Polar M400

tapczan
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Co do snu. Kilka razy przetestowałem. Jak w szwajcarskim zegarku codziennie dzielił mi sen na trzy około 2godzinne okresy bez ruchu i między nimi dwa takie szare półgodzinne okresy z ruchem. Więc albo mój sen jest taki doskonały, albo zegarek działa według jakiegoś wzorca. Przez cały tydzień dzień w dzień wyglądało to identycznie.
Ja robię w drugą stronę, czyli z polar flow do endomondo za pomocą aplikacji SyncMyTrack, która mam zainstalowaną na telefonie.
Równiez mogę z czystym sumieniem polecić tę apkę. Aż zainwestowałem w premium żeby przerzucić całość z endomondo do polar flow (sam polar flow nie ma wyprowadzonej kontrolki do importu i dopiero jest obiecana przez Polar) + żeby doinwestować twórców.
Biegacie w tym zegarku na puls?. Przejrzyście widać w której strefie obecnie biegnę?. Wiem że można zablokować daną strefę i o wyjściu z niej zostanę poinformowany sygnałem dźwiękowym. Pytanie moje jest czy też wtedy się podświetla zegarek bo ze słuchawkami na uszach to na bank tego dźwięku nie usłyszę a z doświadczenia widzę że podświetlenie po każdym kilometrze biegnąc w nocy jest zauważalne.
Samą strefę widać bardzo przejrzyście bo jest pasek podzielony na pięć. Natomiast co do reszty: sygnał dzwiękowy słyszę gdy biegam bez słuchawek, z muzyką mimo że nie słucham jej głośno to nie ma szans go usłyszeć. Podświetlenie wyświetlacza jest dla mnie zawsze pomijalne. Przez półtorej miesiąca z polarem może 2-3 razy zauważyłem podświetlenie po przebiegniętym kilometrze. I to mimo że biegam tylko po zmroku. Po prostu wzrok mam przed sobą, a do tego zegarek odwrócony wyświetlaczem na zewnątrz. Na minus jeszcze że kontrolka 'czas ostatniego okrążenia' z którą wiązałem nadzieje skoro komunikat po km może mi umknąć nie działa dla autolapów tylko tych wprowadzonych 'z palca'. Na plus - wieczorami w światłach miasta wyświetlacz jej świetnie widoczny i wyraźny.

----

BTW. Ile Wasze zegarki łapią fixa? Mojemu egzemplarzowi czasem zdarzy się nawet 5 minut. A do tego wczoraj mi sprawił taką niemiłą niespodziankę że niczym telefon przez pierwsze 20 minut biegu co chwilę tracił i zyskiwał sygnał.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja biegając słucham audiobooków i przeważnie słyszę piknięcie po kolejnym kilometrze... co do łapania sygnału to trwa to u mnie max 60 sekund
Astraroth
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:10

Nieprzeczytany post

banan85 pisze:ja biegając słucham audiobooków i przeważnie słyszę piknięcie po kolejnym kilometrze... co do łapania sygnału to trwa to u mnie max 60 sekund
Wczoraj przy starcie w zupełnie niesfixowanym wcześniej miejscu podczas całkowitego zachmurzenia oraz dużych opadów deszczu Polar zmusił mnie do stania nieruchomo z wystawionym zegarkiem co najmniej minutę (komórka wcześniej załapała fixa). Potem jednak go już nie zgubił ani razu przez 22 kmy, choć pogoda nie rozpieszczała. Biegłam trasą najbliższego półmaratonu, oczywiście nie identyczną, bo nie biegłam ulicą, ale na ten dystans było 300 metrów różnicy, więc uważam że jest ok (miejscami widziałam oznaczenia kolejnych kilometrów i po ósmym był poślizg ok. 200 metrów, ale biegłam chodnikami a nie oficjalną trasą).
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

telefon będzie zawsze łapał fixa szybciej (mój nexus około 3 sekund) ponieważ korzysta z AGPS co w zegarku nie jest możliwe
kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

puchatek391 pisze:telefon będzie zawsze łapał fixa szybciej (mój nexus około 3 sekund) ponieważ korzysta z AGPS co w zegarku nie jest możliwe
No nie był bym do tego aż tak mocno przekonany....
puchatek391
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

puchatek391 napisał(a):
telefon będzie zawsze łapał fixa szybciej (mój nexus około 3 sekund) ponieważ korzysta z AGPS co w zegarku nie jest możliwe

