początki biegania - nastolatek
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam! Mam 14 lat i swoją przygodę z bieganiem zacząłem od niedawna. Poza 15 minutowym bieganiem na wf-ach , 1-2 razy w tygodniu biegam .
Po mniej więcej 2 km dostaję lekkiej zadyszki. Chciałbym zacząć trenować regularnie i stopniowo powiększać dystans i tempo. Od jakiego dystansu najlepiej zacząć i w jakim tempie go przebiec ?
Proszę o pomoc , a za wszelkie odpowiedzi dziekuje
Po mniej więcej 2 km dostaję lekkiej zadyszki. Chciałbym zacząć trenować regularnie i stopniowo powiększać dystans i tempo. Od jakiego dystansu najlepiej zacząć i w jakim tempie go przebiec ?
Proszę o pomoc , a za wszelkie odpowiedzi dziekuje
Kacper
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Przenieś do "zacznij biegać"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35'
Znajdź trenera, on Ci najlepiej doradzi co i jak robić. ;)
W tym wieku oprócz biegania rób dużo ćwiczeń ogólnorozwojowych.
Co do dystansów to biegaj tyle ile masz ochotę, nie zrywaj się na początku wystarczą rozbiegania w przyjemnym tempie.
Na początek nie przekraczaj dystansu 10km.
Ja gdy trenowałem w Twoim wieku zdarzały się wybiegania nawet powyżej 20km, ale wszystko z spokojem. ;)
W tym wieku oprócz biegania rób dużo ćwiczeń ogólnorozwojowych.
Co do dystansów to biegaj tyle ile masz ochotę, nie zrywaj się na początku wystarczą rozbiegania w przyjemnym tempie.
Na początek nie przekraczaj dystansu 10km.
Ja gdy trenowałem w Twoim wieku zdarzały się wybiegania nawet powyżej 20km, ale wszystko z spokojem. ;)
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
-
- Dyskutant
Bardzo dziękuję :)
mam jeszcze jedno pytanie, w najbliższym miesiącu chciałbym wystartować w 2-3 biegach dla gimnazjalistów ( dystans nie przekracza 2 km ) jaki dystans i czas sobie narzucić aby przebiec te 2 km bez zadyszki ?
bardzo proszę o pomoc
mam jeszcze jedno pytanie, w najbliższym miesiącu chciałbym wystartować w 2-3 biegach dla gimnazjalistów ( dystans nie przekracza 2 km ) jaki dystans i czas sobie narzucić aby przebiec te 2 km bez zadyszki ?
bardzo proszę o pomoc
Kacper
-
- Zaprawiony W Bojach
Czemu się boisz zadyszki?babel1910 pisze:Bardzo dziękuję :)
bardzo proszę o pomoc
-
- Zaprawiony W Bojach
Czyli chcesz jako ostatnia przebiec te zawody, ale bez zadyszki?
-
- Zaprawiony W Bojach
Pogadać z nauczycielem zawsze można... Ale na własną rękę się biegać nie da? Faktycznie, może on zacznie skakać na jednej nodze albo biegać na czworaka, albo cus takiego... to nie dobrze.juna pisze:Pogadaj z nauczycielem od W-F. On Ci przygotuje jakiś plan. Na własną rękę nie ma co zaczynać.
-
- Dyskutant
sam już nie wiem co czynić :)
zależy mi na udziale w biegu i chciałbym być przygotowany choć w 60% 70% niż w ogóle :/
nauczyciel doradzi ale faktycznie samemu też trzeba trenować .... co mogę zrobić w takim przypadku ? pogoda- jak widać , nie mam pojęcia co zrobić w takiej sytuacji :/
zależy mi na udziale w biegu i chciałbym być przygotowany choć w 60% 70% niż w ogóle :/
nauczyciel doradzi ale faktycznie samemu też trzeba trenować .... co mogę zrobić w takim przypadku ? pogoda- jak widać , nie mam pojęcia co zrobić w takiej sytuacji :/
Kacper
-
- Zaprawiony W Bojach
Biegaj co drugi dzien. Raz szybko raz wolno. Pogoda to tylko wymówka dla leni. Jak trochę pobiegasz, zacznij jakiś plan na 5km ze strony głównej.
Najlepszym planem jest ten który się robi.
Najlepszym planem jest ten który się robi.