś sprawdzoną metodę określenia hrmax ?
Pozdrawiam - Grzegorz
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 50
A czy na PW się po... tzn. zwymiotowałeś na koniec ? :) Jeśli nie to znaczy że według jednej z teorii pomiaru nie dałeś z siebie maksa :)
-
- Zaprawiony W Bojach
na półmaratonie nie da się zmierzyć tętna maksymalnego bo po 20 km zmęczone mięśnie nie pozwalają tak rozbujać serducha, więc służą do tego inne sposoby.
ten, który ja zastosowałem, doradzony przez Adama, i który sprawdził się znakomicie jest następujący:
robi się trening z kilometrówkami w tempie 5k. po wykonaniu trzeciego albo czwartego odcinka BEZ ROBIENIA PRZERWY ciśnie się 05km w trupa.
nie zatrzymujesz pulsometru bo najwyższe wskazanie może się pokazać kilka sekund po zatrzymaniu.
to najwyższe wskazanie będzie czystym biegowym tlenowym HRmax.
dziękuję, oklaski (dla Adama).
ten, który ja zastosowałem, doradzony przez Adama, i który sprawdził się znakomicie jest następujący:
robi się trening z kilometrówkami w tempie 5k. po wykonaniu trzeciego albo czwartego odcinka BEZ ROBIENIA PRZERWY ciśnie się 05km w trupa.
nie zatrzymujesz pulsometru bo najwyższe wskazanie może się pokazać kilka sekund po zatrzymaniu.
to najwyższe wskazanie będzie czystym biegowym tlenowym HRmax.
dziękuję, oklaski (dla Adama).
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
Najprostsza a zarezm najdokładniejsza metoda zmierzenia swojego hrmax, musisz mieć oczywiście stadion, najlepiej 400m, stoper oraz pasek pomiaru tętna, ew. drugą osobę, aby pomogła zmierzyć dystans i zaznaczyć jeśli będziesz a takim stanie, że już nic robić się nie będzie chciało.g_kamyk pisze:Witam,
Pozdrawiam - Grzegorz
A mianowicie biegniesz na maksa 6 minut, wysiłek 6-minutowy jest idealny na każdym poziomie, albo biegniesz 1500m
I nie zapomnij pobiec ostatnie 60s w trupa [do testu na 6 minut] bądź ostatnie 200m [jeśli wybierzesz 1500m]
metoda jest sprawdzona i skuteczna
Przed tym testem zrób rozgrzewkę w postaci truchtu 20-25 minut + kilka przebieżek np po 100m + skipy.
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
a po co do tego stadion? po co mierzenie odległości?Sacre pisze:Najprostsza a zarezm najdokładniejsza metoda zmierzenia swojego hrmax, musisz mieć oczywiście stadion, najlepiej 400m, stoper oraz pasek pomiaru tętna, ew. drugą osobę, aby pomogła zmierzyć dystans i zaznaczyć jeśli będziesz a takim stanie, że już nic robić się nie będzie chciało.g_kamyk pisze:Witam,
Pozdrawiam - Grzegorz
A mianowicie biegniesz na maksa 6 minut, wysiłek 6-minutowy jest idealny na każdym poziomie, albo biegniesz 1500m
I nie zapomnij pobiec ostatnie 60s w trupa [do testu na 6 minut] bądź ostatnie 200m [jeśli wybierzesz 1500m]
Przed tym testem zrób rozgrzewkę w postaci truchtu 20-25 minut + kilka przebieżek np po 100m + skipy.
Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
Faktycznie, masz rację na hrmax nie jest potrzebny stadion, tylko prosta droga płaska,Buniek pisze:a po co do tego stadion? po co mierzenie odległości?Sacre pisze:Najprostsza a zarezm najdokładniejsza metoda zmierzenia swojego hrmax, musisz mieć oczywiście stadion, najlepiej 400m, stoper oraz pasek pomiaru tętna, ew. drugą osobę, aby pomogła zmierzyć dystans i zaznaczyć jeśli będziesz a takim stanie, że już nic robić się nie będzie chciało.g_kamyk pisze:Witam,
Pozdrawiam - Grzegorz
Miałem dodatkowo na myśli wyliczenie swojego vma bądź wyliczenie prędkości jaką się osiągnie :)
Ale stadion będzie bezpieczniejszą drogą niż leśna dróżka w lesie gdzie o jelenia nie trudno.
Ale jak wybierzesz dystans 1500 to trzeba zmierzyć dystans aby wiedzieć ile pozostało i gdzie skończyć
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
Polecam 6x500m w tempie wyścigu na 1500m ostatnie dwie w pałe na 2' przerwie
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:41
- Życiówka w maratonie: 2:58:53
Na początku biegu często wskazania pulsometra są niezbyt wiarygodne, na przykład dlatego, że pasek nie jest dostatecznie nawilżony i zanim się spoci i zacznie pokazywać poprawnie mija parę minut. To 188 nie musi oznaczać, że rzeczywiście osiągnąłeś tyle.g_kamyk pisze:Dziś wychodzę na trening i niespodzianka po 1km biegu tętno 188 przez 500m,
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Wcale nie jest potrzebna płaska droga, powiem więcej: jak się zorganizuje czas tak, żeby ostatnie 100-200 metrów było podbiegiem to nawet lepsza gwarancja maksa. Jednakże maxa bardzo ciężko zmierzyć na treningu - organizm się broni i odpala różne "nie chce mi się", "daj spokój", "NIE DA SIĘ SZYBCIEJ" myśli. Wiem po sobie. Ja mam zmierzonego (i to trzy razy ten sam wynik razy) maksa z zawodów na 5km gdzie na finiszu się z kimś musiałem ścigać. NA treningu NIGDY nie udało mi się zbliżyć do tego maxa na bliżej niż 4 uderzenia, obojętnie co bym nie robił. Na treningu nie potrafię, wydaje mi się że już mnie odcina i padnę. A na zawodach - przymknąłem oczy i przyspieszyłem jeszcze na 100 ostatnich metrach :)Sacre pisze: Buniek napisał(a):
Sacre napisał(a):
g_kamyk napisał(a):
Witam,
Pozdrawiam - Grzegorz
Najprostsza a zarezm najdokładniejsza metoda zmierzenia swojego hrmax, musisz mieć oczywiście stadion, najlepiej 400m, stoper oraz pasek pomiaru tętna, ew. drugą osobę, aby pomogła zmierzyć dystans i zaznaczyć jeśli będziesz a takim stanie, że już nic robić się nie będzie chciało.
