Różnice:tempo intervals, steady state run, cruise intervals.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

Właśnie, chciałbym zapytać, jaka jest różnica i w jakich okresach się je stosuje i pod jakie najczęściej dystanse:

Tempo intervals, steady state run oraz cruise intervals.

Wiem tyle, że:
* tempo intervals jest na tętnie 87-92%max i jest między tempem na 5 i 10km
* steady state run jest na tętnie 83-87%max i tempo jest szybsze od maratonu i jest w granicy pół-maratonu.
* curise intervals jest na tętnie 87-92 i jest trochę szybsze od tempo intervals.
PKO
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

CZy ktoś potrafi odpowiedzieć na moje pytanie ?
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obawiam się, że jest za trudne :-)
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ekspertem od Danielsa nie jestem, przyznaje "bez bicia", zanim na mnie spadną gromy :-)

ja na swój prosty umysł tłumaczył by to jako nasz polski BC3, ale w różnych odmianach:

- steady state run (HR 83-87%max) - to taki polski BC3 w formie ciągłej lub dłuższej np. 12k (3:15-3:20/km) dla gościa na poziomie 2:25 w maratonie lub 2x6km.

- tempo intervals (HR 87-92%max) - to taki polski BC3 w formie przerywanej (średnia długość przerwy) np. 5x3k (3:15-3:10/km) /p. 4min

- curise intervals (HR 87-92%max) - to taki polski BC3 w formie przerywanej (krótka przerwa) np. 12x 1km/p. 1min (3:10/km)

To tylko moja interpretacja, ale zapewne lepiej odpowiedzą osoby specjalizujące się w Danielsie i treningu :-)

Stosuje się takie treningi dla dystansów od 1.5k (nawet może i od 800m) do ....... Kiedy, to już wszystko zależy od okresu przygotowawczego dla danego dystansu dystansu.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

barcel pisze:Ekspertem od Danielsa nie jestem, przyznaje "bez bicia", zanim na mnie spadną gromy :-)

ja na swój prosty umysł tłumaczył by to jako nasz polski BC3, ale w różnych odmianach:

- steady state run (HR 83-87%max) - to taki polski BC3 w formie ciągłej lub dłuższej np. 12k (3:15-3:20/km) dla gościa na poziomie 2:25 w maratonie lub 2x6km.

- tempo intervals (HR 87-92%max) - to taki polski BC3 w formie przerywanej (średnia długość przerwy) np. 5x3k (3:15-3:10/km) /p. 4min

- curise intervals (HR 87-92%max) - to taki polski BC3 w formie przerywanej (krótka przerwa) np. 12x 1km/p. 1min (3:10/km)

To tylko moja interpretacja, ale zapewne lepiej odpowiedzą osoby specjalizujące się w Danielsie i treningu :-)

Stosuje się takie treningi dla dystansów od 1.5k (nawet może i od 800m) do ....... Kiedy, to już wszystko zależy od okresu przygotowawczego dla danego dystansu dystansu.
To nie jest od Daiels'a, eh trudne pytanie zadałem, przykro mi

Zaczerpnięte stąd, może teraz będzie jaśniej i łatwiej odpowiedzieć mi na pytanie, bo naprawdę nie wiem jak do tego dojść.
https://www.mcmillanrunning.com/
robin
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:41
Życiówka w maratonie: 2:58:53

Nieprzeczytany post

McMillan opisuje, co rozumie przez te pojęcia, chociaż to rzeczywiście przy obecnym interfejsie jest jakoś strasznie pochowane.
Tu zajrzyj, pod "stamina workouts" masz opisane, co rozumie on przez rzeczy, o które pytasz.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DZienks przyda się :)
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

They last three to eight minutes and the pace is between 0:25:00 and 0:45:00 race pace.
the pace for easy runs can be as fast as your 3:30:00 and as slow as your 6:45:00 race pace.
Tylko tego nie rozumiem, chodzi o tempo/czas wyścigu, ale jakiego wyścigu czy ten czas jest podany w godzinach i minutach czy o coś innego chodzi ?
robin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Coś się wyraźnie panu McMillanowi źle sformatowało na stronie.

W moich starych zrzutach z tej strony jest odpowiednio:
Cruise Intervals - "They last three to eight minutes and the pace is between 8K and 12K race pace"
Speed Workouts - "They last between 400m and 2000m and are run between 3K and 8K race pace."
Easy runs - "The pace for easy runs can be as fast as 30 seconds slower than marathon race pace and as slow as one minute slower than marathon pace."
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki, napisze do niego, może zareaguje i zmieni.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moim zdaniem tu się wszystko zgadza. czas podany jest w godzinach:minutach:sekundach i odnosi się do dowolnego wyścigu, który trwałby tyle a tyle.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
robin
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:moim zdaniem tu się wszystko zgadza. czas podany jest w godzinach:minutach:sekundach i odnosi się do dowolnego wyścigu, który trwałby tyle a tyle.
Nie może się zgadzać, bo tempo treningów musi być dopasowane do indywidualnych możliwości. I co Twoim zdaniem miałoby znaczyć, że interwały "last three to eight minutes and the pace is between 0:25:00 and 0:45:00 race pace"? Pomijając, że to zdanie jest niegramatyczne, to co to są za wartości w takim razie? Mam biegać interwały tempem 25'/km? Bo przecież nie przez 25 minut, skoro mają trwać od 3 do 8.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

proponuję jeszcze raz przeczytać mojego poprzedniego posta, ale gdyby nie pomogło, to tłumaczę:

po pierwsze zdanie jest poprawne gramatycznie. po drugie, zgoda, że tempo musi być dopasowane do możliwości zawodnika. po trzecie, właśnie dlatego odniesienie do wyścigu nie jest podane w kilometrach ale w czasie trwania wysiłku. czyli zdanie mówi tyle, że

interwały mają trwać od 3 do 8 minut, a ich tempo ma odpowiadać temu, które zawodnik jest w stanie utrzymać podczas wyścigu trwającego od 25 do 45 minut.

jedyne zastrzeżenie, jakie można tu poczynić, jest takie, że te widełki są dość spore i może się zdarzyć, że ktoś spróbuje zrobić ośmiominutowe interwały w tempie wyścigu trwającego 25 minut - z drugiej strony można odpowiednio dobrać liczbę tych interwałów, no i warto wierzyć w zdrowy rozsądek samych biegaczy.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: jedyne zastrzeżenie, jakie można tu poczynić, jest takie, że te widełki są dość spore i może się zdarzyć, że ktoś spróbuje zrobić ośmiominutowe interwały w tempie wyścigu trwającego 25 minut - z drugiej strony można odpowiednio dobrać liczbę tych interwałów, no i warto wierzyć w zdrowy rozsądek samych biegaczy.
A interwały 8 minutowe w tempie wyścigu 25 minut jest za szybkie ? I należy je biegać wolniej ?
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no 8 minut to już sporo... jeżeli takie odcinki są dwa, ewentualnie 3 to jeszcze ujdzie, ale to trzeba zadać sobie pytanie jaki jest konkretny powód, żeby w danej sytuacji tak przeciągać interwał.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