Ktoś biegał już programem FIRST?Innowacyjne 3 dni treningowe
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
CZy ktoś już biegał programami tej instytucji ? The Furman Institute of Running and Scientific Training (FIRST)
Programy są na 5km, 8km, 10km, 15km, 10mi, pół-maraton oraz na maraton, i są tylko 3 dni biegowe;
* pierwszy dzień to średnio-długie interwały: 400m 800m oraz 1600m -tylko to
* drugi dzień to bieg tempowy i są krótkie, średnie i długie biegi
* trzeci dzień to bieg długi i wolny
NO w pozostałe dni mamy dni crossowe czyli przeplatane innymi sportami/inną akwynością
I ciekawe jest to że, że można wyliczyć prędkość na 5km nie robiąc testu, tylko przebiec jak najszybciej 1600m na 60s przerwie i średni czas z tych odcinków dodać do tego 15s a następnie całość pomnożyć przez 3.1, może wrzucę screen;a jak źle coś na pisałem do tego.
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji dlaczego ten plan jest tak skuteczny i czy ktoś już przebiegał nim.
Programy są na 5km, 8km, 10km, 15km, 10mi, pół-maraton oraz na maraton, i są tylko 3 dni biegowe;
* pierwszy dzień to średnio-długie interwały: 400m 800m oraz 1600m -tylko to
* drugi dzień to bieg tempowy i są krótkie, średnie i długie biegi
* trzeci dzień to bieg długi i wolny
NO w pozostałe dni mamy dni crossowe czyli przeplatane innymi sportami/inną akwynością
I ciekawe jest to że, że można wyliczyć prędkość na 5km nie robiąc testu, tylko przebiec jak najszybciej 1600m na 60s przerwie i średni czas z tych odcinków dodać do tego 15s a następnie całość pomnożyć przez 3.1, może wrzucę screen;a jak źle coś na pisałem do tego.
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji dlaczego ten plan jest tak skuteczny i czy ktoś już przebiegał nim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Ja w zeszłym roku. Założenia teoretyczne od nich + modyfikacja pod siebie. Duuuuuuzo treningów uzupełniających. Efekt z X 2014 do IV 2015 zejście w maratonie z 3:14 do 3:02. Ale miało być 2:58... Więc moje wnioski są: teoria Ok, w praktyce trudno to wszystko docisnąć na 100%
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki, tak dużo zeszłeś przez prawie pół roku.
Może zbyt wolne prędkości miałeś na treningach ?
To są plany oczywiście np 8 tygodnie bezpośrednie przygotowanie pod zawody, ale przed tem trzeba odpowiednio nabiegać tlenowo
Może zbyt wolne prędkości miałeś na treningach ?
To są plany oczywiście np 8 tygodnie bezpośrednie przygotowanie pod zawody, ale przed tem trzeba odpowiednio nabiegać tlenowo

- MikeWeidenbaum
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:27
- Życiówka w maratonie: brak
Wydaje mi się, że kulawy pies trenował w podobny sposób, tzn. stosunkowo mało jednostek, ale same konkrety, do tego praca bodajże przy wieszaniu reklam na wysokościach, w ramach "ogólnorozwojówki". Był z nim wywiad na bieganie.pl, a w dziale blogowym na forum gdzieś znajdziesz jego dzienniczek. No i biegał (nie wiem czy dokładnie z takiego treningu) coś koło 33/10 km i poniżej 2:40 w maratonie o ile dobrze pamiętam.
Wydaje mi się że szczególnie w treningu pod "krótsze długie dystanse" (3/5/10 km) i szczególnie dla "wybieganych amatorów" taki trening może mieć sens, oczywiście przy odpowiedniej bazie i rozsądnym doborze treningów ogólnorozwojowych. Zamierzam coś w tym stylu przetestować na sobie przygotowując się do triathlonu latem, chcę robić 2-4 akcenty biegowe w tyg. i uzupełniać to głównie "tlenowymi" treningami rowerowymi i pływackimi. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wydaje mi się że szczególnie w treningu pod "krótsze długie dystanse" (3/5/10 km) i szczególnie dla "wybieganych amatorów" taki trening może mieć sens, oczywiście przy odpowiedniej bazie i rozsądnym doborze treningów ogólnorozwojowych. Zamierzam coś w tym stylu przetestować na sobie przygotowując się do triathlonu latem, chcę robić 2-4 akcenty biegowe w tyg. i uzupełniać to głównie "tlenowymi" treningami rowerowymi i pływackimi. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Pewnie ze taki trening ma sens. Nie musi się tak śmiesznie nazywać. Takie własnie treningi stosujemy dla ludzi z brakiem czasu. Ale tez można dołożyć parę luźnych kilometrów i już masz porządny trening.
-
- Zaprawiony W Bojach
Nad baza trzeba zawsze pracować. Mniej albo więcej w zależności od pory roku.Sacre pisze:Tak, baze można wypracować np jesienią i zimą a potem tak jak kolega wyżej napisał, tylko konkrety biegać.
-
- Zaprawiony W Bojach
CZyli w przygotowaniach już wiosną/latem w okresie od marca do powiedzmy czerwca/lipca, ile trzeba biegać albo jaki mieć procent: baza : interwały/prędkość startowa ? Pytam o dystanse od 5 do 21 kmRolli pisze:Nad baza trzeba zawsze pracować. Mniej albo więcej w zależności od pory roku.Sacre pisze:Tak, baze można wypracować np jesienią i zimą a potem tak jak kolega wyżej napisał, tylko konkrety biegać.
-
- Zaprawiony W Bojach
Odpowiedz jest zawsze indywidualna.Sacre pisze:CZyli w przygotowaniach już wiosną/latem w okresie od marca do powiedzmy czerwca/lipca, ile trzeba biegać albo jaki mieć procent: baza : interwały/prędkość startowa ? Pytam o dystanse od 5 do 21 kmRolli pisze:Nad baza trzeba zawsze pracować. Mniej albo więcej w zależności od pory roku.Sacre pisze:Tak, baze można wypracować np jesienią i zimą a potem tak jak kolega wyżej napisał, tylko konkrety biegać.