a po co do tego stadion? po co mierzenie odległości?
Faktycznie, masz rację na hrmax nie jest potrzebny stadion, tylko prosta droga płaska,
Miałem dodatkowo na myśli wyliczenie swojego vma bądź wyliczenie prędkości jaką się osiągnie :)
Ale stadion będzie bezpieczniejszą drogą niż leśna dróżka w lesie gdzie o jelenia nie trudno.
Ale jak wybierzesz dystans 1500 to trzeba zmierzyć dystans aby wiedzieć ile pozostało i gdzie skończyć
biegam ultra i w górach 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Taka opcja jest mało prawdopodobna. Opaska od fr610, tętno rosło miarowo i tak samo spadało. Przy przekłamaniach byłby to pojedynczy pik. Raczej nie sądzę...robin pisze: Na początku biegu często wskazania pulsometra są niezbyt wiarygodne, na przykład dlatego, że pasek nie jest dostatecznie nawilżony i zanim się spoci i zacznie pokazywać poprawnie mija parę minut. To 188 nie musi oznaczać, że rzeczywiście osiągnąłeś tyle.
-
- Zaprawiony W Bojach
marek84 pisze:Wcale nie jest potrzebna płaska droga, powiem więcej: jak się zorganizuje czas tak, żeby ostatnie 100-200 metrów było podbiegiem to nawet lepsza gwarancja maksa. Jednakże maxa bardzo ciężko zmierzyć na treningu - organizm się broni i odpala różne "nie chce mi się", "daj spokój", "NIE DA SIĘ SZYBCIEJ" myśli. Wiem po sobie. Ja mam zmierzonego (i to trzy razy ten sam wynik razy) maksa z zawodów na 5km gdzie na finiszu się z kimś musiałem ścigać. NA treningu NIGDY nie udało mi się zbliżyć do tego maxa na bliżej niż 4 uderzenia, obojętnie co bym nie robił. Na treningu nie potrafię, wydaje mi się że już mnie odcina i padnę. A na zawodach - przymknąłem oczy i przyspieszyłem jeszcze na 100 ostatnich metrach :)Sacre pisze: Buniek napisał(a):
Sacre napisał(a):
g_kamyk napisał(a):
Witam,
Pozdrawiam - Grzegorz
Najprostsza a zarezm najdokładniejsza metoda zmierzenia swojego hrmax, musisz mieć oczywiście stadion, najlepiej 400m, stoper oraz pasek pomiaru tętna, ew. drugą osobę, aby pomogła zmierzyć dystans i zaznaczyć jeśli będziesz a takim stanie, że już nic robić się nie będzie chciało.
a po co do tego stadion? po co mierzenie odległości?
Faktycznie, masz rację na hrmax nie jest potrzebny stadion, tylko prosta droga płaska,
A co powiesz, że ja w 2011 roku we wrześniu pobiegłem 2x 5km, w odstępie 2 tygodni, pierwszy test był na bieżni lekkoatletycznej i sam biegłem i to było rano, a drugi test był na zawodach 2 tyg później w godzinach południowych.
Warunki były idealne, samopoczucie również idealne, tylko ten samonty rajd pobiegłem o kilka sekund szybciej niż na zawodach, sam nie mogłe uwierzyć.
Trasa na zawodach była płaska jakby cos. Jak chces to da się, nie zawsze, nie na każdym teście ale da się.
6 minutowy test - czyli połówka cooper'a jest w większości w klubach gdzie sprawdza się wydolność, czyli na jakiej prędkości osiąga się VO2max.
I to jest bardzo dobry test
A o tym 6x 500m p2 nie słyszałem, trzeba będzie sprawdzić, a co prócz HRMax'a wylicza ten test jeszcze ?
Ale z drugiej strony trzeba znać swoje tempo biegu na 1500m, można posłużyć się kalkulatorami, ale czy będzie to dokładna wartość ? Być może tak bądź nie.
-
- Zaprawiony W Bojach
marek na podbiegu jest inna aktywacja mięśni to już nie jest czyste HRmax biegowe, będzie sztucznie zawyżone o kilka uderzeń, lepiej robić test na płaskim.
-
- Zaprawiony W Bojach
g_kamyk zrób test wysiłkowy 6-minutowy/1500m na bieżni w terenie 400-metrowej bądź tak jak kolega wyżej wspomniał 6x 500m p2 [tego testu nie znam akurat] będziesz zadowolony. Tylko nie zapomnij pobiec ostatnie 60s/200m w trupa.