No nie był bym do tego aż tak mocno przekonany....
jak pisałem mój nexus 4 to maksymalnie 3-5s, a zazwyczaj instant. m400 czasami to lubi nawet minute łapać, z tym że jak już złapie to jeszcze nie zdarzyło mi się aby zerwał, nexus w deszczu czasami (bardzo sporadycznie) zrywał
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Według mojego kalendarza, dzisiaj zaczął się Q2 co dla Polara oznacza spóźnienie a bardziej nie wywiązanie się z obietnicy przedstawienia nowego softu ( w tym dodanie obsługi footpada ). I co ? Lecicie sobie w kulki z nami ?
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
kerech
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

mondpas pisze:Według mojego kalendarza, dzisiaj zaczął się Q2 co dla Polara oznacza spóźnienie a bardziej nie wywiązanie się z obietnicy przedstawienia nowego softu ( w tym dodanie obsługi footpada ). I co ? Lecicie sobie w kulki z nami ?
Nie żebym bronił, ale wg mojej wiedzy jeżeli ktoś mówi, że zrobi coś w Q2 to nawet jeśli zrobi to 30.06 to mówił prawdę....
mondpas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie odnotowałem zapowiedzi przesunięcia sprawy o 3 miesiące ale pewnie wystarczył jeden wpis na fejsbuczku ( nie wiem, nie widziałem, nie ma mnie tam ) i już dali sobie rozgrzeszenie.
Wpiszę tu swoje wyniki gdy:
5k będzie poniżej 1? minut
10k będzie poniżej 4? minut
21k będzie poniżej 1h i ?? minut
42k będzie poniżej 3h i ?? minut
Na razie takich wyników nie ma więc siedzę cicho.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już 26.03 Polar wydał oświadczenie o przesunięciu terminu (jak zwykle ;) ):
http://updates.polar.com/2015/03/update ... e-support/
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
lucpo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 49:20

Nieprzeczytany post

Co do szybkości łapania GPSa to mój stary zegarek Nike+ łapał w kilka sekund. Był jeden warunek aby w tym samym dniu synchronizować zegarek. W trakcie synchronizacji pobierały się dane a-GPS. Ciekawe czy Polar też pobiera a-GPSa przy synchronizacji.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

A jak z łapaniem czy bieganie w gęstym lesie czy w parku, gubi sygnał, głupieje czasami ?
Jeśli ktoś miał porównanie z innymi markami z gps'em niech się również wypowie.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Zdarzyło mi się ze dwa razy, ze zgubił sygnał. Oba przypadki kilkanaście sekund od rozpoczęcia treningu. Czyli jeszcze sie porządnie nei złapał. :) Poza tym w lesie, deszczu itp. nigdy nie zgubił sygnau, a i nieźle rysuje ściezki. nie idelanie ale nie zdarzyły mi się żadne konkretne odjazdy.
Krzysiek
Awatar użytkownika
banan85
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mi się nie zdarzyło, aby chociaż rak zgubił gps...może nie biegam po jakimś gęstym lesie, ale biegalęm naprawdę przy tragicznej pogodzie i nie miałem takich problemów nigdy
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

To świetnie, czasami dobra burza i chmury mogą powodować brak sygnału bądź zaniki.

Kiedyś chyba amerykanie wyłączyli wszystkie sateli bądź te nad europą i nie było żadnego sygnału, mam nadzieję, że tym razem nie powtórzy się taki incydent.
ODPOWIEDZ